Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przegrzewanie sprężarki

22 Odpowiedzi, 27982 Wyświetleń

wpwojtek

2008-06-08, 11:50:29
Nowy użytkownik
Witam

Wczoraj wraz z znajmym ( spec od lodówek ) instalowałem klimatyzator hitachi rac 24 , był zamontowany poprzednio w innel lokalizacji ale został zdemontowany listopadzie 2007 i dopiero teraz zaistniał z powrotem na ścianie . Przy zdejmowaniu z instalcji wylał się olej ok 0,15 litra , klimatyzator stał przez 8 miesięcy w garażu . Po zainstalowaniu i nabiciu czynnikiem R22 ( 1 kilogram ) urządzenie ruszyło ............ ale jest problem sprężarka ogromnie się grzeje i po ok 2 minutach wyłącza ją zabezpeczenie termiczne . potem ponownie się włącze i działa ok 30 sek . nie wiem jak sprawdzić poziom oleju w sprężarce . zaznaczam ze na specyfikacji jest napisane że oleju ma być 1 litr i czynika r22 1.9 kg . W moim układzie jest dopiero 1 kg , nie dopełniałem więcej bo zaczeły się problemy z temperaturą sprężarki . Co może powodować ogrome grzanie sprężarki moc 2,2 kw czynik r22.

Proszę o pomoc może jeszcze da się uratować to urządzenie .
Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc.
Wojtek
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-08, 12:16:37
Moderator
Przy splicie 6,4Kw LG wchodzi czynnika 1,18 a przy 3,5 Kw wchodzi 0,79 mam na myśli R22 więc tutaj jest jego za dużo i to może powodować przegrzewanie się sprężarki bo nie jest w stanie zgromadzić w skraplaczu . Zapewne niema możliwości sprawdzenia ciśnienia na tłoczeniu ale prawdopodobnie to jest przyczyną.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

AS

2008-06-08, 12:17:29
Zaawansowany użytkownik
Kolega, jak sądzę próżnię wykonał prawidłowo?

Jeżeli nie to w układzie jest mieszanina czynnika chłodniczego z powietrzem, a powietrze , jako gaz nie skraplający się w urządzeniiu jakim jest klimatyzator, podwyższa cisnienie pracy oraz końcową temperaturę tłoczenia czynnika chłodniczego.

Efektem jest brak wydajności chłodniczej oraz przegrzewnie chociażby sprężarki. Inna sprawa to czystośc skraplacza w agregacie oraz poprawne działanie wentylatora tego wymiennika ciepła.

Podobnie działa też przeładowanie instalacji czynnikiem chłodniczym, więcej czynnika chłodniczego , większe ciśnienie. jeżeli jest to R22 to max. temperatura tłoczenia nie może przekroczyć +120 C. powyżej z oleju powstaje coś o konsystencji asfaltu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-08, 12:20:18 przez AS.)
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-08, 13:00:50
Moderator
A jeszcze mi tak przyszło do głowy czy odkręciliście zawory po zamontowaniu bo też się tak kiedyś spotkałem że były zakręcone i sprężarka dwa dni chodziła Smile i o dziwo przeżyła ale efekty były podobne.
  • Odpowiedz

wpwojtek

2008-06-08, 13:16:20
Nowy użytkownik
Dzięki za pomoc

sprawdze parametry ale na sprężarce pisze 2.2 kw a moc klimatyzatora do 6,5 kw
próżnia była robina i zawory i przelot był sprawdzany . dokłednie sprawdzę na tabliczce znaminowej i dokładnie opisze sytuacje .
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-08, 14:57:43
Zaawansowany użytkownik
hej mg_1 każdy ma lepsze i grosze dni Smile miałem przypadek jak pisałem w LG to trzy razy jeździłem by znaleść usterkę. Ale w sezonie to normalka Smile Trzeba wybierać ważne i ważniejsze rzeczy
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-08, 16:20:58
Moderator
Ja też mam tak czasami że po nasłonecznieniu to nawet się zastanawiam co robię a już nie wspomnę o jakiś problemach. Człowiek jest tylko człowiekiem a w upałyto bywa różnie
  • Odpowiedz

wpwojtek

2008-06-08, 19:12:15
Nowy użytkownik
witam ponownie

nie jestem instalatorem i nie pracuje w tej branzy po prostu wydawało mi się to całkiem mało skoplikowane i pewnie się pomyliłem . temetem zaiteresewałem się od wczoraj i myslałem że będzie troszke łatwiej . pewnie popełniłem jakieś gafy w opisie problemu ale to jest opis laika . Jednak proszę o konstruktywne potratowanie tego problemu .

pozdrawiam Wojtek
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-08, 20:58:54
Moderator
Nikt cię tu nie traktuje z góry a na pewno ktoś coś podpowie i wybrnież z tego broblemu .
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-08, 21:29:16
Zaawansowany użytkownik
nom prawda takie zadanie forum Smile
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

AS

2008-06-08, 21:35:27
Zaawansowany użytkownik
wpwojtek napisał(a):witam ponownie

nie jestem instalatorem i nie pracuje w tej branzy po prostu wydawało mi się to całkiem mało skoplikowane i pewnie się pomyliłem . temetem zaiteresewałem się od wczoraj i myslałem że będzie troszke łatwiej . pewnie popełniłem jakieś gafy w opisie problemu ale to jest opis laika . Jednak proszę o konstruktywne potratowanie tego problemu .

pozdrawiam Wojtek
Kolego, nikt tutaj Ciebie nie traktuje jak kulę u nogi, poprostu zgłosiłeś problem i otrzymałeś odpowiedzi zgodnie z przedstawionym problemem. Jeżeli są one, w Twojej ocenie niewystarczające lub nie wyczerpują zagadnienia, to musisz podać więcej danych:

1) ciśnienie na ssaniu
2) zmierzoną temperaturę sprężarki, najlepiej temperaturę rurociągu tłocznego
3) temperaturę rurociągu ssącego przed wejśiem do agregatu
4) pobór prądu przez sprężarkę( dobrze gdyby znany był jej typ)
5) dane z tabliczki znamionowej agregatu

W zasadzie, nie otrzymasz odpowiedzi rozwiązującej Twój problem, tylko wskazówki, które umożliwią jego rozwiązanie.
  • Odpowiedz

Klinton

2014-07-29, 19:30:31
Nowy użytkownik
Witam, odgrzeję kotleta,W tym roku została wymieniona sprężarka klimatyzacji w kombajnie zbożowym,ale ponieważ maszyna jest stara 86r. to nigdzie nie można znaleść informacji co do ilości czynnika w układzie. Fachman napełnił układ na ciśnienie a nie na kg.oczywiście wcześniej podłączył pompę prózniową,wpuścił też olej do układu.Problem jest taki że układ jak i sprężarka bardzo się grzeje i wyłącza się co ok. 1min. i po ok 1 min, się sam załącza razem z wentylatorami skraplacza. Czy jeżeli podłączę układ pod maszynę serw, to wykryje np.za duże ciśnienie w układzie,czy trzeba podłączyć jakiś manometr?
Dodam że do układu wchodzi bardzo dużo czynnika bo ok.5 kg,,(tyle co do autobusu)...
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-07-29, 19:44:42
Top użytkownik
5 kg to przesada.Średnio 1700-gram.Wysokie ciśnienie.Zmień fuchmana.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klinton

2014-07-30, 07:38:34
Nowy użytkownik
Właśnie zmieniłem fachmana i gazu weszło tyle samo.W kombajnie są długie przewody ok.5m. z dużymi przekrojami to pewnie stąd ta ilość.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-07-30, 21:44:18
Moderator
"Gazu" mogło wejść 5 kg, bo w każdy układ można władować więcej niż ilość zaprojektowaną. Jakby co, to najpierw trzeba dokładnie wyczyścić wymienniki. Ale tak bardzo dokładnie, a nie tylko z wierzchu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Klinton

2014-07-31, 07:13:02
Nowy użytkownik
Wymienniki zostały wymyte także pod tym względem jest jak trzeba,pewnie trzeba będzie upuścić czynnika..
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-01, 13:44:34
Top użytkownik
Klinton napisał(a):Witam, odgrzeję kotleta,W tym roku została wymieniona sprężarka klimatyzacji w kombajnie zbożowym,ale ponieważ maszyna jest stara 86r. to nigdzie nie można znaleść informacji co do ilości czynnika w układzie. Fachman napełnił układ na ciśnienie a nie na kg.oczywiście wcześniej podłączył pompę prózniową,wpuścił też olej do układu.Problem jest taki że układ jak i sprężarka bardzo się grzeje i wyłącza się co ok. 1min. i po ok 1 min, się sam załącza razem z wentylatorami skraplacza. Czy jeżeli podłączę układ pod maszynę serw, to wykryje np.za duże ciśnienie w układzie,czy trzeba podłączyć jakiś manometr?
Dodam że do układu wchodzi bardzo dużo czynnika bo ok.5 kg,,(tyle co do autobusu)...

Ciężko coś doradzić jak nie ma danych z ciśnień i temperatur . (po około minucie się sam załącza wraz z wentylatorem skraplacza) rozumiem że to chodzi o minutowe cykle pracy sprężarki z wentylatorem i czy wtedy wentylator wyrzuca ciepłe powietrze?. I czy wtedy sprężarka pracuje równomiernie (ciszej/głośniej).
  • Odpowiedz

Klinton

2014-08-07, 05:18:02
Nowy użytkownik
Wiesz ciężko powiedzieć czy pracuje głośniej,bo przy tak dużym dieslu niczego więcej nie słychać. Upuściłem trochę czynnika i jest lepiej, czyli nie wyłącza się tak często.
Mam jeszcze takie dziwne pytanie,czy można na czas postoju kombajnu(czyli 11 mcy) odessać czynnik i zostawić tam próżnię żeby uciekający czynnik nie drelował kieszeni?
  • Odpowiedz

Bready

2014-08-07, 13:11:40
Nowy użytkownik
Jak zostwisz proznie to ci naciagnie powietrza z wilgocia.
Jezeli juz to napelnic azotem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-07, 13:12:12 przez Bready.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-07, 18:38:56
Top użytkownik
Bready napisał(a):Jak zostwisz proznie to ci naciagnie powietrza z wilgocia.
Jezeli juz to napelnic azotem.
Istniejąc na forum uważam wypowiedż kolegi Bready jako jedną z lepszych.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Klinton

2014-08-07, 18:54:48
Nowy użytkownik
Kurde klimatyzacja to jednak drogie hobby :mad:
  • Odpowiedz

irroda

2014-08-09, 23:18:00
Zaawansowany użytkownik
a może stary kombajn miał klimę na R12, a młodzi fachowcy o tym nie pomyśleli, zarówno przy sprężarce i napełnieniu ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa