Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja klimatyzacji - porady

7 Odpowiedzi, 6925 Wyświetleń

grab0s

2014-10-15, 15:55:11
Nowy użytkownik
Witam,

W chwili obecnej jestem na etapie remontu lokalu użytkowego, wybiegając w przyszłość chciałbym przed położeniem tynków zrobić uniwersalną instalację pod system klimatyzacji. Nie jestem zdecydowany konkretnie na markę i model. Mam dwa pomieszczenia o powierzchni 15 m2, z tego co się orientowałem to taniej zrobić dwie niezależne klimatyzacje 2,5 lub 3,5kW niż jeden split. Moje pytanie jest następujące - czy wystarczy poprowadzić do każdej klimatyzacji z zewnątrz budynku do środka rurkę miedzianą 1/4 cala i 2/3 cala w otulinie, rurkę do odprowadzenia wody i przewód 5x1 ?? Czy coś jeszcze jest potrzebne ?
  • Odpowiedz

miezala5

2014-10-15, 18:35:15
Top użytkownik
1/4 i 3/8 miedz w izolacji+skropliny+5x1m2 - jakies 45-50cm od sufitu
W tańszych klimach masz zasilaną jednostke wewnętrzną a w porządniejszych!Wink zasilana jest jednostka zewnetrzna - miej to na uwadze!
Nie zostawiaj tylko po 20 cm rurek tylko 30-40 w wewnątrz a z 100cm na zewnątrz!
  • Odpowiedz

irroda

2014-10-15, 22:35:49
Zaawansowany użytkownik
weź zawodowców to zrobią instalację jak należy, nie bądź dziadem który sam położy instalację a później będzie szukał frajera co za 100 czy 200 podłączy, bo przecież cała instalacja położona, tylko skręcić, tzw. g....zjad . Dla miezali życzę jak najwięcej takich klientów. Pozdrawiam cieplutko.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-10-16, 09:39:15
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):W tańszych klimach masz zasilaną jednostke wewnętrzną a w porządniejszych!Wink zasilana jest jednostka zewnetrzna - miej to na uwadze!
I masz rację i jej nie masz Big Grin Wink
Kiedyś tak może i było ale obecnie tendencja jest taka by ścienne do 5kW szły w kierunku zasilania jednostki wewnętrznej takie trendy eko ... dodawali dzielili sumowali i wyszło im że taki produkt w trybie stand by jest podobno bardziej eko.
grab0s napisał(a):Mam dwa pomieszczenia o powierzchni 15 m2, z tego co się orientowałem to taniej zrobić dwie niezależne klimatyzacje 2,5 lub 3,5kW niż jeden split. Moje pytanie jest następujące - czy wystarczy poprowadzić do każdej klimatyzacji z zewnątrz budynku do środka rurkę miedzianą 1/4 cala i 2/3 cala w otulinie, rurkę do odprowadzenia wody i przewód 5x1 ?? Czy coś jeszcze jest potrzebne ?
Weź 3 katalogi różnych producentów będziesz miał opisane rury dodatkowo zastanów się nad ochroną w instalacji elektrycznej wartości również masz w katalogach.
Jeśli nie wiesz wezwij montera może nie będzie taniej ale z pewnością będzie lepiej.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

grab0s

2014-10-16, 10:26:01
Nowy użytkownik
Spotkałem się z monterem ale chyba był jakiś mało profesjonalny ponieważ powiedział że we własnym zakresie mam porobić bruzdy na przewody, a więc co mi za różnica żeby już samemu położyć przewody jeśli miałbym zrobić bruzdy Smile na zewnątrz mam poprowadzony już przewód 3x2,5. Czy długość rurki miedzianej między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną ma znaczenie? Domyślam się że im krótsza tym lepiej, ale czy są ograniczenia techniczne. Jakiej marki klimatyzację polecacie ?
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-10-17, 09:38:51
Top użytkownik
Zachęcam do organoleptycznego sprawdzenia wszystkiego w katalogu producenta.
Masz tam wszystko opisane, a najprościej :
- wybierz producenta
- wybierz produkt
- dobierz rury (średnice)
- sprawdź w katalogu jaka jest maksymalna długość lub przewyższenie dla danego urządzenia
(jeśli nie spełnia to zmieniaj producenta i produkt)
- dobierz zasilanie
- dobierz sterowanie
- dobierz zabezpieczenie
- wykonaj odpływy grawitacyjne lub pod pompkę skroplin
- dobierz łapy montażowe
- uzyskaj zgody (wspólnoty mieszkaniowej / spółdzielni mieszkaniowej) jeśli to twoja własność .
- instalację zostaw na wszelki wypadek z naddatkiem po stronie wewn/zewn.

Co do małego nieprofesjonalizmu który opisujesz - może chciałeś bruzdować
w żelbecie lub ścianie nośnej i w taki przypadku instalator dobrze wiedział co robi jeśli tak jest.
Oczywiście może być taka sytuacja iż chciałeś w cegle (ściankach działowych)
i monter widział że jak do tego się zabierze to cegiełka na wylot poleci i ma dodatkowo dwa dni w plecy.

Proste rozwiązania są najlepsze - wezwij inną firmę niech ci wszystko wyceni kompleksowo.
Z doświadczenia własnego powiem ci że nigdy nie podłączył bym nowego urządzenia do istniejącej instalacji (wykonanej przez osobę X czy np. hydraulika) bez jej oględzin. Chyba że masz protokół z wykonanego montażu przez firmę zajmującą się klimatyzacją.

Więc albo robisz wszystko sam albo zostaw wszystko firmie.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Kpmari

2014-10-20, 16:22:43
Nowy użytkownik
Zastanawiam się jak można zrobić samemu prawidłowo instalację klimatyzatorów... Zakładam, że nie wszyscy posiadają w domu na stanie pompy, manometry itd... Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że samodzielna instalacja sprzyja raczej utracie a nie utrzymaniu gwarancji producenta na sprzęt. Zdecydowanie polecam firmę specjalizującą się w montażach. Jeśli jeden z monterów nie wzbudził Pana zaufania proszę szukać dalej. Rynek jest pełen takich usług. Życzę powodzenia. P.S. DBKlima - bardzo celna uwaga co do montażu nowego urządzenia do istniejącej instalacji. pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa