Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór agregatu do chłodni o wym. 550x650x300

16 Odpowiedzi, 15301 Wyświetleń

misiekzdzisiek

2015-01-28, 14:56:21
Nowy użytkownik
Witam

Chcę wybudowac chłodnie na warzywa temp. jaka chce utrzymywac przez caly rok jest to ok. 3stopnie.
Rozmiar chłodni to 550x650x300 cm. Wykonana z płyt poliuretanowych o gr. 10cm. Będzie ona wbudowana w pomieszczeniu gospodarczym. Mam wielka prośbe poniewaz sam sie nie znam na chłodnictwie wskażcie mi sprzęt dobry wydajny o jak najnizszym poborze energii. Z góry wielkie dzięki.
  • Odpowiedz

mg

2015-01-29, 22:41:56
Top użytkownik
Między 0,01/0,015 MW scroll
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-01-29, 22:43:49 przez mg.)
  • Odpowiedz

joker

2015-01-29, 23:16:22
Zaawansowany użytkownik
10KW?chłodnica? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

mg

2015-01-29, 23:29:12
Top użytkownik
Wystarczy dopasować DT.
  • Odpowiedz

joker

2015-01-30, 00:14:21
Zaawansowany użytkownik
Czasami ciężką ją dopasować.A raczej można ją przewidzieć w projektach.Z zasady bywa to różnie z powodów finansowych inwestora instalacji mg.Gość zaniża koszty instalacjii ładując towar poza progiem obliczenia tej delty.Różnicę temperatur parowania(ciśnienia) a założoną w komorze jest czasami ciężko kontrolować.Oczywiście można przewymiarować.Pojęcie regulacji DT osobiście do mnie nie trafia ani mnie nie przekonuje do prawidłowej pracy układu chłodniczego.Delta t to taki parametr który może zmienić użytkownik instalacjii.Niekoniecznie świadomie.
  • Odpowiedz

Artic

2015-02-01, 12:55:11
Zaawansowany użytkownik
Nie znamy wszystkich parametrów do bilansu ale masz dobra izolacje wiec uważam ze między 6 a 7 kW wystarczy. Jeśli patrzysz pod kątem energooszczędnie to copelad scroll digital i chłodnica gea kuba no ale to nie tanie zabawki
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-02, 11:30:26
Zaawansowany użytkownik
Artic napisał(a):copelad scroll digital
A jaki wpływ na "energooszczędność ma to akurat rozwiązanie w wypadku chłodni?
Z mojego doświadczenia wynika, że stosowanie digitali prowadzi tylko do ... większej awaryjności.
Mało tego komplikacja układu sterującego jest dużo większa aby zapewnić np. min 10% wypełnienia PWMu.
Przecież wystarczy zwykły ON/OFF i zadbanie o zrobienie ze sztuką instalacji oraz stosunkowo prostej automatyki zapewniając prawidłowe położenie czujników temp. itd.
  • Odpowiedz

volume29

2015-02-02, 12:47:41
Użytkownik
W pełni się z Tobą zgadzam.Stosowanie digitali do chłodzenia niewielkich komór chłodniczych , to przerost formy nad treścią.Ważny jest też rachunek ekonomiczny.Czy inwestycja w zaawansowany technologiczne agregat chłodniczy da realne i odczuwalne oszczędości na energii elektrycznej.Dobrze dobrany zestaw chłodniczy,jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz

misiekzdzisiek

2015-02-02, 13:31:38
Nowy użytkownik
Dodam jeszcze że chciałbym sie zmieścić w kwocie ok. 10-12 tys. Za sprzęt caly z montarzem. Istnieje możliwosc aby w takiej sumie sie zmieścic?.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-02-02, 15:14:13
Top użytkownik
Nie dasz rady!
  • Odpowiedz

misiekzdzisiek

2015-02-02, 15:58:27
Nowy użytkownik
To ile tak mniej wiecej mam szykowac na dobry sprzet z montazen?
  • Odpowiedz

volume29

2015-02-03, 13:00:13
Użytkownik
Myślę ,że wymieniona kwota starczy (będziesz musiał jeszcze dorzucić na montaż)na zestaw chłodniczy pod warunkiem że kupisz używany.Przy odrobinie szczęścia , używany sprzęt będzie śmigał.Są wyspecjalizowane firmy ,które tym handlują.To tak jak z kupnem samochodu , jeśli chcesz jeździć nie musisz kupować nowego.
  • Odpowiedz

Artic

2015-02-04, 15:43:03
Zaawansowany użytkownik
Faktycznie ten digital to przesada. Coś mi głowe zaorało. Wystarczy zwykły scroll copelanda.

jack63 nie powiedziałbym że Digitale są awaryjne. Mam ich zamontowanych około 35 szt. i nie miałem z żadnym jeszcze problemów. Do instalacji w małych sklepach/marketach są idealne. Ale to może dyskusja na odrębny temat.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mg

2015-02-04, 18:04:00
Top użytkownik
Digitalowi dziękuję Smile
  • Odpowiedz

joker

2015-02-04, 19:20:07
Zaawansowany użytkownik
Praca tego wynalazku przekracza wszelkie Decybele Smile
  • Odpowiedz

mg

2015-02-04, 19:29:42
Top użytkownik
Ojjj tak, proponuję kod produktu F16 :lol:
(to tak na przerost... Śrutownik to adekwatna nazwa)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-04, 19:38:54 przez mg.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa