Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki rodzaj klimatyzacji - lokal gastronomiczny

31 Odpowiedzi, 53444 Wyświetleń
Wstecz 1 2

jack63

2013-07-18, 13:37:16
Zaawansowany użytkownik
Jaka klimatyzacja? Czy chodzi ci o klimatyzator czy o centralę wentylacyjną?
Dla PAM 342 google nic ciekawego nie wyświetla.
Dla silnika jest już lepiej z informacjami a gorzej dla użytkownika/klienta. Na Ebay sama elektronika jest za 325$. Czyli cena 800$ za nowy silnik jest realna. Dla mnie to kpina. Silnik ok 200W za te pieniądze. Przecież taniej wyjdzie zwykły silnik i falownik. A oszczędności na prądzie sa iluzoryczne. No cóż. Marketing czyni cuda..
Jak silnik ma magnesy w wirniku to jest to silnik BLDC. Ostatnio coraz bardziej modne i niestety drogie i awaryjne. Sypie się elektronika bez której silnik nie działa.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-20, 17:52:27
Top użytkownik
Czy ty widziałeś silnik w centrali BLDC? .I jaką on tam spełnia funkcję?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jack63

2013-07-22, 08:06:55
Zaawansowany użytkownik
Silnika. http://www.gotoevo.com/GEMotors.htm
Nie widziałem i nie wiem co to są "centrale BLDC" ???
Wychodzi twoja nieumiejętność pisania poprawnie po polsku...
Zamiast poprawności językowej i logicznej ble ble jak zwykle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-22, 12:01:56 przez jack63.)
  • Odpowiedz

magda4000

2014-11-07, 22:48:30
Nowy użytkownik
Piszesz, że w różnych miejscach widzisz całkiem inne rozwiązania. Ale to tak właśnie jest, bo samo pomieszczenie, w sensie jego wielkość i przeznaczenie to jedno, ale tez rozmieszczenie urządzeń jak komputery, kuchenki itd to też ma przecież znaczenie, to wszystko generuje ciepło i fachowiec powinien też takie rzeczy wziąć pod uwagę a nie sztampowo robić wszędzie to samo. Tutaj możasz link do wpisu na bloga co należy brać właśnie pod uwagę http://www.chlodnictwo.net.pl/jak-oblicz...-b0p1.html
To strona też firmy, która zajmuje się tego typu rzeczami, więc może napisz do nich jakiegoś maila, i niech mailowo przedstawią swoje zdanie. Od każdego masz prawo uzyskać jakąś informację o pomyśle na klimatyzacje i na tej podstawie dokonać odpowiedniego wyboru.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-09, 10:49:32
Top użytkownik
Malwina1 napisał(a):Dzień dobry.
Proszę Was o poradę.
Mam lokal gastronomiczny. Oczywiście wyposażony w centralę wyciągową a konkretnie wyciągowo-nawiewową Do tego podłączony jest klamatyzator jak to projektanci i instalatorzy nazwali typu rooftop. Trochę nie do końca jestem zadowolona z tej instalacji bo jak na kuchni jest w miarę akceptowalna temperatura to na sali jadalnej jest za chłodno albo odwrotnie. Teraz projektanci zastanawiają się nad przeróbkami aby temperatury wszędzie były optymalne i mają coraz to nowe pomysły jak to rozwiązać.

Ale pytanie moje dotyczy nie tego lokalu tylko nowego. Przymierzam się do otwarcia lokalu w centrum handlowym. do mnie będzie należała praktycznie tylko część kuchenna, a sala jadalna jest wspólna. Zleciłam opracowanie projektu tej samej firmie co projektowała wcześniej wspomniany lokal. Oczywiście od razu zaproponowali rozwiązanie z rooftopem. Poprosiłam też inną firmę o przygotowanie koncepcji (nie szczegółowy projekt tylko zarys) - inna firma twierdzi że taki lokal to tylko odpowiedniej mocy i rozmieszczeniu splity. Czekam na kolejną koncepcję z innej firmy.
W międzyczasie mając zaprzyjaźnionych kierowników obejrzałam lokale kilku sieci typu fastfood umieszczone właśnie w galeriach handlowych. Ta sama galeria ta sama specyfika lokalu a zupełnie inne pomysły na klimatyzację i zupełnie różne opinie. Ludzie którzy w galerii mają rooftop nie są zadowoleni z jego wydajności.

A co Państwo sądzicie i co możecie doradzić w tej sprawie. Tylko proszę nie odsyłajcie do specjalistycznej firmy i ona zaprojektuje, bo jak już zauważyłam i napisałam specjaliści mają zupełnie różne koncepcje, ale nie potrafią skonfrontować różnych rozwiązań ze sobą tylko ciągną zawsze w stronę swojego projektu i swoich urządzeń.

Z góry dziękuję za pomoc
Malwina

Rozumiem że odpada temat wentylacji/klimatyzacji sali i toalet a pozostaje tylko kuchnia . Niestety w kuchni jeśli ma być klimatyzacja (nie jest wymagana) to musi pracować na czerpanym zewnętrznym powietrzu , to obiegowe powietrze w kuchni się nie nadaje do chłodzenia, najlepiej jak jest od razu usuwane a dostarczane jest świeże ochłodzone powietrze zewnętrzne. Myślę że to był zamysł stosowania dachowców.Mogą być inne klimatyzatory np: kanałowe ale nie mogą pracować na powietrzu obiegowym kuchni .Opary tłuszczu (kwasu) szybko doprowadzą do korozji i uszkodzeń. Większość mebli gastronomicznych oraz okapów i wentylacji jest dla gastronomi w specjalnym wykonaniu przystosowane do czyszczenia agresywną chemią ,zwykły klimatyzator tego nie wytrzyma .
  • Odpowiedz

romualdfil

2017-09-12, 11:06:55
Nowy użytkownik
Klimatyzacje może mają również w [reklama]. mają wszelkiego rodzaju sprzęty i urządzenia dla gastronomii, więc może również zajmują się sprzedażą dedykowanych gastronomii klimatyzatorów. Warto zerknąć na ich ofertę, bo a nuż będą mieli coś takiego.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa