Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzacją LG

12 Odpowiedzi, 10775 Wyświetleń

piotrdevil7

2014-07-23, 15:09:32
Nowy użytkownik
Witam,

w moim dwupoziomowym mieszkaniu, zostały zainstalowane 3 parowniki, które współpracują z jednym skraplaczem. Jeden parownik znajduje się na poddaszu (poziom 1), drugi w kuchni (poziom 0) oraz trzeci w pokoju (poziom 0). Parownik poddasza to: LG CC09AW (2,0/2,3 kW) oddalony od skraplacza o 13m. Parownik kuchni to: LG CC07AW (2,6/2,9 kW) oddalony od skraplacza o 5m. Parownik pokoju to: LG MA09AH1 (2,6/2,9 kW) oddalony od skraplacza o 10m. Skraplacz: LG MU3M19 (8,3/9,5 kW).

Cały układ został zamontowany jako nowy i nigdy nie był używany (tylko sprawdzony), ponieważ nikt nie zamieszkiwał mieszkania. Po 4 latach, w te gorące dni odpaliłem klimę i dupa...

Parownik poddasza nic nie chłodzi, kuchnia w miarę ok, podobnie jest z pokojem. Zadzwoniłem do serwisu, bo układ się lekko szronił, co wskazywało bezpośrednio na brak czynnika 410A. Serwisant uzupełnił czynnik, sugerując się tabliczką znamionową (2,1 kg) i dołożył 0,3 kg extra, gdyż nikt z instalatorów nie zostawił informacji, ile powinno być czynnika. Po wizycie serwisanta układ zaczął lekko lepiej pracować, lecz pozostawia wiele do życzenia...

Zrobiłem poniższy test, gdyż mam dostęp do bardzo precyzyjnych przyrządów pomiarowych. Na wylocie tych trzech parowników umieściłem termometr i gdy temperatura była stabilna (po ok. 30 min) otrzymałem bardzo dziwne wyniki:

1. Temperatura otoczenia poddasza przed włączeniem parownika wynosiła: 30,7C
1.1 Temperatura parownika poddasza: 31,1C - prędkość wentylatora skraplacza ok. 30%
1.2 Temperatura parownika poddasza z włączonym parownikiem kuchni: 24,4C - prędkość wentylatora skraplacza ok. 50%
1.3 Temperatura parownika poddasza z włączonym parownikiem kuchni i parownikiem pokoju: 25,2C - prędkość wentylatora skraplacza ok. 80%
1.4 Temperatura parownika poddasza z włączonym parownikiem pokoju: 30,3C - prędkość skraplacza ok. 50%

2. Temperatura otoczenia kuchni przed włączeniem parownika wynosiła: 29,1C
2.1 Temperatura parownika kuchni: 27,7C - prędkość wentylatora skraplacza ok. 30%
2.2 Temperatura parownika kuchni z włączonym parownikiem poddasza: 12,3C - prędkość skraplacza ok. 50%
2.3 Temperatura parownika kuchni z włączonym parownikiem poddasza i parownikiem pokoju: 13,8C - prędkość wentylatora ok. 80%
2.4 Temperatura parownika kuchni z włączonym parownikiem pokoju: 27,2C - prędkość skraplacza ok. 50%

3.Temperatura otoczenia pokoju przed włączeniem parownika wynosiła: 29,1C
3.1 Temperatura parownika pokoju: 11,6C - prędkość wentylatora skraplacza ok. 30%
3.2 Temperatura parownika pokoju z włączonym parownikiem poddasza: 10,0C- prędkość wentylatora skraplacza ok. 50%
3.3 Temperatura parownika pokoju z włączonym parownikiem poddasza i parownikiem kuchni: 14,9C - prędkość wentylatora ok. 80%
3.4 Temperatura parownika pokoju z włączonym parownikiem kuchni: 9,7C - prędkość skraplacza ok. 50%

Czy znajdzie się jakiś dobry człowiek i może podpowie mi co może być tego przyczyną?? Zaznaczę, że posiadam doświadczenie serwisowe w innej branży, a chłodnictwa troszkę liznąłem...
Moim zdaniem wygląda na to, że wisi jakiś zawór sterujący lub sam układ sterujący, co wymaga sprawdzenia. A może coś innego??

Pomożecie??

Z góry dziękuję
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-23, 15:10:39 przez piotrdevil7.)
  • Odpowiedz

Przemonter

2014-07-23, 18:40:08
Użytkownik
pomieszane kable sterowania, trzeba przedzwonic miernikiem,sparować z rurami i odpowiednio podłączyć
  • Odpowiedz

popeye

2014-07-23, 20:52:35
Użytkownik
po pierwsze skraplacz ma 6.3 kW ,jak wlaczysz 2 jednostki wewnetrzne na 3 brakuje mocy.
to jest taka strategia LG ze reklamuje zestawy ze 150 procentowa znizka mocy
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-07-24, 15:56:13
Zaawansowany użytkownik
popeye napisał(a):po pierwsze skraplacz ma 6.3 kW ,jak wlaczysz 2 jednostki wewnetrzne na 3 brakuje mocy.
to jest taka strategia LG ze reklamuje zestawy ze 150 procentowa znizka mocy
Ciekaw jestem jak wyliczyłeś te 6 kw skraplacza znasz może powierzchnię wymiany? totalne brednie czasami ludzie piszą.
Sprawdź jak podasz napięcie ile zaworów będzie pracować. A wygląda to tak po podaniu napięcia urządzenie po kolei wykręca wszystkie zawory do oporu co charakteryzuje się ich stukaniem a następnie je wkręca do opru co również charakteryzuje się stukaniem.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-24, 16:01:42 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-24, 19:23:58
Top użytkownik
Ten model rzeczywiście ma 6,3 kW wydajności.Przy dużych instalacjach( VRV) przewymiarowanie wielkości jednostek wewnętrznych w stosunku do wydajności jednostki zewnętrznej ma sens .Współczynnik jednoczesności pracy jest zupełnie inny (jest większe prawdopodobieństwo ,że ktoś akurat nie będzie się chłodził). Natomiast tutaj jest deficyt mocy LG MU3M19 ma 6,3 kW a nie jak piszesz 8,3kW. To są dane katalogowe.
  • Odpowiedz

piotrdevil7

2014-07-25, 06:05:52
Nowy użytkownik
Sorry, że tak późno odpisuję, ale dalej walczę...

Przed wymianą czynnika, faktycznie bawiłem się ze sterowaniem i cewkami, gdyż chciałem być pewny, że cewki i sterowanie działają poprawnie. Wczoraj wróciłem do konfiguracji "producenta" by mieć czyste sumienie.

Kolega ma tu rację, że po włączeniu jednego z parowników, wszystkie zawory się otwierają, a później mam nadzieję wysterowywują w zależności od potrzeby. Każda cewka ma 8 przewodów i wygląda na to, że są po to, aby w zależności od zadanej temperatury ustawić zawór w odpowiedniej pozycji.

Wczoraj chciałem zrobić inny test, lecz miernik temperatury padł i mi się nie udało Sad Mianowicie odłączyć 2 sterowania i cewki przy załączonych trzech parownikach. Wtedy mógłbym się zorientować, która cewka steruje którym parownikiem - może dziś mi się to uda.

Jeśli chodzi o wydajność skraplacza, to szczerze nie zależy mi na tym, aby był wydajny na 3 parowniki. Bardziej zależy mi na tym, aby schładzał mi poddasze, które jest naprawdę gorące, jeśli temperatura na zewnątrz jest +35C. Ale jeśli LG nas oszukuje, to z ich strony to jest nieładne!

Zastanawia mnie jeszcze jeden myk, a mianowicie, za lustrem (z przodu obudowy) jest micro switch - wie ktoś może do czego??

Może jeszcze jakieś wskazówki??

PZDR
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-25, 14:29:52
Top użytkownik
Jak nie jest wydajny to ci nie schłodzi .Jeśli zyski ciepła na poddaszu są większe od mocy urządzenia to nie ma możliwości by ci schłodził.
  • Odpowiedz

kondzio85

2014-07-26, 22:26:28
Użytkownik
Jeżeli załączysz sam klimatyzator na poddaszu to mierz temperaturę nawiewu.
Jeśli temperatura spada do około 10 stopni a potem rośnie ponad 20 to prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik temp. na rurze w parowniku.
Skąd jesteś? Może mógłby do ciebie podjechać ktoś z kabelkiem LGMV to szybko zdiagnozuje usterkę.
  • Odpowiedz

piotrdevil7

2014-07-28, 08:42:32
Nowy użytkownik
kondzio85 napisał(a):Skąd jesteś? Może mógłby do ciebie podjechać ktoś z kabelkiem LGMV to szybko zdiagnozuje usterkę.

Jestem z Wrocławia Smile

Dla mnie jest to jednak problem sterowania - strasznie dziwne rzeczy się tam dzieją, ale na razie nie mam czasu i ochoty tam szperać, bo się lekko zdrzaźniłem Sad
  • Odpowiedz

piotrdevil7

2014-07-28, 09:35:08
Nowy użytkownik
kondzio85 napisał(a):Jeżeli załączysz sam klimatyzator na poddaszu to mierz temperaturę nawiewu.
Jeśli temperatura spada do około 10 stopni a potem rośnie ponad 20 to prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik temp. na rurze w parowniku.

Temperatura była już zmierzona - pierwszy post
1. Temperatura otoczenia poddasza przed włączeniem parownika wynosiła: 30,7C
1.1 Temperatura parownika poddasza (mierzona na wylocie z parownika): 31,1C - prędkość wentylatora skraplacza ok. 30%
1.2 Temperatura parownika poddasza (mierzona na wylocie z parownika): 24,4C z włączonym parownikiem kuchni - prędkość wentylatora skraplacza ok. 50%
1.3 Temperatura parownika poddasza (mierzona na wylocie z parownika): 25,2C z włączonym parownikiem kuchni i parownikiem pokoju - prędkość wentylatora skraplacza ok. 80%
1.4 Temperatura parownika poddasza (mierzona na wylocie z parownika): 30,3C z włączonym parownikiem pokoju - prędkość skraplacza ok. 50%
  • Odpowiedz

piotrdevil7

2014-07-30, 14:31:55
Nowy użytkownik
Ma ktoś z Wrocławia ten kabel LGMV i ew. mógłby mi pomóc w usterce??
  • Odpowiedz

panryzy

2014-07-30, 19:06:15
Nowy użytkownik
A dzwoniles do LG? Niech też się zastanawia .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa