Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja multisplit

7 Odpowiedzi, 6881 Wyświetleń

Patryk.q1

2015-03-10, 19:24:28
Gość
Witam,
Mam pytanie odnośnie czy jednostka zewnetrzna M3OD-21HFN1 pasuje do MS12FU-12HRFN1. Problem jest tego typu,że jednostka zewnętrzna ma miejsce na 3 żyły do sterowania jednostką wewnętrzną. A jednostka wewnętrzna ma 4 żyły. Proszę pilnie o pomoc jak rozwiązać problem, może jest jakiś sposób na mostkowanie ?
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-10, 20:40:46
Moderator
Witam. Tak z ciekawości to najlepiej podać markę urządzenia to nam więcej powie a po drugie to w specyfikacji technicznej urządzenia powinien być opis graficzny podłączenia urządzeń. masz w pudełku instrukcję montażu? Pzdr
  • Odpowiedz

Patryk.q1

2015-03-10, 20:44:08
Nowy użytkownik
Klimatyzacja jest firmy MIDEA. Kupiłem ją w komplecie jako zestaw multi split. Jestem zielony w temacie dlatego proszę o radę. Dziś miałem " uruchomienie" jednostki i klima nie ruszyła. Monterzy twierdzą, że jednostka zewnętrzna ma miejsce na 3 żyły sterujące jednostką wewnętrzna a jednostka wewnętrzna potrzebuje 4 żył. Proszę doradzić czy jednostki nie są kompatybilne ze sobą czy poprostu brak doświadczenia montera? Proszę o jakąś rade ponieważ jutro mam odbiór budynku i musze to mieć ...Z góry dziekuję za pomoc.
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-10, 20:53:02
Moderator
W 99.999% to dzisiejsze urządzenia mają sterowanie 4x bez względu na markę. Może po prostu jest zamienione sterowanie? Czy wyskakuje jakiś błąd? Sprawdzałeś po monterach jak to zostało podłączone? A druga rzecz skoro masz odbiór budynku to domniemam że już ktoś wcześniej powinien uruchamiać te klimatyzatory?czy one wcześniej były sprawdzane? Pzdr
  • Odpowiedz

aminokwas

2015-03-11, 06:02:56
Zaawansowany użytkownik
Patryk.q1 napisał(a):.... poprostu brak doświadczenia montera? .
Prawdopodobnie brak doświadczenia montera.
Prawdopodobnie zacisk [L] z jednostki zewnętrznej należy połączyć z zaciskiem [L1] jednostki wewnętrznej. (a nie z L) ale jest to pokazane na naklejce ze schematem w jedn.wewnętrznej.

Piszę "prawdopodobnie" bo na oczy nie widziałem tego zestawu Midei, ale już gdzieś tak kiedyś miałem.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-03-11, 19:34:44
Top użytkownik
Jeżeli Midea to to samo MDV to przerabiałem ten temat:
już dokładnie nie pamiętam ale dzwoniłem do pomocy technicznej dystrybutora bo w multi j.zewnetrzna ma 3x w wewnętrzne 4x - trzeba robić jakiś mostek ale zabijcie nie pamiętam!
  • Odpowiedz

Przemonter

2015-03-12, 16:00:16
Użytkownik
a może uziemienie z jednej strony jest na listwie a z drugiej jest śrubka obok listwy i liczba pól się nie zgadza?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa