Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hałas jednostki zewnętrznej w bloku

3 Odpowiedzi, 6286 Wyświetleń

rpp

2006-07-13, 16:38:04
Nowy użytkownik
Witam,

praktycznie "dojrzałem" do zamontowania klimy w mieszkaniu. Niestety ze względu na rozkład pomieszczeń/koszty będą to 2 niezależne jednostki (jedna na sypialnię o mocy ok. 2kW a druga na pokój dzienny/kuchnię o mocy ok. 3.5kW).

Przymierzam się do LG (S07ACP i S12ACP) ale cały czas mam jeden dylemat - hałas jednostek zewnętrznych. Nie chciałbym żeby sąsiedzi mnie "ukatrupili" za to, że będzie im coś w nocy hałasowało (tym bardziej, że ja będę miał miły chłodek a oni się będą gotowali).

Czy ktoś z Was ma klimę zamontowaną w bloku? Na ile te ok. 50dB faktycznie jest uciążliwe? Balkony mamy dosyć specyficzne bo ciągną się przez całą szerokość mieszkania a pomiędzy mieszkaniami są po prostu oddzielone ścianą (tak ok. 140cm - tyle ile jest "głębokości" balkonu).

Dodatkowo - jednostki będą zamontowane na balkonie więc chyba nie muszę występować do wspólnoty o zgodę na ich montaż?

pozdrawiam,
rpp
  • Odpowiedz

lrsystems

2006-07-23, 13:25:47
Nowy użytkownik
Zapraszamy do zakupu w naszej ofercie.
Poniżej klimatyzatory LG w dobrej cenie + orientacyjne powierzchnie dla danych mocy:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=117168731
Modele:
G07AH - 12-15 m2
G09AH - 14-21 m2
G012AH - 18-26 m2
G18AH - 30-40m2
Zapraszamy również na naszą stronę internetową.
Jeśli chodzi o splity, to polecam zrobić to na multisplicie.
Oczywiście często w budynkach wielorodzinnych jednostki zewnętrzne montuje się na balkonie.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Qnaro

2006-11-04, 12:51:32
Nowy użytkownik
Natężenie dzwięku na poziomie 50 dB raczej nie jest uciążliwe, bardziej uciążliwe mogą się okazać wibracje przenoszone na konstrukcję przez skraplacz, jednakże przy urządzeniach firmy LG raczej bym sie o to nie martwił. Co do norm natężenia mogę odesłać na dość ciekawą stronkę
http://www.profon.xq.pl/normy/PN-87-B-02151-02.htm

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa