Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fujitsu gwarancja i serwis.

50 Odpowiedzi, 45336 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

abmabm

2014-09-10, 09:01:41
Nowy użytkownik
Witam.

Mam okazję kupić klimatyzator Fujitsu LTCA w bardzo dobrej cenie, niestety montaż będzie wykonywać inna firma. Chciałem zapytać jak wygląda gwarancja i czy jest liczona od daty montażu? Jak wyglądają ceny i dostępność części eksploatacyjnych i zamiennych?
  • Odpowiedz

obser

2014-09-11, 07:32:58
Top użytkownik
Zadzwoń do Fujitsu i wyjaśnij z nimi sprawę montażu,czy może wykonać go firma z nimi nie współpracująca.Z zasady dystrybutorzy nie uznawają reklamacji po montażu obcej firmy,lub znajdź przedstawiciela Fujitsu na swoim terenia,dogadaj się,niech obejrzy montaż i instalację,może zgodzi się potwierdzić montaż,a już obowiązkowe płatne przeglądy,to musi wykonywać firma współpracująca z Fujitsu,która przy braku montażu z ich strony napewno upustu żadne na przeglądy Ci nie da,zastosuje zasadę "dugiego ołówka" i w sumie ma rację,bo np. marki które montuję,organizują szkolenia i zawsze w jakiś typach są kruczki na które trzebazwrócić uwagę.Przekalkuluj lepiej zlecenie montażu firmie autoryzowanej.Jeśli chcesz gwarancję,to licz się z tym,że będzie doliczona do montażu,bo standartem jest,że na upust w hurtowni składa się upust handlowy i zapewnienie gwarancji.Kupując z innego źródła klimatyzator sprzedający pozbył się obowiązku gwarancji za który dostał upust i pewnie dlatego taniej kupiłeś. W okresie gwarancji dystrubutor zapewnia tylko niezbędne części,a diagnoza i naprawa jest po stronie instalatora.Tak jest w większości marek,nie znam firmy,gdzie mają fabryczny serwis,który jeździ na naprawy.Jak znacie taką firmę to napiszcie.Wniosek prosty,kupiłeś taniej klimatyzator bez gwarancji,a teraz po sezonie dobrze negocjując zbliżyłbyś się do całkowitej wartości inwestycji zlecając usługę dostawy i montażu autoryzowanej firmie.No i przy montażu jeśli to mieszkanie można byłoby uciąć 15% VAT-u,rozliczając całość jako usługę na 8%.Nieraz taniej wyjdzie drożej.Myślę,że łopatologicznie wyjaśniłem Ci zagadnienie i życzę powodzenia.
  • Odpowiedz

obser

2014-09-11, 07:35:04
Top użytkownik
Jeszce jedno,pochwal się jaki to typ i jaka to dobra cena.Nikt Ci nic nie weźmie ,ani nic doda,chyba to nie tajemnica państwowa,tu jest forum.
  • Odpowiedz

abmabm

2014-09-11, 12:28:13
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Zadzwoń do Fujitsu i wyjaśnij z nimi sprawę montażu,czy może wykonać go firma z nimi nie współpracująca.Z zasady dystrybutorzy nie uznawają reklamacji po montażu obcej firmy,lub znajdź przedstawiciela Fujitsu na swoim terenia,dogadaj się,niech obejrzy montaż i instalację,może zgodzi się potwierdzić montaż,a już obowiązkowe płatne przeglądy,to musi wykonywać firma współpracująca z Fujitsu,która przy braku montażu z ich strony napewno upustu żadne na przeglądy Ci nie da,zastosuje zasadę "dugiego ołówka" i w sumie ma rację,bo np. marki które montuję,organizują szkolenia i zawsze w jakiś typach są kruczki na które trzebazwrócić uwagę.Przekalkuluj lepiej zlecenie montażu firmie autoryzowanej.Jeśli chcesz gwarancję,to licz się z tym,że będzie doliczona do montażu,bo standartem jest,że na upust w hurtowni składa się upust handlowy i zapewnienie gwarancji.Kupując z innego źródła klimatyzator sprzedający pozbył się obowiązku gwarancji za który dostał upust i pewnie dlatego taniej kupiłeś. W okresie gwarancji dystrubutor zapewnia tylko niezbędne części,a diagnoza i naprawa jest po stronie instalatora.Tak jest w większości marek,nie znam firmy,gdzie mają fabryczny serwis,który jeździ na naprawy.Jak znacie taką firmę to napiszcie.Wniosek prosty,kupiłeś taniej klimatyzator bez gwarancji,a teraz po sezonie dobrze negocjując zbliżyłbyś się do całkowitej wartości inwestycji zlecając usługę dostawy i montażu autoryzowanej firmie.No i przy montażu jeśli to mieszkanie można byłoby uciąć 15% VAT-u,rozliczając całość jako usługę na 8%.Nieraz taniej wyjdzie drożej.Myślę,że łopatologicznie wyjaśniłem Ci zagadnienie i życzę powodzenia.

Dzięki kolego za wyjaśnienia. Nie kupiłem tego klimatyzatora, zastanawiam się nad kupnem! Montaż rozważam przez firmę z okolic mojego miejsca zamieszkania i z autoryzacją Fujitsu. To model ASYG09LTCA/AOYG09LTC mogę kupić za 3300 zł brutto z VAT 23% i tylko taki VAT mnie interesuje. Na dość prosty montaż w firmie chciałbym wydać 600 - 800 zł netto, w zależności od cen późniejszych przeglądów.

EDIT

Z drugiej strony można pójść w druga stronę, zamontować urządzenie samodzielnie i w kieszeni zostanie 1500 zł za montaż i przeglądy przez 5 lat. Ile kosztują 2 takie przeglądy rocznie? Szansa, że naprawy tego urządzenie przez 5 lat pochłoną 1500 zł jest bliska zeru.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-11, 12:31:50 przez abmabm.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-09-11, 13:34:50
Moderator
To świetny pomysł. Zresztą, ja uważam że więcej ludzi powinno samodzielnie montować. Przynajmniej sprzedaż trochę by się ruszyła. I za parę lat byłoby fajnie...
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-11, 14:12:19
Zaawansowany użytkownik
Jak samodzielnie zamontujesz to SCOP będziesz miał poniżej 1 a z czasem dojdzie do 0
  • Odpowiedz

obser

2014-09-11, 14:21:29
Top użytkownik
A czy Ty myślisz,że te przeglądy,to tylko wymysł importera i instalatora.Jak chcesz 5 lat bezawaryjnej pracy bez serwisu,to życzę Ci powodzenia.A samochodem jeździsz,tak długo,aż "klęknie",nie robisz serwisu.Jakoś kto kupi nowy samochód nie burzy się na obowiązkowe przeglądy gwarancyjne płatne.Ale bogatemu wszystko wolno.Wytłumaczyłem Ci empirycznie całą kwestię,rób jak chcesz.Inną kwestią jest,że wolałbym Samsunga C+ Wi-Fi i jak taki szczeniaczek Ci da radę,to podejżewam,że w 4000 zł netto z prostym montażem byś się zmieścił.Jakby to nie była Ostrołęka to chętnie pisałbym się na to.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-11, 16:41:00
Zaawansowany użytkownik
C+ ma SCOP 4 wiec lipa ODPADA
  • Odpowiedz

abmabm

2014-09-11, 20:31:29
Nowy użytkownik
obser napisał(a):A czy Ty myślisz,że te przeglądy,to tylko wymysł importera i instalatora.Jak chcesz 5 lat bezawaryjnej pracy bez serwisu,to życzę Ci powodzenia.A samochodem jeździsz,tak długo,aż "klęknie",nie robisz serwisu.Jakoś kto kupi nowy samochód nie burzy się na obowiązkowe przeglądy gwarancyjne płatne.Ale bogatemu wszystko wolno.Wytłumaczyłem Ci empirycznie całą kwestię,rób jak chcesz.Inną kwestią jest,że wolałbym Samsunga C+ Wi-Fi i jak taki szczeniaczek Ci da radę,to podejżewam,że w 4000 zł netto z prostym montażem byś się zmieścił.Jakby to nie była Ostrołęka to chętnie pisałbym się na to.

Samsung pracuje do -15 i ma dużo niższy COP/SCOP, w tej klimie mam gwarantowaną pracę do -20, wysoki COP do -15 i dla mnie bardzo istotny programator tygodniowy! O samsungach słyszałem od kilku firm negatywne opinie dotyczące elektroniki, mimo, że nie pytałem o te klimatyzatory i potwierdzają to warunki gwarancji. Brałem pod uwagę Samsunga z serii Premium, to już inne parametry w zasadzie identyczne z serią Prestige, jednak cena wyższa od Fujitsu i prawie na poziomie LG z najwyższej serii.

Strasznie się wzburzyliście moim pomysłem samodzielnego montażu i braku przeglądów - nie do końca to rozumiem, ponieważ podałem to tylko jako ciekawostkę, jednak moim zdaniem mocno popartą liczbami! Przeglądy gwarancyjne w prawidłowo zamontowanym i szczelnym splicie z funkcją samooczyszania sprowadzają się do kosmetyki i wymiany filtrów, dodatkowo mój klimatyzator będzie w 90% grzał, więc o żadnym grzybobraniu nie ma mowy!

Mam propozycję od autoryzowanego serwisanta na "uruchomienie" klimatyzatora w cenie 300 zł i przegladów rocznych za 100 zł i chyba jest to wariant optymalny. Sam powieszę jednostki, podciągnę zasilanie, przewiercę ściany, odprowadzę skropliny - resztę zrobi autoryzowany serwis.

EDIT

Nie zdajecie sobie sprawy w jak zyskownej branży działacie, dla przykładu podam jak wygląda sprzedaż notebooków/laptopów - zysku nie liczymy w procentach tylko w złotych i niezależnie czy cena komputera wynosi 1500 czy 5000, wynosi on 50 - 150 zł!

EDIT

W poprzednim lokalu miałem monoblok Sanyo ON/OF i przez 11 lat nie miał żadnego przeglądu serwisowego, jedyne co robiliśmy to dokładne czyszczenie i odgrzybianie po stronie wewnętrznej oraz czyszczenie po stronie zewnętrznej, klimatyzator działa do dzisiaj u następnego najemcy lokalu i ma się dobrze po 13 latach pracy bez jakiejkolwiek ingerencji w układ. Jakie przeglądy serwisowe i w jakim celu?

EDIT

Porównywanie klimatyzatora do samochodu jest pozbawione sensu i logiki. Samochód z silnikiem spalinowym jest urządzeniem wysoce nieefektywnym i kłopotliwym, które wymaga uzupełniania paliwa, wymiany oleju, płynów i wielu innych części eksploatacyjnych. W fabrycznie sprawnym i prawidłowo zainstalowanym splicie nie wymieniamy nic poza filtrami do końca jego życia, jeśli potrzebne jest "dobicie" czynnika przed 10 lat pracy, to świadczy o złej instalacji lub wadzie fabrycznej. Czyszczenie jest konieczne, jednak zaryzykuję tezę, że samodzielnie wykonam je rzetelniej, niż instalator - rzetelnych instalatorów/serwisantów ta uwaga nie dotyczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-11, 21:00:53 przez abmabm.)
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-12, 05:46:50
Zaawansowany użytkownik
Wystarczyło parę dni i już jesteś ekspertem od doboru i montażu klimatyzacji.Tobie nie dyskusja na forum a rozmowa z przedstawicielem handlowym by pasowała.Mówiłby do ciebie to co chcesz usłyszeć.Do tego jesteś bezczelny.Zwracasz się z prośbą o poradę ludzi którzy sprzedażą klimatyzacji i montażem zarabiają na życie.Za to że odpowiedzieli na twoje posty próbując pomóc dziękujesz im mówiąc że u ciebie nie zarobią .Ewentualnie jaśnie oświecony hrabia zapłaci za podbicie gwarancji 300zł przez AUTORYZOWANEGO Serwisanta.Nie wiem co to za "autoryzowany serwisant" ale potwierdza to tylko moje i tak już mocno nadszarpnięte zdanie o autoryzacjach i zbędnych papierkach typu certyfikat.Bo skoro ktoś z autoryzacją danej marki dopuszcza laika do montażu i się pod tym podpisuje za parę srebrników to już tylko za głowę się chwycić.Oczywiście o ile to prawda. Wiec już nie zawracaj gitary tylko kupuj i montuj ten super sprzęt.Śpiesz się. Bociany już dawno odleciały a ty pleciesz bzdety na całe strony.Niech SCOP będzie z tobą!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-12, 08:27:55 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-12, 06:10:16
Zaawansowany użytkownik
abmabm napisał(a):Przeglądy gwarancyjne w prawidłowo zamontowanym i szczelnym splicie z funkcją samooczyszania sprowadzają się do kosmetyki i wymiany filtrów, dodatkowo mój klimatyzator będzie w 90% grzał, więc o żadnym grzybobraniu nie ma mowy!
O jakiej funkcji "samooczyszczania" piszesz?
O jakiej wymianie jakich filtrów piszesz?
Chyba nie widziałeś splita na oczy . Czyimi rękami realizowane jest to samooczyszczanie? Jak siatke na owady można nazwać filtrem i to jeszcze wymiennym.
Jakiś sprzedawca naopowiadał ci głupot lub przeczytałeś kilka śmieci marketingowych.
[
abmabm napisał(a):klimatyzator będzie w 90% grzał, więc o żadnym grzybobraniu nie ma mowy!
Nawet jakby był nastawiony na grzanie przez 100% czasu wcale nie oznacza, że będzie grzał przez cały czas! Czy słyszałeś o odszranianiu JZ??? Jak myślisz co się wtedy dzieje?
Używałeś jednego monobloka i już uważasz sie za eksperta???
Monoblok to nie split. Tam wszystkie rury są lutowane. W splice nie, bo splitem by nie był.
A dobijać to można młotkiem a nie "gazem". Czy słyszałeś o mieszaninach chłodniczych R4XX?
Wiesz że coś dzwoni, ale nie wiesz gdzie.
Dzisiejsze "sprzęty" są co raz gorsze, więc pozbywanie sie gwarancji nie jest dobrym pomysłem. Chyba że jesteś hazardzistą. Zepsuje się czy się nie zepsuje? O to jest pytanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-12, 06:14:29 przez jack63.)
  • Odpowiedz

obser

2014-09-12, 07:22:40
Top użytkownik
Na koniec powiem Ci jeszce jedno.COP wpiszą Ci koledzy skośny jaki chcesz,jak to zbadasz?A po drugie nie porównuj swojego serwisu laptopów,do serwisu klimy,bo po pierwsze Klient Ci przyniesie na stół i w cieplutkim pomieszczeniu się pobawisz zminimalnym sprzętam,a napewno daję głowę,że nie masz pojęcia ile kasy ma zaiwestowany prawdziwy serwis klimatyzacji-dochodzi to do samochodu segmentu A,o szczegółach nie będę Ci zawracał głowy,ale po 15 latach prowadzenia tej działki,to rzeczy potrzebnych (nieraz raz w roku-ale musisz to mieć) jest tyle wartościowo,że jakby ktoś mi teraz odddał kasę ,którą wydałem,to spokojnie wycofałbym się z tej branży i zajął handlem,lub laptopami.Sama wiertarka z wierłem przebiciowym to 10 tyś zł i raz po raz musi iść do serwisu za konkretną kasę,i nie ma zmiłuj się,bo ona się wyłączy po iluś motogodzinach.A co by powiedział,jak akurat na Twojej robocie trafiłbym na zbrojenie i nieszczęśliwie zniszczył wiertło za 2350 zł?Oddał byś mi,czy następne 3 montaże robiłbym za free,a tak było w tamtym sezonie.Każdy ma problemy.Wolałbym sobie siedzieć i grzebać w laptopikach ew ciepełku,klient by przyniósł,odebrał.po co mi smochód dostawczy,drabiny,szkolenia wysokościowe,środki BHP atestowane,puł,kurz,deszc,żar z nieba jak jest sezon.Jak narzekasz na swój biznes,to jest pełno szkoleń,dobre da Ci podstawy do zaczęcia i pierdyknij te komutery.Sam widzisz za ile kupujesz klimę,a ile ona katalogowo kosztuje,też ktoś kto Ci sprzedaje ma tyle co Ty na laptopie.Czasy katalogowe skończyłe się 8 lat temu.A jak sam montujesz to poszukaj klimy na r-22,wtedy te 10 lat będziesz miał spokój,a jak piszesz o dolaniu R-410 to znaczy,że nie masz zielonego pojęcia.Dolać to można było kiedyś r-22. A o samoczyszczeniu klimatyzatora,to nie rozśmieszaj,kup piekarniksamoczyszący to zobaczysz,oprócz wydanej kasy nic efektów,sam sie tak nabrałem.Zresztą ktoś Ci opowiadał napewno o tym samoczyszczeniu,możesz to opisać?Byłbym wdzięczny.
  • Odpowiedz

obser

2014-09-12, 07:30:24
Top użytkownik
Dopiszę Ci jeszcze co dla mnie znaczy funkcja samoczyszczenia.
Dwa tygodnie temu sam sobie wyczyściłem gruntownie splita w biurze,łacznie z wirnikiem,lamelami,obudową i mogę stwierdzić,że moja Electra jest samoczyszcząca,bo zrobiłem sam .Ale po sezonie,bo prędzej czasu nie miałem.
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-12, 08:10:32
Zaawansowany użytkownik
obser Nie gorączkuj się. Każda dziedzina na swoja specyfikę a każdy serwis jest orką na ugorze. Najlepiej mają sprzedawcy. Czyste rączki i gęba pełna frazesów. Co drugie zdanie to manipulacja lub kłamstwo. Trochę więcej stresu, ale kasa nie ta. Potem ty jako serwisant musisz politycznie odkręcić bzdury wtłoczone do głowy klientowi.
Masz "samoczyszczące" się klimatyzatory, więc nic nie trzeba czyścić. Jest super, więc o co ci chodzi???
Ludzie są oszukiwani, bo tego chcą! Przecież miło jest posiadać taki super klimatyzator. Może nie? To miłe uczucie spełnienia ukrytych oczekiwań zaćmiewa ludziom rozum.
Walka z tym jest donkiszoterią. Cry
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-12, 08:14:33 przez jack63.)
  • Odpowiedz

obser

2014-09-12, 10:45:15
Top użytkownik
Wiesz jesrtem człowiekiem porywczym i nie lubię jak mi ktoś kit wciska.Przekonało się o tym kilku przedstawicieli handlowych odwiedzających moją firmę,a takze paru bubków na tzw.szkoleniach organizownych przez impterów i dystrybutorów.Jak ktoś mi ciemnotę wciska,to niestety dostaje inteligentną ripostę,że niektóry nie wie gdzie się schować.Wiadomo on mi sprzeda paletę,a ja potem będę wygryzał głupoty napisane w specyfikacji w katalogu.Są Klienci tak jak pisałem,że potragią jak robimy zasilanie na gniazdko wpiąć watomierz (teraz to parę groszy),notować i punktować,ale mnie.Dlaczego?
Z drugiej beczkiConfusedprowadzam nieraz drobne rzeczy do mojej drugiej działalności z Chin i nieraz poproszę o napisanie czegoś na ulotce,że ma to parametry oryginału.Odpowiedź-"no problem friend". I tak to działa,jak instytucja bada COP i inne parametry.Wierzymy głupotom katalogowym,a jak jest jakiś problem,to dystrybutor się wypina.
A nie mam pretensji do ludzi,którzy chcą zaoszczędzić,ale pytania na zasadzie jakby zadał na forum motoryzacyjnym:kupiłem nowego Passata,czy mogę nalać do niego Superol,bo za 5 l zapłacę 30 zł z beczki,i czy długo na tym pojeżdżę,doprowadzają mnie do palpitacji serca. Smile
  • Odpowiedz

obser

2014-09-12, 11:04:23
Top użytkownik
abmabm mam jeszce krótkie pytanie:czy ta firma w ramach tych 300 zł zapewni Ci gwarancję,bo to oni tylko mogą ją wykonywać, Fujitsu najwyżej dostarczy części,zepsute musi odesłać.Znalazłeś firmę kamikadze,albo mają telefon na kartę i za miesiąc kupią nowy starter.
  • Odpowiedz

abmabm

2014-09-13, 19:34:52
Nowy użytkownik
obser napisał(a):abmabm mam jeszce krótkie pytanie:czy ta firma w ramach tych 300 zł zapewni Ci gwarancję,bo to oni tylko mogą ją wykonywać, Fujitsu najwyżej dostarczy części,zepsute musi odesłać.Znalazłeś firmę kamikadze,albo mają telefon na kartę i za miesiąc kupią nowy starter.

Firma istnieje na rynku od 18 lat i ma się dobrze i da mi gwarancję, pod warunkiem wykonywania przeglądów gwarancyjnych. Co niby ryzykują, skoro to oni podłączają elektrykę, skropliny i przewody z czynnikiem, robią test szczelności, próżnie i uruchamiają? Ja robię tylko prostą czarną i brudną robotę, której nikt nie lubi - wiercę dziury, wieszam jednostki, doprowadzam zasilanie i odprowadzenie skroplin. Nie zarobią na urządzeniu, jednak to nie mój problem, skoro udało mi się znaleźć nowe urządzenie Fujitsu z gwarancją dużo taniej, niż oni kupują. Co według ciebie ryzykują? Pytałem się ich o ceny LG, którym handlują i zaproponowali jednostkę H12AK w cenie 3750 zł, a ja mogę to kupić za 3150 zł, to po co mam u nich kupować?
  • Odpowiedz

obser

2014-09-14, 13:46:37
Top użytkownik
A ja twierdzę,że ryzykują.Może to moje subiektywna ocena,może są takimi samymi optymistami jak Ty,może szef nie może patrzyć na siedzących pracowników,ale niech go trafi zawór,spężarka,to sie zacznie gimnastyka,nie mówiąc już o elektronikach,która w inverterach rozrosłą się do wieklości komuterów stacjonarnych,a Gwarant nieraz lubi się podroczyć,próbując wyłgać się ze zobowiązania dostarczenia części,a nawet jak już da tą sprężarkę,to sobie pomyśl ile ta Twoja firma straci.Lutowanie,freon,montaż,demontaż,wysyłki,papierologia.Fajnie dla Ciebie ,ze znalazłeś takich frajerów,ale znak jest taki,że niby porządna firma ,a idzie na psy.
Pisałeś,że masz nieraz 50-150 zł za laptopa,ale możesz tą kasę zaraz przytulić i jest Twoja.Gwarancja door&door i Klienta wogóle już nie widzisz.Jest róznica.Powodzenia,ja też bym się nie zastanawiał,a popytaj,czy mają luzy,jak nieraz w oklicach będzie fuchę to chętnie z nich skorzystam,po podpisaniu stosownej umowy.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

obser

2014-09-14, 13:57:23
Top użytkownik
Przeczytałem Twój post dokładniej,tzn.,że oni jeszcze dadzą rury,izolację,kable sterujące,zrobią kielichowanie,suszenie,połaczee pomiędzy jednostkami?Chłopie,to te Twoje 150 zł za laptopa to góra pieniędzy.Jesteś burżuj.
  • Odpowiedz

abmabm

2014-09-14, 14:34:41
Nowy użytkownik
obser napisał(a):Przeczytałem Twój post dokładniej,tzn.,że oni jeszcze dadzą rury,izolację,kable sterujące,zrobią kielichowanie,suszenie,połaczee pomiędzy jednostkami?Chłopie,to te Twoje 150 zł za laptopa to góra pieniędzy.Jesteś burżuj.

Rur będzie aż półtora metra
obser napisał(a):Przeczytałem Twój post dokładniej,tzn.,że oni jeszcze dadzą rury,izolację,kable sterujące,zrobią kielichowanie,suszenie,połaczee pomiędzy jednostkami?Chłopie,to te Twoje 150 zł za laptopa to góra pieniędzy.Jesteś burżuj.

Tych rur ze złota, to będzie półtora metra. Apropo laptopa i gwarancji, to zupełnie nie wiesz czego spodziewają się klienci i jak trudno im wytłumaczyć, że załapanie wirusa to nie jest niesprawny sprzęt itd. Pisałem już także, że za tak prosty montaż chętnie położę 600-700 netto i chętnie kupie klimatyzator w montującej firmie, niestety odnoszę wrażenie, że firmy monterskie kupują te klimatyzatory w najbliższej lub z jakichś względów najprzyjaźniejszej hurtowni, a nie najtańszej! Przykład LG H12AK, mogę kupić za 3200 brutto i do tego za mega prosty montaż przez ścianę na której idzie rynna do odprowadzenia skroplin, proponuję 800 zł brutto, razem 4000 - chętnie zapłacę i chętnie zapłacę przez 3 lata za przeglądy w normalnych cenach. Dodatkowo gratis dorzucę drugiego klienta ze sklepem 60 m2.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-14, 15:27:27 przez abmabm.)
  • Odpowiedz

obser

2014-09-14, 17:10:46
Top użytkownik
Wiesz,z głupiej sprawy zrobił się temat rzeka,lepiej niech Moderator zamknie już ten temat,ale nie wyobrażam sobie legalnie działającej firmy,ze wszystkimi uprawnieniami,dobrym sprzętem,aby zrobiła montaż za 600-800 zł netto,dając jeszce gwarancję.Pracuję w tej branży trochę i rachunek ekonomiczny na to nie pozwoli.Chyba,że dostarczamy sprzęt i mamy marżę i osobno jak pisze w każdej umowie upust reklamacyjny.To nawet zrobię Ci w niektórych przypadkach kompletną dostawę,montaż,gwarancję nawet dając 20-25% upustu od ceny katalogowej.Są nieraz promocje i wyprzedaże.
Znam firmę:w zimie robi uchwyty skraplacza,szukając na złomie kształtowników,spawa je i na rdzę maluje podkładem,używa metrycznych rur do C.O. i izolacji,przewierty robi majslem,albo po kawałku koronką do gniadek,przewody zbieranina i w tym momencie może zaoszczędzić na montażu nawet ok.500 zł.Jest to fakt,był u mnie robić jedną robotę,bo Klient uparł się na kasetę LG,a ja już nie byłem ich dealerem,więc go poprosiłem.Jak zaczął to wszystko wyciągać,to kazaliśmy mu zostawić tylko urządzenie i podbić gwarancję.Nasze włoskie uchwyty cynkowane i malowane proszkowo wiszą już po kilkanaście lat i wyglądają jak nowe.Wycieków nie mamy praktycznie,ale to zasłega sprytnego akumulatorowego urządzenia i angielskich rur,kable komunikacyjne plecionka w gumie,też niespodzianek nie ma.Ale o 600 czy 800 zł mowy nie ma.A z czego utrzymać specjalistyczny samochód dostawczy z regałami,pólkami itp.,że do niczego innego go nie wykorzystasz?Kończmy tę dyskusję,życzę Ci miłego ciepełka zimą,a i chłodu latem też się przyda.Pamiętaj o grzybobraniu,bo nie jest tak jak piszesz,a wręcz jesteś Klientem wysokiego ryzyka,bo jak klima latem bardzo dużo chłodzi to grzybki nie mają dobrych warunków.Życzę Ci najlepszego i kończymy tą akademicką dysputę.Moja propozycja odkupienia mojego sprzętu i zabranie się za klimy aktualna,przekażę jeszcze wiedzę,kontakty,upusty,stałych klientów.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-14, 17:37:22
Zaawansowany użytkownik
Chciałem wejść w LG ale po rabacie dla montera w hurtowni cena wyszła większa niżeli oferowana na allegro dla każdego wiec żaden szał że za tyle mogłeś kupić.Cena dla klienta z ulicy to cena katalogowa -5% rabatu i każdy szanujący w branży hurtownik się tego trzyma.Ty też kupujesz cześci do laptopów z hurtowni i masz swój rabat którym z klientem się raczej nie dzielisz.W każdej branży tak jest.W naszej branży powinno się tego pilnować szczególnie bo za kupiony klimatyzator z rabatem pośrednio ja odpowiadam I tylko taki układ pomiędzy przedstawicielem ,hurtownikiem,serwisantem a klientem jest ci wstanie zagwarantować że w razie awarii procedura gwarancja zadziała
To że położysz 600-700 żadna łaska Monter ocenia trudność montażu i proponuje cenę . Jak ktoś się nie szanuje to rzucisz mu 200 zł i łyknie.Po tym jak naświetliłeś całą sytuacje widać wyraźnie jak ta branża pada na pysk.Zresztą wiadomo to nie od dziś
  • Odpowiedz

abmabm

2014-09-14, 18:48:15
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):Chciałem wejść w LG ale po rabacie dla montera w hurtowni cena wyszła większa niżeli oferowana na allegro dla każdego wiec żaden szał że za tyle mogłeś kupić.Cena dla klienta z ulicy to cena katalogowa -5% rabatu i każdy szanujący w branży hurtownik się tego trzyma.Ty też kupujesz cześci do laptopów z hurtowni i masz swój rabat którym z klientem się raczej nie dzielisz.W każdej branży tak jest.W naszej branży powinno się tego pilnować szczególnie bo za kupiony klimatyzator z rabatem pośrednio ja odpowiadam I tylko taki układ pomiędzy przedstawicielem ,hurtownikiem,serwisantem a klientem jest ci wstanie zagwarantować że w razie awarii procedura gwarancja zadziała
To że położysz 600-700 żadna łaska Monter ocenia trudność montażu i proponuje cenę . Jak ktoś się nie szanuje to rzucisz mu 200 zł i łyknie.Po tym jak naświetliłeś całą sytuacje widać wyraźnie jak ta branża pada na pysk.Zresztą wiadomo to nie od dziś

Zgodzę się z tobą, że dystrybutor/impotrer powinien pilnować cen dla hurtowni, instalatorów i detalistów, z drugiej strony przy cenach w waszej branży marże powyżej 15-25% na sprzęt uważam już za bardzo wysokie i tutaj na miejscu dystrybutora bezwzględnie pilnowałbym cen jednak na zasadzie dodania stałej kwoty w pewnym przedziale cen - 1000-2000 to 300 zł, 2000-3000 to 400 zł itd, mówię oczywiście o poziomie cen minimalnych, oczywiście kwestia montażu pozostaje otwarta i nikt w to nie ingeruje.

Kwestia ceny za montaż w moim sklepie - zawieszenie jednostki zewnętrznej na wysokości 3,5 m, 10 cm od jednostki biegnie pionowa rynna, przewiercenie ceglanej ściany 60 cm, powieszenie jednostki wewnętrznej po przeciwnej stronie tej ściany, instalacja elektryczna jest doprowadzona na zewnątrz i od wewnątrz. Moim zdaniem praca na 3- 5 godzin i nieskomplikowana. Ile to ma kosztować, napisz proszę, zrób tu na forum wyliczenie takiego montażu.

Wiecie koledzy ile kosztuje wyposażenie serwisu komputerowego z prawdziwego zdarzenia, nie mówię o dwóch studentach, którzy się ogłaszają w internecie. To jest kwota w granicach 15-40 tysięcy zł, dodatkowo dochodzi samochód, lokal i pracownicy. Najdroższa jest stacja lutownicza do układów montowanych powierzchniowo 10-20 tysięcy, natomiast koszt wymiany takiego układu dla klienta to 200 zł brutto i do tego koszt kulek, należy założyć, że co trzecią wymianę należy powtórzyć na gwarancji i do tego za każdym razem trzeba rozłożyć i złożyć laptopa, co nie jest w wielu przypadkach łatwe i zajmuje sporo czasu. Wiecie ile kosztuje magazyn zupełnie podstawowych części do ogromnej ilości marek i typów obecnych na rynku? I w ramach rozładowania atmosfery co najmniej raz w tygodniu jest klient, który uważa te 200 zł za cenę bandycką i stwierdza, że włoży sobie płytę główną do piekarnika Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-14, 18:51:43 przez abmabm.)
  • Odpowiedz

Dejw88

2014-09-14, 18:55:06
Użytkownik
Temat bardzo ciekawy i myślę, że godny dalszej kontynuacji gdyż doskonale pokazuje co się dzieje w naszej branży. Niestety ale rozpowszechnienie sklepów, które kupują klimatyzatory w hurtowniach za cenę dla instalatora a następnie sprzedają je z marżą wynoszącą 50zł dla każdego kto przyjdzie z ulicy spowodowało , że dzwonią do mnie klienci i oczekują że zamontuję im klimatyzator za 2100zł netto (oczywiście z urządzeniem).

No bo przecież skoro ten klimatyzator LG E09EL można kupić za 1370zł netto w sklepie internetowym to ile może kosztować montaż takiego urządzenia?!

"-Panie, 3000zł netto z montażem?! Pan Chyba oszalał!
-To przecież dla dwóch osób zaledwie 5 godzin roboty, a Pan chce ze mnie zedrzeć skórę i wyłudzić 1650zł za montaż urządzenia które kosztuje w sklepie internetowym 1350zł!!
-mogę zapłacić 800zł netto za montaż tego urządzenia i to moje ostateczne słowo!"

Coraz częściej słyszę takie słowa jak wyżej ale stwierdziłem że się nie złamię bo lepiej siedzieć w domu niż walić masówkę i montować klimatyzatory z zyskiem wynoszącym 100zł (bo tyle wyjdzie jak się odliczy materiały instalacyjne, dojazd do klienta i podatek dochodowy). A nie wspomnę o kosztach utrzymania firmy czyli ZUS, biuro podatkowe, telefony, utrzymanie samochodu no i oczywiście zakup narzędzi, szkolenia których każdy klient od nas wymaga. Oczywiście za te 800zł klient oczekuje 3 letniej gwarancji na całość oraz najwyższej jakości zastosowanych materiałów. No i do tego może jeszcze przeglądy za jakieś 70zł.

Niestety ale sami jesteśmy sobie winni takiego stanu rzeczy, bo ile na tym forum jest firm które postępują według polityki opisanej powyżej czyli zamontuję urządzenie po cenie instalatorskiej+800zł za montaż??? Osobiście znam w mojej okolicy (śląsk) mnóstwo takich "aktorów"...
Ale nie ma co się łamać bo rynek sam to zweryfikuje. Elektronika w Inverterach, a w szczególności w tych budżetowych lubić padać jak muchy po muchozolu. Wiec jakie będzie zdziwienie kiedy "cwany gapa" który zakupił klimatyzator wraz z montażem za 2200zł netto pozostanie sam jak palec ze swoim super sprzętem za super cenę bo firma która zamontowała urządzenie nie poczuwa się do odpowiedzialności gwarancyjnej za urządzenie bo przecież oni nie "przejeli" rabatu gwarancyjnego od sprzedawcy(Hurtowni) tylko klient go dostał.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-14, 18:58:00
Zaawansowany użytkownik
Publiczne Forum nie jest od składania ofert.Ja i tak bym się z tobą nie dogadał.Po prostu nie robię za "co łaska"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-14, 19:01:09 przez MarioO.)
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa