Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia - problem z wydajnością?

11 Odpowiedzi, 12444 Wyświetleń

k4be

2014-08-10, 17:58:52
Nowy użytkownik
Witam. Najpierw zaznaczę, że nie jestem specjalistą od urządzeń chłodniczych (chociaż znam podstawy działania) - jestem elektronikiem.
Urządzenie było oryginalnie zbudowane w latach 90, czynnik chyba R12. Po ciągłych problemach z działaniem sprężarki (nieszczelności itp) cały agregat został wymieniony na nowy - około 10 lat temu. Zdaje się, że teraz używany czynnik to R134a. "Nowa" sprężarka jest wyższa od starej, więcej żeber - jest to jedyna widczona na oko różnica, którą zapamiętałem.
Agregat miał być wiosną tego roku znowu wymieniony, na taki ze sprężarką zintegrowaną z silnikiem - głównie ze względu na mniejsze zużycie energii i mniejszy hałas. Ale fachowiec, który miał kupić odpowiednie części i je zainstalować, gdzieś zniknął.
Problem jest taki, że przy zadanej temperaturze w pomieszczeniu 4,5°C agregat niemal bez przerwy pracuje. Czas pracy około 15 minut, czas przerwy poniżej 1 minuty. Parownik krótko po uruchomieniu zarasta szronem w górnej połowie (na zdjęciu stan po około 8 godzinach po uruchomieniu po całkowitym rozmrożeniu). Po pewnym czasie dolna część parownika zakleja się całkowicie twardym lodem (prawdopodobnie zamarznięta z powrotem woda powstała przy topnieniu szronu), co z pewnoścą powoduje dalsze pogorszenie wydajności.
Sprężarka cała jest silnie gorąca. Pamiętam, że dawniej jej lewa część - tam, gdzie jest kanał w głowicy od strony ssącej - mial temperaturę poniżej temperatury otoczenia, i skraplała się na niej woda.
Brak jednego z wentylatorów ani plamy po oleju na ścianie obok nie są problemem - skraplacz jest chłodzony kilkudziesięcioma wentylatorami "komputerowymi" o dużej wydajności zamontowanymi od tyłu, a plamy są pozostałością po dawnych, usuniętych już usterkach.
Skraplacz oczywiście dokładnie przedmuchałem sprężonym powietrzem (nie wiem, na ile ta metoda jest skuteczna - w innym wątku na forum ktoś ją odradzał), wydmuchałem wielką ilość kurzu, ale brak jest zauważalnej zmiany w działaniu.
Skutkiem niemal nieprzerwanej pracy agregatu jest ciągły hałas i duże zużycie energii elektrycznej. Czy można to jakoś rozwiązać, bez wielkiego wysiłku i kosztów (bo maszyna i tak ma być wymieniana)?
Poniżej kilka zdjęć urządzenia.
[Obrazek: 2620863800_1407693389_thumb.jpg] [Obrazek: 3201652300_1407693391_thumb.jpg] [Obrazek: 5130201000_1407693392_thumb.jpg] [Obrazek: 2253768500_1407693393_thumb.jpg]
  • Odpowiedz

barbie

2014-08-10, 18:07:51
Top użytkownik
oddaj ten sprzęt do muzeum techniki .
  • Odpowiedz

k4be

2014-08-10, 18:12:31
Nowy użytkownik
Prędzej przerobię go na kompresor do powietrza. Ale póki nie ma niczego innego, musi chłodzić Smile I tak jest dobrze, od 6 lat nikt nie dotykał układu chłodniczego a nadal działa.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 18:26:14
Zaawansowany użytkownik
LOL SAF na skraplaczu od trójki!!!???Ojciec u lisiarza 30 lat temu takie 2 zmontował Jako 8 letni chłopiec podawałem narzędzia Big Grin .Rok temu jego syn przyjechał do nas do domu bo wtedy tel mieli nieliczni i zameldował że w jednym parowniku PŁYTOWYM własnej roboty rurki tak do połowy idą
  • Odpowiedz

k4be

2014-08-10, 18:31:11
Nowy użytkownik
Czym jest SAF, wiem. A czym jest "trójka"? Chętnie się nauczę czegoś nowego Smile
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 18:43:12
Zaawansowany użytkownik
Trójka to była pół hermetyczna sprężarka tłokowa na którą potocznie się tak mówiło Paskudztwo które sie często psuło jak i Safy w których normalny był wyciek freonu przez dławicę urywały się korbowody i padały płytki zaworowe Z czasów nauki jak byłem na remontach dobrze wspominam DDR owskie DH 10 ,14 i 28 W porównaniu z całą resztą wytworów komunistycznych wypadały całkiem dobrze
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 18:52:32
Zaawansowany użytkownik
Z drugiej strony jak pomyśleć co przechodziły wtedy te maszyny to może nie były aż tak złe bo żadna nowa z tych czasów nie wytrzymała by w tamtych warunkach pewnie tygodnia
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-10, 19:05:58
Zaawansowany użytkownik
U Ciebie też jest wyciek z dławicy i z uszczelki pod głowicą stąd prawdopodobnie parownik szroni tylko do połowy i dla tego przy sprężarce po stronie ssącej brak tzw zwrotu czyli zaszronionej rury jak to zwykle bywa w tych maszynach
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-11, 05:45:52
Top użytkownik
Wezwij fachmana, niech uzupełni czynnik, bo sprężarka puchnie i nie wiadomo czy nie chodzi już na oparach oleju. Tutaj czynnik jest transporterem oleju i ma zapewnić powrót do sprężarki.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-11, 14:16:18
Top użytkownik
Korozja głowicy wskazuje na zbyt male przegrzanie w przeszłości pracy tego urządzenia.Widoczny AZR albo dostaje zbyt małą ilość czynnika lub posiada przydławione sitko filtrujące.Niestety bez posiadania wiedzy odnośnie czynnika i ciśnień panujących w układzie to wróżenie z fusów.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

AniaPa

2014-08-12, 06:49:03
Nowy użytkownik
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup nowego sprzętu...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa