Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zbyt duża ilość skroplin/kondensatu LG P12RL Inverter V

14 Odpowiedzi, 14408 Wyświetleń

rambozombie

2014-08-05, 11:50:14
Nowy użytkownik
Dzień dobry,
w moim mieszkaniu zainstalowana została jednostka split LG P12RL, pokój wielkości ok 40 m. W trakcie użytkowania klimatyzacja odprowadza około 4 litry skroplin w 3-4 godziny. Czy taka ilość kondensatu jest prawidłowa? Wydaje mi się, że to bardzo dużo, niestety nie mam porównania, stąd moje pytanie do znawców tematu. . Proszę o informację czy taka ilość mieści się jeszcze w granicach normy, a jeżeli nie jaka może być tego przyczyna. Serdecznie dziękuje za pomoc, M.
  • Odpowiedz

barbie

2014-08-05, 18:58:59
Top użytkownik
jaki licznik wody wstawili fachowcy ? .

j
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-05, 19:39:40
Top użytkownik
Zbyt mała wydajność.A kondensat można użyć z ludwikiem dodając kondensat i glicerynę..Proporcje na priv.Ale w końcu mamy lato.?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-06, 06:51:32
Top użytkownik
Strumień wykraplającej się wody zależy od temperatury oraz ilości przepływającego powietrza.
W przybliżeniu może wynosić około 0,3l/h / 0,5l/h na każdy kilowat wydajności chłodniczej urządzenia.
Oczywiście wszystko zależy od warunków w jakich klimatyzacja pracuje oraz klasy urządzenia .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

bart7802

2014-08-06, 17:29:50
Użytkownik
duża wilgotność powietrza to dużo wody na balkonie
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-06, 19:20:33
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Strumień wykraplającej się wody zależy od temperatury oraz ilości przepływającego powietrza.
W przybliżeniu może wynosić około 0,3l/h / 0,5l/h na każdy kilowat wydajności chłodniczej urządzenia.
Oczywiście wszystko zależy od warunków w jakich klimatyzacja pracuje oraz klasy urządzenia .
Ciekawa teoria.Ale jak schładzalnik przewymiarowany to tylko setka kondensatu.Małe przegrzanie.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-06, 19:54:40
Top użytkownik
Jak tyle wody leci to może przerobić skropliny żeby kapały na skraplacz lepsze chłodzenie skraplacza.To chociaż ta energia, która jest tracona na zamianę pary w wodę nie pójdzie na marne. ciepło jawne / utajone te sprawy .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-06, 19:59:51
Top użytkownik
Pompka skroplin?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-07, 06:45:33
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Pompka skroplin?
Raczej odpływ do wiadra w innym wypadku będzie ciekło z tacy .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-10, 18:55:47
Użytkownik
Amfan napisał(a):Jak tyle wody leci to może przerobić skropliny żeby kapały na skraplacz lepsze chłodzenie skraplacza.To chociaż ta energia, która jest tracona na zamianę pary w wodę nie pójdzie na marne. ciepło jawne / utajone te sprawy .

Nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Do mokrych lameli bedzie szybciej przywierał brud i szybciej zalepi się skraplacz. Chwilowy zysk.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-10, 18:57:38
Użytkownik
Taka ilośc kondensatu to raczej norma. Obecnie jest spora wilgotność w powietrzu.
  • Odpowiedz

simi7

2014-08-12, 19:06:07
Nowy użytkownik
Powinieneś się cieszyć ,że masz czyściutką zdemiralizowaną wodę i to 1litr/h nie pij czystej tylko z witaminami bo jest bezwartościowa Wink
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-12, 21:49:32
Moderator
To akurat jest woda destylowana, a nie demineralizowana. Chociaż i do tego jej trochę brakuje. Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-13, 10:50:10
Użytkownik
może i destylowana ale z niezła ilością dorzuconych bakterii z parownika ... fuj....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa