Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R410a

28 Odpowiedzi, 23211 Wyświetleń
1 2 Dalej

Tomm

2014-08-10, 20:56:42
Użytkownik
Czy podczas wycieku tego gazu z urządzenia może powstać coś w rodzaju zielonej oleistej plamy pod zaworami zewnętrznymi ?
Mam wrażenie że klima mi osłabła.
Działała pół roku bezproblemowo. Ostatnio ok 2 tygodni wydajność spadła.
Widzę oszroniony zewnętrzny zawór i również oszrania sie cieńsza rurka z czynnikiem. Wczesniej podczas pracy wykraplało sie sporo wody. Teraz zdecydowanie mniej Sad

Zastanawiam się tylko którędy ten gaz uciekł (czy rzeczywiście zewnętrzne zawory) - sprawdziłem śrubunki - mocniej dokręcić się nie da.

Ile serwis może wziąść za uzupełnienie czynnika ? Jestem prawie z Wrocławia (wiocha za Wrocławiem). Czynnik R410A można dokupić w WIGMORSIE we Wrocku - ale czy to rozwiąże problem ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-10, 21:27:27
Moderator
Stać Cię na klimę to powinno Cię stać na fachowca. Wezwij serwis. Żyj i daj żyć innym.

Tomm napisał(a):Czy podczas wycieku tego gazu z urządzenia może powstać coś w rodzaju zielonej oleistej plamy pod zaworami zewnętrznymi ?

Praktycznie - może.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-10, 21:38:26
Użytkownik
Klima kosztowała 1000 zł (nowa). Instalacja od 800 i problem z terminem. Dlatego zdecydowałem się na samodzielny montaż.
Teraz za przyjazd może się okazać że zapłacę więcej niż za wykonaną pracę. Dlatego pytam o cenę takiej naprawy.

Zastanawia mnie dlaczego dopiero przy chłodzeniu pojawiły się problemy. Wyciek chyba bardziej jest prawdopodobny przy grzaniu kiedy są większe ciśnienia w instalacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-10, 21:59:39 przez Tomm.)
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-10, 22:27:45
Użytkownik
Jak przełączam na grzanie to niby działa OK. Ciężko mi ocenić wydajność przy obecnych temperaturach.
Gdy wracam na chłodzenie top w początkowym okresie wydaje się że dobrze chłodzi a potem wydajność dosyć szybko spada ... (widać to głównie po ilości kondensatu)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-10, 22:28:47 przez Tomm.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-11, 00:45:16
Moderator
I tu dasz radę. Bądź bohaterem we własnym domu.

Zastanawia mnie jeszcze Twoja aktywność w wielu tematach....
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-11, 06:39:35
Użytkownik
Piszesz jak dla mnie trochę zagadkowo Smile (nie łapię Twoich skrótów))
Od dawno przeglądałem Forum, dodatkowo przed instalacją przeczytałem trochę o tym. Lubię się uczyć ... i stąd moja aktywność w kilku wątkach. Czasami dopytuję , czasami jak coś "wiem" to piszę o tym. Przy czym moja wiedza jest niewielka (i raczej to się nie zmieni) - tu trzeba wielu lat praktyki a ja mam tylko 1 lodówkę i 1 klimatyzator ... na razie Smile

A lodówka strasznie mi szarpie kompresorem przy wyłączaniu - takie głośne stuki wewnątrz kompresora - jak szukałem przyczyny (w necie) to wyszło że zerwał się wewnętrznie ze sprężyny .... i nie ma sensu naprawiać. Trzeba czekać na jego śmierć lub żądanie małżonki o wyrzuceniu trupa .... ale to tylko 7 letni elektrolux Sad

Czyli co ... w klimatyzatorze ewidentny brak gazu ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-08-11, 21:10:59
Moderator
Trzeba najpierw podłączyć manometry.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-11, 21:49:08
Użytkownik
2 żeby wyliczyć "przegrzanie" czy wystarczy jeden aby zmierzyć tylko ciśnienie ?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-12, 07:35:09
Top użytkownik
Co ty tu chcesz wyliczać jak masz już szron na zaworach .
Co do klimatyzacji to miałeś wyciek przy okazji olej też ci poleciał .
Taniej wezwać serwis niż kupować manometry i butlę z gazem .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 09:05:12
Użytkownik
Czy ten olej to już jest w czynniku R410A ? Czy też aplikuje się go dodatkowo. Jeden z serwisantów (ale urządzeń przemysłowych) zasugerował uzupełnienie gazu tylko.

I zastanawia mnie że to tak długo trwało. Klimą sporo dogrzewałem wcześniej - pewnie z 200 godzin wyszło. Tak długo uciekało czy też raczej to ostatnio się coś stało ?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-12, 09:13:33
Top użytkownik
Kolego - wezwij serwis.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 09:31:45
Użytkownik
A dobry i niedrogi serwis we Wrocławiu lub Długołęce to jaki ? Może ktoś polecić ? (ile to może kosztować ?)

Obawiam się czy napełnieniu znów mi się nie rozszczelni a serwis powie że to wina sprzętu a nie ich "naprawy".
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-12, 11:10:26
Top użytkownik
Jeśli tylko był wyciek przy zaworach i nic po za tym się nie dzieje to usługa razem z konserwacją urządzenia powinna kosztować w okolicach 180 netto .
Sytuacja się zmieni gdy czynnika masz "ZERO".
  • Odpowiedz

bart7802

2014-08-12, 11:36:31
Użytkownik
"dobry i niedrogi"...jak ktoś jest fachowcem to nie będzie spuszczał się za 50zł...
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 11:44:13
Użytkownik
pomiędzy 180 a 50 zł jest spora rozbieżność. Czynnik jest - bo działa ale słabo.
Co może się mieścić dodatkowo w słowie "konserwacja" za 180 zł netto ?
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-12, 12:33:17
Zaawansowany użytkownik
Tomm napisał(a):Co może się mieścić dodatkowo w słowie "konserwacja" za 180 zł netto ?

180zł za konserwacje u upierdliwego forumowego klienta to kwota bardzo mała.Z drugiej strony jak się kupuje badziew za 1000zł to każda suma za serwis jest dla takiego Mariana nie do przyjęcia
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-08-12, 13:11:09
Top użytkownik
Tomm napisał(a):Co może się mieścić dodatkowo w słowie "konserwacja" za 180 zł netto ?
Gwarancja prawidłowo wykonanego przeglądu oraz spokój i zadowolenie klienta.
Zastanów się ile już swojego czasu poświęciłeś tylko jednemu prostemu dla serwisanta problemowi.
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 14:11:36
Użytkownik
Marioo Twoja odpowiedź jest ... powstrzymam się. Najlepsi to nieświadomi klienci Smile

DBKlima - Twoja odpowiedź jest Smile satysfakcjonująca. Czasu poświęciłem niewspółmiernie sporo w stosunku do wartości usługi (tych 180 zł). Masz rację że serwisantowi zajęłoby to chwile i miałbym większa gwarancję lepszego wykonania usługi.
Z tym że brak informacji nt. cen powoduje, że często słyszy się odpowiedź "xxx zł netto + czynnik + coś jeszcze jak wyjdzie w praniu". To coś to może dodatkowo kilka stów kosztować. W tym problem. Oczywiście dotyczy to niewielkiej cześci serwisantów. Ci lepsi najczęściej robią w przemysle i nie parają się kl.indywidualnymi (tak mi się wydaje).

Wiedzy nigdy za wiele. Lubię uczyć się nowych rzeczy. Stąd moja ciekawość nie tylko w tym obszarze.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-12, 16:32:12
Zaawansowany użytkownik
99% moich klientów jest nie świadoma co nie znaczy że ich nie informuję o tym co robię czyli wymiana podzespołów,usługa.Ich nieświadomość bierze się z tego że nie mają zielonego pojęcia o tym zawodzie dlatego też wzywają wykwalifikowany serwis.1% to forumowe Mariany którym się wydaje że mają świadomość tego co robi serwis tyle że ja do takich nie jeżdżę.Tak jak wspomniałem kupują badziew za 1000zł i samodzielny montaż bo przecież kozak i wąż w kieszeni.Jak nie zadziała bo freon ucieknie to zaczyna się wydzwanianie po serwisach z nadzieją że za 50 zł ktoś przyjdzie ,poprawi instalacje,zrobi próżnie,napełni freonem,podbije druczek który jest warunkiem gwarancji.Oczywiście gwarancja rozruchowa z 2 lata hehehe
  • Odpowiedz

Tomm

2014-08-12, 16:57:11
Użytkownik
Jeśli uważasz że tych co zainstalowali sami klimy jest 1% .... to jesteś w wielkim błędzie. W Niemczech od groma po marketach jest klim z szybkozłaczami i nie tylko. U nas też. I będzie coraz więcej.

Przy cenie klimy 1000 zł cena usługi jest spora - dla sprzętu z Castoramy ciężko znaleźć serwis który zrobi to poniżej 800-1000 zł - serwisanci "boją" się tego sprzętu. Ryzyko przy uszkodzeniu sprzętu jest zbyt duże do ewentualnego zysku.
Ja jak kupowałem to od razu zakładałem że gwarancji nie będzie. Tym bardziej że Cast. wskazywała tylko jeden serwis spod Wrocławia.

Jeśli kupujemy drogi sprzęt (np. 3-4k) to wtedy zaczyna to lepiej wygląć równiez z tego powodu że można uzyskać stawkę 8% - o ile instalator to uwzględni.
Ale patrząc na to całościowo robi to istotną różnicę całości prac. Efenktem i tu i tu jest działająca klima (może ciut słabsza przy tej tańszej)

Zapewne też nie wszystkie naprawy/wymiany samochodowe robisz w warsztacie. Czasami niektóre prace sam wykonujesz bo jest szybciej i taniej.
Ostatnio sporo zakładów samochodowych pouruchamiało również serwis klimatyzacji. Ta działka zaczyna powoli "pod strzechy" wchodzić. Już są w sprzedaży zestawy do uzupełniania klimy w aucie w komplecie z szybkozłączkami za jedyne 40Euro.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-08-12, 17:11:48
Zaawansowany użytkownik
Ehh riposta powinna być na 2 strony ale przyznam się że mi się nie chce Big Grin Można tylko ubolewać czytając twój post bo to tylko wskazuje na to że w Polsce jeszcze dłuuuuuugo cena będzie ważniejsza od jakości.
  • Odpowiedz

panryzy

2014-08-12, 18:52:37
Nowy użytkownik
Właśnie takich klientów serwisanci uwielbiają Smile sprawa jest prosta wezwanie fachowca a ,,fachowca" to Twoja sprawa Smile możesz wezwać serwis co skasuje Cię ok 200-300 zł, zależy czy czynnik będą Ci dobijać czy nabijać na nowo , robić próżnię, znajdą wyciek, dadzą gwarancję na to co zrobili czy pana ,,Kazia" (niech żaden Kaziu się nie obrażaWink co weźmie od Ciebie 50-70 zł (nie wiem zgaduje) i tuż po zamknięciu drzwi gwarancja znika. Dopasuj sobie kwotę i wybierz co chcesz. A mam pytanie sam montowałeś od A do Z ??
  • Odpowiedz

panryzy

2014-08-12, 18:55:01
Nowy użytkownik
P.S. Fakt sam mówisz że Twoja wiedza jest niewielka w tych sprawach ale widzę że na innych postach to wypowiadasz się że aż zatyka .
  • Odpowiedz

kubabaku

2014-08-12, 19:02:49
Zaawansowany użytkownik
Tomm czym się zajmujesz na co dzień zawodowo???
  • Odpowiedz

panryzy

2014-08-12, 19:09:14
Nowy użytkownik
Nie obraź się ale takie sytuacje można nazwać:
,,Kiedy to jajko chciało być mądrzejsze od kury"
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa