Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG S24AQU - tryb serwisowy

35 Odpowiedzi, 29549 Wyświetleń
Wstecz 1 2

mister

2014-10-07, 16:37:49
Zaawansowany użytkownik
nie chce mi się pisać ale napiszę , wzrost ciśnienia skraplania powoduje obniżenie wydajności układu !!!
zobacz kartę techniczną dowolnej sprężarki . sytuacja ze nonstop pracującym wentylatorem skraplacza zimą prowadzi do takiego spadku ciśnienia skraplania ,że układ przestaje stabilnie pracować.
w tym ,że przy zabrudzeniu parownika wydajność układu spada nie ma nic dziwnego.
  • Odpowiedz

mg

2014-10-07, 17:36:31
Top użytkownik
Jednak w wyjątkowym przypadku, w złożonej sytuacji, w niesprzyjających jak i sprzyjających warunkach założenie klimatyloga jest realne.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-07, 18:30:35
Top użytkownik
mister napisał(a):nie chce mi się pisać ale napiszę , wzrost ciśnienia skraplania powoduje obniżenie wydajności układu !!!
zobacz kartę techniczną dowolnej sprężarki . sytuacja ze nonstop pracującym wentylatorem skraplacza zimą prowadzi do takiego spadku ciśnienia skraplania ,że układ przestaje stabilnie pracować.
w tym ,że przy zabrudzeniu parownika wydajność układu spada nie ma nic dziwnego.
Pisałem o wydajności układu a nie spręzarki.Jeśli układ jest nie wydajny np. z powodu zbyt dużego skraplacza(czystego-zbytnio dochłodzonego czynnika-niedostatecznie napełnionego układu gdzie istnieje małe ciśnienie -temperatura skraplania to wydajność układu a nie sprężarki jest wyczuwalna gołą ręką.Jeśli wzrasta ciśnienie nad cieczą wzrasta wydajność układu chłodniczego.Nie sprężarki.Co z tego że czym niższa temperatura skraplania zwiększa się przepływ masowy czynnika?Te tabelki wyłącznie dotyczą sprężarek i agregatów.Ale napewno nie układów chłodniczych których wydajność pozostawmy do określenia przez doświadczonych serwisantów.Kilkakrotnie osobiście montowałem układy ciśnienia skraplania zdejmując blachy i kartony zimą ze skraplaczy.(sztucznie zabrudzony na zimę) aby podwyższyć wydajność układu chłodniczego.mister dokonaj doświadczenie.Skraplacz swojej lodówki zimą wystaw za okno.Zobaczymy jak podniesie się zużycie energii i sprawność twojej lodóweczki.Aby urządzenie chłodnicze pracowało musi być różnica ciśnień pomiędzy stroną wysokiego i niskiego ciśnienia.Jeżeli jej nie ma lub jest znikoma to (nie sprężarka) układ kuleje?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-07, 18:44:38 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mister

2014-10-07, 20:03:46
Zaawansowany użytkownik
nie porównuj zmiany ciśnienia skraplania w bezpiecznym zakresie do drastycznego obniżenia skraplania powodującego nieprawidłową pracę układu. wzrost ciśnienia skraplania w bezpiecznym zakresie powoduje spadek wydajności ukłądu chłodniczego !!!
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-07, 20:20:50
Top użytkownik
Jakiś wykres?Dla układu?Napisałeś.obniżenie ciśnienia skraplania powoduje podwyższenie wydajności.Czego?Uzasadnij swoją wiedzę wobec wątków napisanych powyżej.Jakaś może koperta?Entalpia na wykresie pokazuje to ładnie że się mylisz jak entropia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-10-07, 20:40:25 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-07, 20:56:36
Top użytkownik
mister napisał(a):nie porównuj zmiany ciśnienia skraplania w bezpiecznym zakresie do drastycznego obniżenia skraplania powodującego nieprawidłową pracę układu. wzrost ciśnienia skraplania w bezpiecznym zakresie powoduje spadek wydajności ukłądu chłodniczego !!!
Wicewersa?
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-08, 08:08:44
Użytkownik
Ale o co chodzi?
Zakładasz, że ktoś zimą będzie Dochładzał się w domu klimatyzacją? Po co mieszać problemy chłodnictwa z klimatyzacją? Może po prostu lubisz, tak pod prąd?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-08, 15:27:13
Top użytkownik
Vlad24 napisał(a):Ale o co chodzi?
Zakładasz, że ktoś zimą będzie Dochładzał się w domu klimatyzacją? Po co mieszać problemy chłodnictwa z klimatyzacją? Może po prostu lubisz, tak pod prąd?
Nie ktoś tylko coś.I niczego nie zakładam.Klimatyzator mieszkaniowy podobnie jak kij ma dwa końce.Raz może być skraplaczem a po chwili parownikiem.Ale o co tobie chodzi pisząc tego posta?
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-10-08, 15:47:15
Użytkownik
O to, że chciałeś "błysnąć", ale Ci nie wyszło.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-10-08, 17:56:55
Top użytkownik
Vlad24 napisał(a):O to, że chciałeś "błysnąć", ale Ci nie wyszło.
Tobie na pewno wyszedł post do tego tematu.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa