Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

MSH-024A - Wymiana sprezarki

21 Odpowiedzi, 18141 Wyświetleń

Bready

2014-06-04, 16:07:06
Nowy użytkownik
Witam.
Jako ze to moj pierwszy post na forum wypadalo by sie przedstawic.
Na imie mam Waldek ,mieszkam w USA ,mysle ze administracja mi wybaczy ze nie bede uzywal polskich znakow ,na komputerze w pracy nie moge ich po prostu zainstalowac.
W klimatyzatorze MSH-024A mam uszkodzona sprezarke ,przyczyna byl padniety kondensator i usilne proby uruchomienia przez poprzedniego uzytkownika ,oraz za duzy bezpiecznik w zasilaniu ,w kazdym razie uzwojenie glowne ma zwarcie.
Orginalna sprezarka Bristol H23B263ABCA jest trudno dostepna i droga ,wiec kupilem Bristol H2EB24SABCB ,czynnik chlodniczy EcoFreeez EF-22a i filter PARKER CuLLD16-3S.
Teraz po dokladniejszym obejrzeniu stwierdzilem jednak ze to co na poczatku wzielem za filter jest mufflerem (tlumik pulsacji) a filtra w moim systemie nie ma.
Chcialbym go jednak zamontowac ,i z tad pytanie: czy moge go zamontowac zamiast mufflera ,czy jednak lepiej go zostawic i filter zamontowac bezposrednia za nim ?
Troche ciezko z miejscem za mufflerem ,a dalej jest zawor rewersyjny i reszta instalacji juz jest dwukierunkowa.
I jeszcze jedno pytanie ,jako ze nie mam dostepu do azotu co myslicie o napelnieniu przewodow na czas lutowania dwutlenkiem wegla ?
  • Odpowiedz

barbie

2014-06-04, 16:12:58
Top użytkownik
odradzam dwutlenek .filtr zamontuj na zewnątrz 2 kierunkowy .separatora nie usuwaj .zobacz stronę Dr Zarkloff na Youtube .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-04, 17:55:39
Top użytkownik
barbie napisał(a):odradzam dwutlenek .filtr zamontuj na zewnątrz 2 kierunkowy .separatora nie usuwaj .zobacz stronę Dr Zarkloff na Youtube .
barbie separatory oleju są montowane na tłoczeniu.To akurat jest tłumik szmerów montowany na ssaniu.Po polsku akumulator zimna aby nie szmerał nie odparowany czynnik chłodniczy Nie zalewał sprężarki ciekłym czynnikiem i wiele tym podobnym barbie.Np.w umiarkowanie zabrudzonych filtrach w sypialni małżeńskiej podczas kopulacji.Bready nie widziałem układu chłodniczego jak pracuję fabrycznie wykonanego bez filtra po stronie cieczowej.W twoim przypadku orginalnie się znajduje.Pomiędzy wyjściem ze skraplacza a zaworem rewersyjnym.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Bready

2014-06-04, 18:16:12
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):barbie separatory oleju są montowane na tłoczeniu.To akurat jest tłumik szmerów montowany na ssaniu. ........ Bready nie widziałem układu chłodniczego jak pracuję fabrycznie wykonanego bez filtra po stronie cieczowej.W twoim przypadku orginalnie się znajduje.Pomiędzy wyjściem ze skraplacza a zaworem rewersyjnym
On jest zamontowany na tloczeniu ,bezposrednio przulutowany do wyjscia sprezarki w pozycji pionowej ,i jest opisany w instrukcji serwisowej jako muffler.
W wersji bez zaworu rewersyjnego go nie montuja ,wiec moze to byc jednak separator oleju.
http://www.appliancefactoryparts.com/con...8804-8.pdf
Strona 74 element nr 4
Jak wynika z rysunku filtra jednak nie ma po skraplaczu ,sprawdze jeszcze raz po pracy fizycznie w urzadzeniu.
Moze powinien byc na zewnatrz ,a hamburgerowi ktory to montowal nie chcialo sie go zalozyc.
Zamowilem juz taki : http://www.ebay.com/itm/111151148074?ssP...1497.l2649
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-04, 18:40:39 przez Bready.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-06-04, 19:54:37
Moderator
Tłumik pulsacji stosuje sie do duzych sprezarek a w twoim splicie jest nie potrzebny.
Mozesz zamontowac jedynie filter na ssaniu mechaniczny ale to tez na wyrost.
Wymien sprezarke, zrob proznie, napełnij czynnikiem i pomierz prady a na ich podstawie dobierz odpowiedni bezpiecznik.
Jezeli silnik sie nie spalil a sprezarka sie nie zatarła to nie ma co wydziwiac.
  • Odpowiedz

Bready

2014-06-04, 20:25:04
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Jezeli silnik sie nie spalil a sprezarka sie nie zatarła to nie ma co wydziwiac.
Silnik sie spalil ,napisalem w pierwszym poscie ze glowne uzwojenie ma zwarcie ,ale przyczyne zdiagnozowalem jako utrate pojemnosci kondensatora i zbyt duzy bezpiecznik.
Nie chcial bym jednak usuwac z ukladu elementow ktore byly zamontowane fabrycznie ,filtr doloze ,dwukierunkowy na lini cieczowej ,ale co z tym mufflerem ,a raczej czy moze on pozostac.
Wyglada jak duzy miedziany ,filter i z tad moje watpliwosci czy nie moze byc zarazem filtrem i byc juz troche przytkany.
Z drugiej strony jezeli jest to separator oleju to raczej powinien pozostac.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-04, 20:35:15 przez Bready.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-04, 21:11:04
Top użytkownik
Jak się silnik spalił to musi być filtr odkwaszający. kwas ,który powstał przy spaleniu zniszczy znowu uzwojenie ,trzeba to kontrolować .Jeśli jest to separator oleju to musi mieć możliwość powrotu oleju do sprężarki żeby ją smarować,jakaś rurka połączona ze stroną ssawną. chyba że jest to sprężarka z wbudowanym separatorem np.śruba .
  • Odpowiedz

Bready

2014-06-05, 01:43:43
Nowy użytkownik
Akurat obydwa filtry ,i ten co mam ,i ten dwukierunkowy ktory zamowilem sa odkwaszajace.
Co do mufflera ,nie ma on zadnej dodatkowej rurki ,wyprowadzenia ma osiowo ,i coraz bardziej wracam do przekonania ze to jednak jest filter ,tylko jakis hamburger piszacy instrukcje napisal "muffler".
Przemawial by tez za tym brak jakiegokolwiek innego elementu w ukladzie ktory mogl by byc filtrem.
Pozostaje chyba zajrzec do niego kamerka co ma w srodku ,i jezeli jest pusty lub ma tylko przegrody to zostawic ,ale to dopiero jak przyjdzie dzisiaj zamowiony filter ,bo nie chce otwierac wczesniej ukladu zeby nie nalapal wilgoci.
W kazdym razie bardzo dziekuje wszystkim za odzew i cenne wskazowki Smile
  • Odpowiedz

Bready

2014-06-05, 15:19:44
Nowy użytkownik
No i w koncu znalazlem odpowiedz co to jest ten muffler.
https://www.youtube.com/watch?v=CD1IOPm0VHw
Ten rozciety wzdluz jest identyczny jak w moim systemie.
I jeszcze cos ciekawego znalazlem : http://www.bristolcompressors.com/files/...200022.pdf
Strona 3 pkt 1 B
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-05, 18:08:33 przez Bready.)
  • Odpowiedz

bart7802

2014-06-06, 18:20:06
Użytkownik
czyli klimatolog miał racje Smile
  • Odpowiedz

Bready

2014-06-06, 19:23:30
Nowy użytkownik
bart7802 napisał(a):czyli klimatolog miał racje Smile
Nie bardzo , racje mial barbie.
Muffler jest na tloczeniu ,a nie na ssaniu i producent sprezarki zaleca aby nie usuwac.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-06, 19:46:00
Top użytkownik
Bready Tłumiki znajdują się na ssaniu i tłoczeniu .barbie nie miał racji co do elementu układu chłodniczego.Aby to był separator oleju to brakuje tam 2 elementów takiego układu.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Bready

2014-06-09, 00:39:56
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Bready Tłumiki znajdują się na ssaniu i tłoczeniu .barbie nie miał racji co do elementu układu chłodniczego.Aby to był separator oleju to brakuje tam 2 elementów takiego układu.
Chodzilo mi bardziej o trafna porade aby nie wyzucac z systemu Smile
Ale do rzeczy ,przedstawie plan dzialania ,i prosze o uwagi o poprawnosci procedury.
Poniewaz silnik sie spalil ,mierzac cisnienie w ukladzie wyraznie czulem won spalonego uzwojenia przedmucham uklad argonem (z braku azotu) ,zamontuje na rurociagu gazu taki filter : http://www.ebay.com/itm/271506538348?ssP...1497.l2649 oraz odlacze przewody zaworu rewersyjnego.
Nastepnie zamontuje nowa sprezarke ,filtra na tloczeniu narazie nie bede montowal ,proznia .proba szczelnosci ,argon ,proznia ,argon ,proznia czynnik EF22a.
I tutaj pierwsze pytanie ,czy moze nalezelo by zamontowac filtr i na ssaniu ,i na tloczeniu ?
Mam w zapasie jeszcze taki : http://www.ebay.com/itm/331133841519?ssP...1439.l2649 ,ale czy nie bedzie za duzego obciazenia dla sprezarki w ukladzie z dwoma filtrami ?
Po czasie pracy jaki jest podany na filtrze (jeszce go nie mam ,ale idzie) sprawdze zakwaszenie testem http://www.ebay.com/itm/351086089870?ssP...1497.l2649 ,sciagne czynnik ,wymontuje filter na ssaniu ,zamontuje dwukierunkowy filter na rurociagu cieczy http://www.ebay.com/itm/111151148074?ssP...1497.l2649 ,jezeli test wykaze zakwaszenie wymienie olej ,proznia ,proba szczelnosci argonem ,proznia ,napelnienie czynnikiem.
Po kilku dniach ponowny test kwasowosci.
Jeszcze pytanie co do wymiany oleju ,wystarczy rozlutowac tloczenie i wyssac ,czy trzeba wymontowac kompresor i wylac ?
A moze sa jakies inne sposoby ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-09, 02:47:38 przez Bready.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-06-09, 12:45:43
Top użytkownik
najlepiej jest wylać wtedy masz pewność że nic nie zalega.
  • Odpowiedz

Bready

2014-07-20, 14:22:03
Nowy użytkownik
Troche to trwalo ,ale klima chodzi Big Grin
Na razie mam zalozony filtr odkwaszajacy na ssaniu ,po tygodniu niezbyt intensywnego uzywania ,bo nie bylo upalow test nie wykazuje zakwaszenia oleju.
Troche problemow stwozylo uzycie czynnika EF-22a ,niby producent podaje ze to zamiennik R-22 ,ale temperatury wrzenia jednak zupelnie inne ,cos blisko R290 ,ale tez nie dokladnia tak samo ,tak ze z manometrow odczytac mozna tylko cisnienie ,a do temperatur juz trzeba uzyc tabelki.
Za tydzien przymierzam sie do wyzucenia filtra na ssaniu i zalozenia juz docelowego filtra na lini cieczy ,i z tad pare pytan.

1. Jezeli nastepny test nie wykaze zakwaszenia oleju mam zamiar zgromadzic czynnik w jednostce zewnetrznej na czas wymiany filtra ,i wymienic tylko filtry ,bez wymiany oleju w kompresorze.
Przypomne ze poprzedni kompresor ulegl spaleniu.
Ciekaw jestem jakie sa opinie na temat tego punktu.
Oczywiscie filtr cieczy bedzie zalozony odkwaszajacy.

2. Gdzie miezyc temperature "indoor wet bulb" do kalkulacji potrzebnego "superheat" ,na wlocie jednostki wewnetrznej ,czy w pomieszczeniu z dala od jednostki.

3. "Outdoor dry bulb" - temperatura na zewnatrz czy temperatura powietrza wylotowego ze skraplacza ?

Dwa ostatnie punkty sa dla mnie nie jasne ,na kazdym filmie w tematyce HVAC robia to inaczej.

No i wielkie podziekowania dla wszystkich za dotychczasowa pomoc ,bez was spartolil bym mase zeczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-20, 14:29:24 przez Bready.)
  • Odpowiedz

Bready

2014-08-03, 01:50:56
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):zamontuj na zewnątrz 2 kierunkowy .separatora nie usuwaj .zobacz stronę Dr Zarkloff na Youtube .
No i nastepna niespodzianka.
Dzisiaj wyrzucilem filtr odkwaszajacy na ssaniu ,zgodnie z instrukcja filtra po okolo 48 godzinach pracy ,zalozylem dwukierunkowy filtr cieczy na cienszej rurce ,podlaczylem manometry ,i tutaj niespodzianka ,cisnienia sa prawie takie sama na obydwu rurkach.
Wczesniej napelnialem na wage ,a ze po 48 godzinach planowalem wymiane filtra nie zwrocilem uwagi na manometr wysokiego cisnienia ,mierzylem tylko cisnienie na ssaniu i prad kompresora.
Okazuje sie ze u mnie cienka rurka to nie jest linia cieczy ,rozprerzanie odbywa sie w jednostce zewnetrznej ,i na wysokim cisnieniu nie mam wogole zaworu schradera.
Obydwa zawory za na wyjsciu do rurociagu sa juz po rozprezeniu czynnika.
Mniejsza z tym ,uklad nie ma zaworu TXV wiec pomiar cisnienia cieczy moge sobie darowac ,natomiast mam inny problem:
Czy filtr cieczy dwukierunkowy bedzie prawidlowo pracowal na przewodzie po rozprezeniu czynnika ?
Chodzi mi glownie o to czy nie bedzie stawial nadmiernych oporow ,bo logika mi podpowiada ze powinien to byc filtr gazu a nie cieczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-03, 02:33:06 przez Bready.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-08-03, 04:48:41
Moderator
Pisałem ci wcześniej żebyś nie wydziwial.
W splicie nie ma filtrów fabrycznie chyba że jest tylko chłodzenie.
Filtry dwukierunkowe stosuje się w pompach ciepła ale tam elementem rozpreznym jest dysza.
  • Odpowiedz

Bready

2014-08-03, 13:13:49
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):W splicie nie ma filtrów fabrycznie chyba że jest tylko chłodzenie.
Filtry dwukierunkowe stosuje się w pompach ciepła ale tam elementem rozpreznym jest dysza.
Gdybys mi wtedy to napisal sprawa wygladala by inaczej.
Filtra faktycznie nie bylo ,ale nie bylem przekonany czy to nie blad amerykanskich instalatorow.
Z kolei
klimatolog napisał(a):Bready nie widziałem układu chłodniczego jak pracuję fabrycznie wykonanego bez filtra po stronie cieczowej.W twoim przypadku orginalnie się znajduje.Pomiędzy wyjściem ze skraplacza a zaworem rewersyjnym.
Filtra tam nie znalazlem ,ale zasugerowalem sie pierwsza czescio wypowiedzi.
Coz ,jako amtor moge tylko napisac ze nie popelnia bledow tylko ten co nic nie robi.
Czy ten filtr moze pozostac ,czy jednak trzeba go wyrzucic?
Uklad pracuje i chlodzi ,roznica cisnien na przewodach rurociagu ,czyli przed filtrem na wyjsciu ,i na powrocie okolo 5 psi przy cisnieniu okolo 45 psi.
Wiem ze 45psi to malo dla EF-22a ,ale nie dopelnialem juz jak to zauwazylem .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-03, 13:15:58 przez Bready.)
  • Odpowiedz

Bready

2014-08-04, 13:13:31
Nowy użytkownik
Sprawa zaczyna byc pilna ,chcialbym zakonczyc temat ,ustawic superheat ,i w tym sezonie juz do klimy nie zagladac.
Wciaz nie otrzymalem odpowiedzi czy ten filtr moge zostawic ,czy raczej musze zdemontowac ?
Co do mierzenia cisnienia do obliczen superheat ,mierzy sie cisnienie parowania cieczy po rozprezeniu ,czyli wychodzi na to ze w moim przypadku na cienkiej rurce ,poniewaz rozprezanie nastepuje w jednostce zewnetrznej ,moze ktos potwierdzic czy mam racje ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-04, 13:22:35 przez Bready.)
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-08-04, 17:23:18
Użytkownik
W splitach i multi w J. Zew masz cześciowe rozpręzanie, na wejsciu do parownika masz mieszanine, w parowniku powinna odparowac reszta wiec mimo wszystko mierzysz na grubej Tongue
  • Odpowiedz

Bready

2014-08-04, 21:21:43
Nowy użytkownik
Haurox91 napisał(a):W splitach i multi w J. Zew masz cześciowe rozpręzanie, na wejsciu do parownika masz mieszanine, w parowniku powinna odparowac reszta wiec mimo wszystko mierzysz na grubej Tongue
Wielkie dzieki za rzeczowa odpowiedz Smile
A co bys radzil z filtrem ,wymatowac czy zostawic ?
Jak by nie bylo plynie przez niego gaz i ciecz ,z drugiej strony nie chcial bym aby uklad pracowal calkowicie bez filtra ,zwlaszcza ze jest to uklad po spaleniu poprzedniego kompresora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-04, 21:27:45 przez Bready.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa