Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

średnica rur - fizyka

17 Odpowiedzi, 26682 Wyświetleń

jacek 64

2013-06-01, 20:54:59
Zaawansowany użytkownik
Mam następujące pytanie :
Jak to jest z grubością rur. Np. mamy model 18-kę tzn np. 5,2 kw on/of lub inwerter. Rura cieczowa1/4 cala , gazowa 1/2 cala . W trybie chłodzenia rura 1/4 jest rurą cieczową .1/2 - gazową . Gdy zmieniamy tryb pracy następuje zamiana . Rura 1/4 cala staje się gazową a1/2 cala cieczową .
A teraz pytanie : Po co stosuje się zróżnicowanie średnic rur jeżeli w trybie grzania - rura 1/4 cala przenosi całą ilość gazu, którą normalnie przenosi rura o 5-cio krotnie większej powierzchni przekroju ???. Wystarczyło by wykonanie rur np. 3/8 w jedną i drugą stronę . jeżeli 1/4 cala potrafi przenieść całą moc " stanu gazowego czynnika"
I dalej - jeżeli w trybie grzania rurą 1/2 cala przepływa ciecz - to potrzeba czynnika znacznie więcej ponieważ musi wypełnić np. rurę o długości kilkunastu metrów . Układ powinien "stracić równowagę " przy Konieczności wypełnienia objętości np. 300 gram na całkowitą objętość instalacji 1,2 kg czynnika .
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-06-02, 04:43:40
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 napisał(a):Mam następujące pytanie :
Jak to jest z grubością rur. Np. mamy model 18-kę tzn np. 5,2 kw on/of lub inwerter. Rura cieczowa1/4 cala , gazowa 1/2 cala . W trybie chłodzenia rura 1/4 jest rurą cieczową .1/2 - gazową . Gdy zmieniamy tryb pracy następuje zamiana . Rura 1/4 cala staje się gazową a1/2 cala cieczową .
A teraz pytanie : Po co stosuje się zróżnicowanie średnic rur jeżeli w trybie grzania - rura 1/4 cala przenosi całą ilość gazu, którą normalnie przenosi rura o 5-cio krotnie większej powierzchni przekroju ???. Wystarczyło by wykonanie rur np. 3/8 w jedną i drugą stronę . jeżeli 1/4 cala potrafi przenieść całą moc " stanu gazowego czynnika"
I dalej - jeżeli w trybie grzania rurą 1/2 cala przepływa ciecz - to potrzeba czynnika znacznie więcej ponieważ musi wypełnić np. rurę o długości kilkunastu metrów . Układ powinien "stracić równowagę " przy Konieczności wypełnienia objętości np. 300 gram na całkowitą objętość instalacji 1,2 kg czynnika .
Jakoś nie do końca jestem przekonany ,że jest tak jak piszesz. Po odwróceniu obiegu czynnik idzie na odwrót 1/2 jest rurą gazową zasilającą skraplacz/jedn. wewnętrzną, a 1/4 to powrót cieczy do agregatu zew./parownika
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-02, 06:03:37
Top użytkownik
bartek ma rację, moj bład jacku Smile
.
  • Odpowiedz

jacek 64

2013-06-03, 09:58:21
Zaawansowany użytkownik
Panowie uważam że jest inaczej . Podłączcie sobie zegary na funkcji grzania. Na grubej rurze będziecie mieli np. 25 barów (cieczy) , na cienkiej 4 bary (gaz)
  • Odpowiedz

Vlad24

2013-06-03, 11:33:28
Użytkownik
Nie wiem jak w inwerterach, ale moim on/off w funkcji grzania grubą idzie sprężony gaz, a cienką wraca skroploma ciecz. Na chłodzeniu cienką - rozprężona ciecz, grubą odparowany gaz.
W pompie "tymi ręcami" będą dwa zawory rozprężne wew i na zewn, rurka cienka będzie zawsze wypełniona cieczą, a gruba będzie raz tłoczną, raz ssącą.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-06-03, 11:59:07
Zaawansowany użytkownik
jacek 64 napisał(a):Panowie uważam że jest inaczej . Podłączcie sobie zegary na funkcji grzania. Na grubej rurze będziecie mieli np. 25 barów (cieczy) , na cienkiej 4 bary (gaz)
a w którym miejscu mierzysz? jeśli przy śrubunkach to musiałbyś mieć element rozprężny w jedn. wew. (jakiś duży split?) z reguły jest troszkę inaczej. ciekawe? wrzuć jak możesz schemat chłodniczy tej maszyny
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-06-03, 12:36:21
Użytkownik
jacku.....wszystko jest normalnie, jeśli rozpatrujemy zwykłego splita.
W trybie chłodzenia: cieńsza rurka jest to rura pomiędzy elementem rozprężnym ( elektronicznym bądź kapilarą) a wymiennikiem JW który pełni rolę parownika. W tym trybie poprzez rurkę płynie ciecz z niewielką domieszką gazu, a po odparowaniu w JW wraca juz w postaci gazowej ( grubsza rurka).
W trybie grzania: grubszą rurką płynie gaz sprężony z bardzo niewielką ilością cieczy i zostaje skroplony w JW, wracając już w postaci cieczy ( cienka rurka) by nastepnie odparować w wymienniku JZ który to pełni w tym trybie funkcję parownika.
Więc wszystko z tymi rurkami jest w porządku Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-03, 19:27:13
Top użytkownik
Wystarczy pomyśleć że parownik i skraplacz mają inne wydajności chłodnicze.Zazwyczaj skraplacz większą.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

artbi81

2015-02-07, 10:37:27
Nowy użytkownik
Witam.

Potrzebuję pomocy. Firma monterska dla developera zamontowała instalację do salonu , tyle że na 30m2 dali 3/4 i 3/8.
Chciałbym zamontować tam klimatyzator 3,5 kW czyli analogicznie 3/8 i 1/4.

Pytanie: Jakie będą konsekwencje jak przelutuję ostatni metr z 3/4 na 3/8 oraz z 3/8 na 1/4 ?
Zapewne do 12 m instalacji będe musiał dobić czynnika ale jak rozumuję z mechaniki płynów przy takim rozszerzeniu kanału z 3/8 na 3/4 gas diametralnie zwolni - tylko co dalej będzie się działo z urządzeniami ( jednostka wew. i zewn ) ?
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-07, 19:58:02
Zaawansowany użytkownik
artbi81 napisał(a):przelutuję ostatni metr
Chyba pierwszy i ostatni metr lub pół.
artbi81 napisał(a):rozszerzeniu kanału z 3/8 na 3/4 gas diametralnie zwolni
Piszmy płyn, gaz lub ciecz.
Mogą być problemy z obiegiem oleju.
12m jak na 3.5kW to nie mało. Ile podaje producent klimatyzatora jako dopuszczalne w pionie i poziomie???
Swoją drogą to "nowe" rury wejdą bez problemu w "stare".
Nie wiem czy to nie najlepsze wyjście.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-07, 20:00:01 przez jack63.)
  • Odpowiedz

artbi81

2015-02-08, 07:44:23
Nowy użytkownik
Dziękuję jack63 za odpowiedź odnośnie oleju. Rzeczywiście o oleju nie pomyślałem.
Oczywiście pierwszy i ostatni metr, ale to chyba oczywiste dla myślących ludzi.

Producent przewidział maksymalną długość instalacji - 15 m i maksymalną różnice poziomów 8m więc tu się mieszczę co prawda 15g / mb powyżej 5m należy dobić ale tak jak pisałem - liczę się nawet z 30g/mb - po uruchomieniu na manometrach i tak wyreguluje / dobiję czynnik do parametrów znamionowych.
Odnośnie próby wepchnięcia rur to z przyjemnością ofiaruję ci 300 zł jak wepchniesz 12m rur przez 2 piętra idących Bóg wie gdzie w ścianach pod tynkiem. Uważam że to nie wykonalna operacja. Na pierwszym 90* zapewne polegnę.
Jak by była możliwość położenia nowych rur to bym nie pytał na forum, natomiast budynek oddany a jednostka zewnętrzna nie może wisieć na elewacji tylko na parkingu tam gdzie przewidział architekt - stricte gdzie kończą się owe rury.

Czy prócz oleju mogą wystąpić jakieś dodatkowe nieprawidłowości w pracy urządzenia ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-08, 07:59:35 przez artbi81.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-02-08, 08:47:42
Zaawansowany użytkownik
artbi81 napisał(a):Dziękuję jack63 za odpowiedź odnośnie oleju. Rzeczywiście o oleju nie pomyślałem.
Oczywiście pierwszy i ostatni metr, ale to chyba oczywiste dla myślących ludzi.

Producent przewidział maksymalną długość instalacji - 15 m i maksymalną różnice poziomów 8m więc tu się mieszczę co prawda 15g / mb powyżej 5m należy dobić ale tak jak pisałem - liczę się nawet z 30g/mb - po uruchomieniu na manometrach i tak wyreguluje / dobiję czynnik do parametrów znamionowych.
Odnośnie próby wepchnięcia rur to z przyjemnością ofiaruję ci 300 zł jak wepchniesz 12m rur przez 2 piętra idących Bóg wie gdzie w ścianach pod tynkiem. Uważam że to nie wykonalna operacja. Na pierwszym 90* zapewne polegnę.
Jak by była możliwość położenia nowych rur to bym nie pytał na forum, natomiast budynek oddany a jednostka zewnętrzna nie może wisieć na elewacji tylko na parkingu tam gdzie przewidział architekt - stricte gdzie kończą się owe rury.

Czy prócz oleju mogą wystąpić jakieś dodatkowe nieprawidłowości w pracy urządzenia ?
Rurę 3/8 już masz a 1/4 w 3/4 wcisnąć można przewlecz najpierw stalową linkę i połącz z rurką potem pchaj i ciągnij , tylko ta rurka nie będzie izolowana no i może być problem
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-08, 09:58:11
Zaawansowany użytkownik
Dzięki frost-ch. Ulepszyłeś mój pomysł w sposób wręcz idealny!
frost-ch napisał(a):tylko ta rurka nie będzie izolowana no i może być problem
Będzie, no chyba, że rura 3/4 nie ma izolacji. Poza tym rura 1/4 jest prawie cieczowa lub całkiem cieczowa, więc izolacja nie jest tak istotna. Słaba izolacja może w pewnych sytuacjach być wręcz korzystna.
Trzeba tylko uszczelnić wlot i wylot aby wilgoć się nie dostawała, co chyba nie będzie trudne.
artbi81 napisał(a):Uważam że to nie wykonalna operacja. Na pierwszym 90* zapewne polegnę.
Jeżeli polegniesz to znaczyłoby że rury są spłaszczone, np. na łukach i instalacja spieprzona. Może by działała ale zwiększone opory przepływu mogły by się odbijać na wydajności.
Swoją drogą szanse na zagniecenie rury rosną wraz z jej średnicą.
Uwaga na czystość rur. Jeżeli miejsce jednostki zewnętrznej wyznaczał architekt (typowa bzdura i brak kompetencji), a rury kładły chłopki hydraulicy (bo taniej i coooto za filozofia?), to mogą być poważne problemy z czystością i co ważniejsze z obiegiem oleju (mogą, nie muszą, ale spore szanse) . Im jest wsioryba czy w górę czy w dół byle połączyć dwa punkty jak dla rury wodnej lub kabla.
Niedawno rozmawiałem z kolegą z branży. Został poproszony jako ekspert do instalacji VRV po padzie dwóch sprężarek. Jak zwykle chodziło o znalezienie winnego. Producent czy instalator??? O to jest pytanie.
Okazało się, że chłopki musiały obejść dołem ponad metrową belkę. Po rozcięciu rury wylało się z niej sporo oleju. Jak wyglądała reszta instalacji nikt się już potem nie zastanawiał.
Jak myślisz, kto zapłacił za sprężarki?
  • Odpowiedz

Linde

2015-02-08, 12:38:05
Nowy użytkownik
bartekyogico napisał(a):Okazało się, że chłopki musiały obejść dołem ponad metrową belkę. Po rozcięciu rury wylało się z niej sporo oleju. Jak wyglądała reszta instalacji nikt się już potem nie zastanawiał.

Witam Panie Jakubie. Czasami warto się zastanowić co z resztą instalacji... jeżeli instalacja stała to olej mógł po prostu spłynać do tego miejsca... ale po co się zastanawiać...

Oczywiście nie znam szczegółów i nie chce tu oceniać pracy Pana kolegów, pewnie była profesjonalna.
Chcę zwócić uwagę, iż zawsze trzeba sie zastanawiać nad każdym szczegółem...

A co do tematu to olej to nei jedyny problem, ale bez jego rozwiązania nie ma sensu mówić o pozostałych. Tak jak piszą Panowie Frost i Jakub, możliwe iż ta operacja się uda... i to jedyne wyjście...
  • Odpowiedz

artbi81

2015-02-08, 19:09:49
Nowy użytkownik
Witam.

Obawiam się że mogę spotkać jakieś pułapki olejowe - ale z dwojga złego wybieram pułapkę na 1/4 czy 3/8 a nie 3/4 !
Bo to już jest " rursko" ! Tak jak Panowie piszecie nie wiadomo co spotkam i sam nie wiem bo wszystko już zabetonowane i zatynkowane.

Co do pomysłu na przeciągnięcie 1/4 przez 3/4 - NOBEL !!! Serdecznie dziękuje - że też na to nie wpadłem Sad

Ale w dalszym ciągu zastanawiam się, co się może stać z takim splitem np. 2,6 bądź 3,5 kW pracującym właśnie na tak nieudolnie dobranej instalacji, jak ma to miejsce u mnie.
Montuje kilka w miesiącu, ale tylko raz miałem przyjemność zobaczyć lut z 1/2 na 3/8 - tyle że klimatyzator jak i wykonanie były już nadgryzione zębem czasu - więc nie było "na co patrzeć".

Więc w dalszym ciągu drążę temat - a co będzie gdy przelutuję 3/4 na 3/8 ?
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-08, 21:47:32
Zaawansowany użytkownik
Linde. Coś Ci się cytowania pomelały. Mnie to nie wadzi, ale kolega bartekyogico może być urażony. Sprawdź popraw.
Linde napisał(a):Chcę zwócić uwagę, iż zawsze trzeba sie zastanawiać nad każdym szczegółem...
Skąd wiesz, że kolega nie sprawdzał instalacji i inne rzeczy? To inni nie sprawdzali dalej jak pokazał im ten giga-syfon. Nie pisałem o tym bo to nie ten temat. O profesjonalizm tego człowieka nie mam się co obawiać. Życzyłby Tobie takiej wiedzy i doświadczenia.
artbi81 napisał(a):Więc w dalszym ciągu drążę temat - a co będzie gdy przelutuję 3/4 na 3/8

Dwa razy większa średnica - cztery razy mniejsza prędkość płynu w rurze.
Widać, że lubisz eksperymenty, więc lutuj i obserwuj.
Rożne cuda widziałem i nawet działały, ale ja wolę zrobić zgodnie ze sztuką i spać spokojniej.
  • Odpowiedz

gadget

2015-02-09, 08:49:12
Zaawansowany użytkownik
artbi81 napisał(a):Czy prócz oleju mogą wystąpić jakieś dodatkowe nieprawidłowości w pracy urządzenia ?

Mogą różne średnice rur oraz ich spora długość ,które generują znaczne pojemności czynnika o ile można nabić więcej czynnika np. przy chłodzeniu do poziomu który zaleca fabryka to przy przełączeniu w tryb grzania może być problem. Pozostaje przepchnięcie rury tak jak radzą koledzy powinno się udać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa