Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dwie sprężarki 3,5 kW zamiast jednej 7kW w klimatyzatorze ON/OFF ???

18 Odpowiedzi, 15244 Wyświetleń

gadget

2014-11-24, 21:32:18
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie czy wymiana sprężarki w klimatyzatorze ON/OFF o mocy 24 kBTU na dwie mniejsze z klimatyzatorów 12 kBTU ma szanse niezawodnego działania. Mam klienta który posiada takowe a ma uszkodzony 7kW. W agregatach chłodniczych często widuję dwa bliźniaki zamontowane razem niestety nie pamiętam jak tam było z olejem a nie robię tego często. Czy to ma szansę działania?
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-11-24, 21:36:25
Zaawansowany użytkownik
gadget napisał(a):Mam pytanie czy wymiana sprężarki w klimatyzatorze ON/OFF o mocy 24 kBTU na dwie mniejsze z klimatyzatorów 12 kBTU ma szanse niezawodnego działania. Mam klienta który posiada takowe a ma uszkodzony 7kW. W agregatach chłodniczych często widuję dwa bliźniaki zamontowane razem niestety nie pamiętam jak tam było z olejem a nie robię tego często. Czy to ma szansę działania?
A jak zamierzasz wyrównać olej w tych sprężarkach ? bo w układach chłodniczych jest to realizowane w różny sposób.
  • Odpowiedz

gadget

2014-11-25, 23:09:00
Zaawansowany użytkownik
No właśnie o olej się obawiam, niema jakiś patentów? Króćce są tylko dwa.
  • Odpowiedz

jack63

2014-11-26, 14:10:28
Zaawansowany użytkownik
Sprężarki przystosowane do pracy w tandemie czy układach wielokrotnych mają specjalne króćce na odpowiedniej wysokości do zrobienia wyrównania oleju. O check valve'ach lepiej nie wspominać.
  • Odpowiedz

barbie

2014-11-26, 18:37:46
Top użytkownik
sprężarka jednofazowa klimatyzacji nie wystartuje pod ciśnieniem .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-11-26, 21:18:36
Top użytkownik
Pod ciśnieniem barbie wystartuje każda.Bez względu na moc instalacji chłodniczej.Istnieje pojęcie nadciśnienia barbie.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2014-11-26, 23:52:04
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Pod ciśnieniem barbie wystartuje każda.Bez względu na moc instalacji chłodniczej.Istnieje pojęcie nadciśnienia barbie.
Istnieje również pojęcie różnica ciśnień.
  • Odpowiedz

jack63

2014-11-27, 11:21:27
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):sprężarka jednofazowa klimatyzacji nie wystartuje pod ciśnieniem .
Nie wiem co to jest "sprężarka klimatyzacji", ale masz rację.
klimatolog napisał(a):Pod ciśnieniem barbie  wystartuje każda.Bez względu na moc instalacji chłodniczej.
Zależy jakim ciśnieniem. Domyślam się że barbie chodziło o sprężarkę rotacyjną klimatyzatora. Ten typ sprężarek "potrafi" nie wystartować gdy na tłoczeniu jest zbyt wysokie ciśnienie. Po prostu zwali bezpiecznik lub termik wewnętrzny.
Poza tym sprężarki rotacyjne klimatyzatorów nie maja możliwości wyrównania oleju, więc praca w tandemie może być ....krótka.
gadget Na upartego można podzielić wymienniki (oba!) i zrobić dwa obiegi w jednej obudowie. Tylko czy to ma sens ekonomiczny???
  • Odpowiedz

barbie

2014-11-28, 10:27:16
Top użytkownik
LG produkuje agregaty z dwiema sprezarkami sa one trojfazowe .
  • Odpowiedz

jack63

2014-11-28, 11:43:20
Zaawansowany użytkownik
Dwie na jeden obieg?
  • Odpowiedz

barbie

2014-11-28, 12:31:47
Top użytkownik
jedna kaseta jeden agregat .bar HIK Gdynia Chylonia ul Kartuska .
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-11-28, 13:08:27
Top użytkownik
gadget napisał(a):Mam pytanie czy wymiana sprężarki w klimatyzatorze ON/OFF o mocy 24 kBTU na dwie mniejsze z klimatyzatorów 12 kBTU ma szanse niezawodnego działania. Mam klienta który posiada takowe a ma uszkodzony 7kW. W agregatach chłodniczych często widuję dwa bliźniaki zamontowane razem niestety nie pamiętam jak tam było z olejem a nie robię tego często. Czy to ma szansę działania?
Pomijając nawet kwestię poprawności pracy takiego układu, kosztowo wyjedzie ci drożej od nowej 7kW klimatyzacji on/off. Chyba że rzeźbisz z tego co masz.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Vlad24

2014-11-28, 13:15:01
Użytkownik
Jak nie króćców, to je sam zrób. Wiertarka i do boju. Nawierciłbym wiertłem 7 mm, ale nie do końca - resztę punktakiem rozwalcować by nie było wiórów. D środka rurka fi 6 i srebrem zalutować. w rotacyjnej dość wysoko trzeba by wiercić, bo głowica jest na dole.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-11-28, 18:18:13
Zaawansowany użytkownik
Kup 7kW i zakładaj tak jak być powinno.Sklecisz mu te dwie jego sprężarki do kupy,poklepie Ciebie po plecach bo zaoszczędził a jak eksperyment padnie np.w lato + 40C to będziesz sobie pluł w brodę.Wtedy klient już nie będzie pamiętał o eksperymentach tylko o kasie którą ci zapłacił i o której Ty już dawno zapomniałeś.Nie ma się co litować.Znam to z autopsji.Ty masz z gówna bat ukręcić a przed sklepem Q7
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-11-28, 20:15:21 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

2014-11-28, 19:09:26
Zaawansowany użytkownik
Witam. Marioo.........święta racja. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gadget

2014-12-01, 10:46:45
Zaawansowany użytkownik
O widzę że mój wątek żyje , dziękuję za porady. Otóż nie jest to mój wymysł ,po prostu klientowi padła sprężarka a jak się dowiedział to przecież mają na "części" taki sam. Okazało się że mają nawet dwie z tej serii ale moc 3,5 kW! Agregaty nówki w pudłach, po jednostkach wewnętrznych przejechał TIR... 1300zł netto za naprawę to za drogo trzeba rzeźbić po przecież się "podłączy" .Radziłem że może to sprzeda i będzie forsa na sprężarkę ale próby sprzedaży już były i oferowano jakieś grosze.
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-01, 12:49:20
Zaawansowany użytkownik
MariOo napisał(a):Nie ma się co litować.Znam to z autopsji.Ty masz z gówna bat ukręcić a przed sklepem Q7
Dokładnie! Uciekaj z tej rzeźby, bo sie narobisz i będą same problemy.
Pomijając nawet tak podstawowy problem jak obieg oleju, nasuwa się pytanie o ew. prawidłowy montaż dwóch sprężarek w miejscu jednej. Przecież podstawa ma przetłocznia wzmacniające i otwory na śruby dopasowane dla wiekszej i JEDNEJ sprężarki. Nie zamontujesz porządnie dwóch w tym miejscu.
Jedyne rozwiązani to rzeźba wymiennika JW przez jego podział (rozmnażanie Big Grin ) na dwa obwody chłodnicze i dwa komplety rur oraz postawienie dwóch JZ obok siebie.
Wszystko to z dużym ryzykiem porażki!
PS.
A może z tym TIRem to tylko ściema? Kupił okazyjnie nowe uszkodzone???
  • Odpowiedz

gadget

2014-12-01, 15:09:46
Zaawansowany użytkownik
Nad problemem miejsca nawet jeszcze się nie zastanawiałem, sprężarki są mniejsze ale jak to upchnąć bardziej problem oleju mnie zastanawiał. A z Tirem szczegółów nie znam tak mi powiedziano i że zarobili bo ubezpieczenie pokryło. Swoją drogą to wieszałem tę padniętą 7kW ale 9 lat temu, naprawdę mocno obciążona była/będzie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa