Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator split - wywala bezpiecznik

75 Odpowiedzi, 61143 Wyświetleń
1 2 3 4 Dalej

czarny75

2014-12-22, 11:16:58
Gość
Witam.
Posiadam klimatyzator ścienny SPLIT model HACI GS12HRCL i jest z nim problem, po podłączeniu do sieci wywala bezpiecznik.
Klimatyzator ma funkcje chłodzenia i grzania, w okresie letnim chłodził bez problemu i po okresie letnim nie był używany dopiero jak zrobiło sie chłodno chciałem zacząć dogrzewać a tu niespodzianka...nie chodzi. Klima była podłączona cały czas do sieci podczas postoju i nawet nie wiedziałem że wyskoczył bezpiecznik. Wezwałem fachowca od klimatyzacji i stwierdził , że padła elektronika sterująca która jest w jednostce wewnętrznej. Rozebrałem sam jeszcze raz jednostkę wewnętrzna i zacząłem szukać jakiś śladów uszkodzeń mechanicznych , przetarć kabelków itp.
nie znalazłem nic...ale z ciekawości odłączyłem zasilanie jednostki zewnętrznej i... po włączeniu bezpiecznika klima się włączyła, zaczęła reagować na pilota wyświetlać temperaturę, włączył się wentylator i klapa mieszająca to raczej elektronika jest chyba ok tylko jest problem z jednostką zewnętrzną i tu moje pytanie koledzy od czego zacząć sprawdzanie, co tam na zewnątrz mogło klęknąć?
Pewnie jest sporo możliwości i dlatego proszę o pomoc i sugestie w rozwiązaniu mojego problemu.
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-22, 14:02:13
Zaawansowany użytkownik
Daj zdjęcia wnętrza jednostki zewnętrznej.
Nie znalazłem żadnych istotnych informacji na temat tego splita.
Jak jest to inverter to płyta zasilająca silnik sprężarki, a może i ona sama, do wymiany.
Duże szanse że naprawa będzie nieopłacalna.
Jak ON/OFF to wymiana kondensatorów silnika sprężarki i wentylatora może wystarczyć.
A może po prostu jakiś kabelek się "przytulił" do metalowej częsci i robi zwarcie?
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-22, 16:35:04
Nowy użytkownik
No tak myślałem , że może nie być za różowo, jutro rozpruje jednostkę zewnętrzna i zrobi parę fotek tych elementów które się tam znajdują i obejrzę okablowanie może faktycznie jakiś gryzoń zrobił sobie rozrywkę chociaż nie wiem jak by tam się dostał , ale kto wie.
Dzisiaj pada deszcz to nie będę tego odkrywał bo woda może zrobić jeszcze więcej szkód.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-23, 11:02:07
Top użytkownik
Ale to bezpiecznik nadprądowy czy różnicowoprądowy bo może być prąd zwarciowy lub upływność
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-23, 11:30:52
Nowy użytkownik
bezpiecznik ten co jest w skrzynce tylko klima jest pod niego podłaczona
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-23, 11:33:54
Nowy użytkownik
6 lat na tym chodziła i dopiero w tym roku coś sie porobiło
  • Odpowiedz

barbie

2014-12-23, 11:59:16
Top użytkownik
odłącz przewody od sprężarki i spróbuj uruchomić .zapisz jak były podłączone przewody .
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-23, 12:17:25
Nowy użytkownik
ok właśnie się wybieram żeby pogrzebać i tak zrobię później dam znać co wyszlo
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-23, 12:19:23
Nowy użytkownik
a może podłączyć klimę przedłużaczem od innego gniazdka i co za tym idzie przez inny bezpiecznik?
  • Odpowiedz

barbie

2014-12-23, 12:33:38
Top użytkownik
Jaki jest bezpiecznik ?
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-23, 14:37:05
Zaawansowany użytkownik
Stawiam na kondensatory. Weź miernik pojemności lub jakieś na podmiankę.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-23, 20:04:49
Nowy użytkownik
Bezpiecznik jest automat takie jak teraz wszędzie pewnie C bo to instalacja 3 fazowa.
Dzisiaj znowu pada cały czas i nie mogłem dobrać się do jednostki zewnętrznej żeby tam pogrzebać może jutro coś się uda, zrobię fotki to może coś więcej da się powiedzieć.
Jak by to były tylko kondensatory to było by git, ale na razie liczę się ze wszystkim.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-12-23, 20:09:50
Moderator
czarny75 napisał(a):Bezpiecznik jest automat takie jak teraz wszędzie pewnie C bo to instalacja 3 fazowa.
(...)
To jest argument.....
Kolego, C nie jest od trójfazowych, tzn nie od tego to zależy.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

jack63

2014-12-24, 09:44:10
Zaawansowany użytkownik
C czy nie C. mal istotne w tej chwili. Jednak
czarny75 napisał(a):to instalacja 3 fazowa.
Czyżby split był zasilany trójfazowo ???
Jeżeli tak to wszystkie propozycje diagnozy można sobie ..włożyć.
Ale 12-tka z silnikiem trójfazowym ???
Coś ten czarny75 śceimnia.
Oprócz kondensatorów powodem zwalania bezpiecznika może być upalony przewód/połączenie N w najbliższej rozdzielnicy.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-24, 13:20:59
Nowy użytkownik
Witam.
Nic nie ściemniam, nie napisałem , że SPLIT jest zasilany z 3 faz tylko , że mam instalacje elektryczną 3 fazową
bezpiecznik jest B 20 i jest dobry podłączyłem pod niego dzisiaj grzejnik 2000 W i nie wyłączył się.
Nie mogę otworzyć jednostki wewnętrznej bo ciągle pada deszcz a nie mam jak tego zabezpieczyć żeby nie napadała do środka woda, raczej z parasolem nie będę stał na drabinie w taki wiatr.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-24, 13:30:21
Nowy użytkownik
tak wygląda jednostka wewnętrzna
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-24, 13:31:48
Nowy użytkownik
a to naklejka na niej z opisem
  • Odpowiedz

joker

2014-12-24, 20:22:20
Zaawansowany użytkownik
Po prostu odpinamy od zasilania kolejne odbiorniki-sprężarka-wentylator-cewkę zaworu drogowego-grzałke tak zwanego zestawu zimowego jeśli taki istnieje( widziałem różne cuda)Czy zabezpieczenie klimatyzatora reaguje natychmiast?czy po czasie?Jeśli po czasie do sprawdzenia układ rozruchowy.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-25, 10:05:52
Nowy użytkownik
Zabezpieczenie wywala od razu jak podaje zasilanie, tam problem jest w jednostce wewnętrznej na razie nie mam jak się tam dostać może po świętach przestanie padać deszcz to od razu się za nią biorę.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-26, 17:44:24
Nowy użytkownik
w jednostce zewnętrznej a nie jak napisałem wewnętrznej
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-27, 18:13:18
Nowy użytkownik
Udało się w końcu dobrać do jednostki zewnętrznej. Nie sądziłem , że to tyle rozkręcania będzie tym bardziej , że było - 4 stopnie a w rękawiczkach nie dało się robić. Po dostaniu się do środka i do sprężarki zacząłem odpinać kolejne odbiorniki od sterownia i..... odłączyłem WSZYSTKO !!! i dalej wywala bezpiecznik !!! Nie mam pomysłu co dalej, zamieszczam kilka fotek może Panowie na coś wpadniecie.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-27, 18:34:50
Top użytkownik
,,wszystko", nie do końca to prawda.
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-12-27, 18:38:06
Zaawansowany użytkownik
Czy mi się wydaje czy masz przetartą rurkę gdzie mógł uciec gaz.Czemu nie zrobiłeś zdjęcia listwy zaciskowej urządzenia. Jak już byłeś przy jednostce zew. to trzeba było zrobić zdjęcie schematu elektrycznego który jest na klapce od zacisków bądź pod blachą pokrywy górnej.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-27, 18:44:17
Nowy użytkownik
zrobiłem zrobiłem nie wiem dlaczego ale nie mogę załadować fotek nie wchodzą
  • Odpowiedz

czarny75

2014-12-27, 18:45:24
Nowy użytkownik
p.obelix a dlaczego twierdzisz , że nie wszystko?
  • Odpowiedz
1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa