Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fiat Punto 2 FL (classic) -zamarzanie parownika

3 Odpowiedzi, 3593 Wyświetleń

amilopro

2014-08-26, 07:47:58
Nowy użytkownik
Mam taki problem że po jeździe w dużym upale zamarzł mi parownik klimatyzacji.Po wyłączeniu nawiewem poleciało nawet trochę wody na szybę i trochę nakapało na dywaniki.Wiem że mam usterkę ale na moim terenie brak porządnego serwisu klimy i wolałbym samemu postawić diagnozę.Pytałem jednego fachowca to powiedział że powodem jest mała ilość czynnika w układzie,mógłbym się z tym zgodzić bo auto ma 4 lata i nigdy nic poza odgrzybianiem i wymianą filtra pyłkowego nie było przy nim robione,ale na parowniku jest przecież czujnik przeciwzamrożeniowy i powinien on chyba wyłączyć sprzężarkę żeby nie doszło do takiej sytuacji?Przy jeździe na krótkich odcinkach klima działa bezproblemowo.Klimatyzacja jest ze sterowaniem manualnym.Dobrałem się do przewodów termistora na parowniku i jego rezystancja przy ok 18 stopniach to 6,3k ;przy włączonym ogrzewaniu bez pracującej dmuchawy spada do ok.2K ,ale czujnik jest podpięty do małej centralki w której jest trochę elektroniki (tranzystor,rezystor,kondensator i ukł.scalony) Na pewno bez sprawdzenia ilości czynnika i jego ewentualnego dopełnienia się nie obejdzie ,ale co z tym czujnikiem? Ja uważam że ten czujnik też jest do wymiany,co koledzy radzą? Na koniec powiem że akurat na temat tego auta nic nie można znaleźć w necie i nawet zakup takiego czujnika będzie trudny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-26, 07:56:17 przez amilopro.)
  • Odpowiedz

amilopro

2014-08-31, 05:29:08
Nowy użytkownik
Nikt mi nic nie poradzi? Nie wiem czy szukać tego czujnika,tak jak pisałem jest trudny do zdobycia (w zasadzie tylko używki) wygląda na to że występuje w komplecie z parownikiem.Te które są oferowane mają inny numer katalogowy niż mój,ale wyglądają tak samo.Można by się pokusić o wymianę samego termistora ,ale jego partametry są nieznane i jeszcze to magiczne pudełeczko do którego jest podpięty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-31, 11:58:29 przez amilopro.)
  • Odpowiedz

amilopro

2014-08-31, 11:59:19
Nowy użytkownik
jeszcze jedno foto
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-31, 12:00:03 przez amilopro.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa