Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

fujitsu airstage

10 Odpowiedzi, 6918 Wyświetleń

irroda

2015-04-01, 00:59:09
Zaawansowany użytkownik
witam, czy w tych jednostkach zewnętrznych ma znaczenie kolejność faz, byłem zobaczyć w czym rzecz, filtr świeci cały czas, i mruga 15 i 9 co świadczy o błędzie jednostki zewnętrznej, dalszej diagnozy nie podejmowałem z uwagi na brak dokumentacji, ale wiem, że wcześniej robiono cos przy prądzie i ciekawi mnie czy w fujitsu kolejność faz ma znaczenie ? bo to może cała awaria będzie i wystarczy, że miernika użyję ?
W lg kolejność niema znaczenia, a tu w fujitsu chyba tym bardziej nie, ale chciałem dopytać znawców fujitsu.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-04-01, 05:20:48
Moderator
Kazde urzadzenie elktryczne zasilane 3x400V powinno byc zasilone zgodnie ze sztyuka elektryczna czyli zgodnie z kolejnoscia faz.
  • Odpowiedz

ARGUS

2015-04-01, 08:25:58
Użytkownik
Jak najbardziej ma znaczenie, układ nie wystartuje dopóki nie "sfazujesz" zasilania.
  • Odpowiedz

jack63

2015-04-01, 09:27:35
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Kazde urzadzenie elktryczne zasilane 3x400V powinno byc zasilone zgodnie ze sztyuka elektryczna czyli zgodnie z kolejnoscia faz.
Nie prawda. Tak było drzewiej, gdy nie było elektroniki mocy.
Czy podłączając zasilanie falownika 3f zwracasz uwagę na kolejność faz???
Kolejność faz jest ważna tylko dla silników zasilanych bezpośrednio przez stycznik i to dla takich urządzeń gdy kierunek wirowania jest istotny.
Nie znalazłem dokumentacji - trzeba się zalogować, ale z marketingowych opisów i logiki (to jest VRV!) wynika że są to urządzenia "inverterowe", cokolwiek miało by to znaczyć, bo to słowo wytrych dla marketingowców.
Wniosek: Jest regulacja prędkości obrotowej silników sprężarek, więc kolejność faz jest obojętna.
  • Odpowiedz

ARGUS

2015-04-02, 11:45:28
Użytkownik
radekklimat napisał(a):Nie znalazłem dokumentacji - trzeba się zalogować, ale z marketingowych opisów i logiki (to jest VRV!) wynika że są to urządzenia "inverterowe", cokolwiek miało by to znaczyć, bo to słowo wytrych dla marketingowców.
Wniosek: Jest regulacja prędkości obrotowej silników sprężarek, więc kolejność faz jest obojętna.

Kod błędu: 6 1.5
Szczegóły błędu: Błąd kolejności faz. Rozłączenie przewodu fazowego.
  • Odpowiedz

aras

2015-04-02, 16:19:55
Użytkownik
ARGUS napisał(a):Kod błędu: 6 1.5
Szczegóły błędu: Błąd kolejności faz. Rozłączenie przewodu fazowego.

Jak to mówią szach i mat. Big Grin
  • Odpowiedz

irroda

2015-04-03, 08:54:00
Zaawansowany użytkownik
Dzięki za info, po świętach podjadę z miernikiem i "sfazuję" , dam znać czy to będzie to.
  • Odpowiedz

simi7

2015-04-06, 19:50:01
Nowy użytkownik
Witam co ma kolejność faz do serwisu puknij się, japońce na pilocie naściennym wymuszają serwis, no i dobrze tylko musisz kody znać.
  • Odpowiedz

irroda

2015-04-13, 18:34:15
Zaawansowany użytkownik
simi sam się puknij, ustaliłem kolejność faz i maszyna śmiga bez problemu. Dzięki
  • Odpowiedz

joker

2015-04-13, 18:45:28
Zaawansowany użytkownik
Remont na obiekcie Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa