Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat chłodniczy

10 Odpowiedzi, 8494 Wyświetleń

berend

2015-04-28, 21:05:37
Nowy użytkownik
Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić dokładnie jak jest zbudowany i jak działa agregat chłodniczy...?

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

barbie

2015-04-29, 09:31:05
Top użytkownik
Technikum chlodniczie Gdynia ul.Sambora 48 .
  • Odpowiedz

Shitashii

2015-04-29, 14:54:40
Moderator
Generalnie, to agregat chłodniczy składa się ze sprężarki i skraplacza chłodzonego najczęściej przepływającym powietrzem wymuszonym przez wentylator . Sprężarka zasysa czynnik chłodniczy z układu (poza agregatem), spręża i tłoczy dalej do skraplacza, w którym gaz się skrapla. Ze skraplacza przepływa albo dalej do układu, albo wcześniej do zbiornika. Występują także filtr odwadniacz, wziernik, czujniki, presostaty, rurki, elektryka.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

berend

2015-04-30, 09:28:26
Nowy użytkownik
Wrzuce zdjęcie rzeczywistego agregatu który znalazłem w sieci, jakąś podpisałem, ale na pewno źle...

http://zapodaj.net/0934a768d0c89.jpg.html

Mógłbyś mi to jakąś skorygować?
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-30, 11:41:10
Top użytkownik
Berend, chętnie pomogę ale powiedz mi na co Ci to jest potrzebne... i przedstaw się.

PS.
Oprócz sprężarki wszystko źle...
.
  • Odpowiedz

berend

2015-04-30, 20:20:46
Nowy użytkownik
Pracuje w przemyśle spożywczym gdzie znajduje się mnóstwo agregatów chłodniczych i chce znać dobrze ich budowe i zasad działania, naprawde mi na tym zależy...

pozdrawiam.
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-05-01, 06:34:56
Zaawansowany użytkownik
berend napisał(a):Pracuje w przemyśle spożywczym gdzie znajduje się mnóstwo agregatów chłodniczych i chce znać dobrze ich budowe i zasad działania, naprawde mi na tym zależy...

pozdrawiam.
Poznawanie budowy i zasady działania jest zupełnie nie potrzebne, to strata czasu opis agregatu jest prawie bezbłędny wiec sam widzisz że jest to banalnie proste no tylko skraplacz to nie parownik a odolejacz to nie zbiornik czynnika ale poza tym OK . A branża spożywcza to prawie chłodnictwo jest bardzo podobna tak jak klimatyzacja , kto nie potrafi naprawić lub założyć klimy? np widzę szyldy wulkanizacja- klimatyzacja , akumulatory -klimatyzacja lakiernictwo-klimatyzacja blacharstwo-klimatyzacja o warsztatach samochodowych nie wspomnę z elektryką jest podobnie we mieście co drugi człowiek zna się na elektryce a na wsi każdy bo mają przecież 'siłę" w domu . Tak więc śmiało do dzieła na początek mała podpowiedź jak słabo chłodzi dodać czynnika , za mocno chłodzi upuścić czynnika od takiej metody zaczynał nie jeden chłodniarz małymi kroczkami do wielkich rzeczy Cool aaa, gdybyś miał jakieś problemy to śmiało tu na forum podpowiedzą ci wszystko co i jak
  • Odpowiedz

berend

2015-05-01, 19:24:20
Nowy użytkownik
Wiesz... Potrzebuje znać dokladnie budowę i zasadę działania i wygląd elementów agregatu w rzeczywistości..
Liczę na pomoc
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2015-05-04, 12:57:57
Top użytkownik
Poradnik Technika chłodnicza tom I,II
  • Odpowiedz

obserwator

2015-05-05, 08:27:14
Gość
Zapraszamy na księgarnię:

http://www.ksiegarnia.klimatyzacja.pl/?w...0&sPriceE=
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa