Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

2 pytania odnośnie kaskady i skraplacza

10 Odpowiedzi, 9186 Wyświetleń

happer

2015-05-02, 21:17:36
Nowy użytkownik
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na 2 pytania odnośnie kaskady i skraplacza. Gdyż szukam informacji w internecie na ten temat i nie mogę znaleźć:

1) Jaką rolę pełni w kaskadzie wymiennik skraplaczo-parowacz i co go powinno cechować.

2) Jak zmiany warunków pracy skraplacza wpływają na działanie całego układu. Nie chodzi mi o wpływ na samo urządzenie, tylko na cały układ.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-05-03, 16:35:19
Top użytkownik
1) przekazuje ciepło, skraplacz oddaje a parownik pobiera i oddaje w skraplaczu swojego układu.
2) pytanie zbyt ogólne (o jakie warunki chodzi np:brak obciążenia cieplnego ,zmiany temperatury )
  • Odpowiedz

happer

2015-05-03, 17:06:57
Nowy użytkownik
1. A można coś więcej o ile jest i czym powinien się charakteryzować?
2. Co do tego pytania to może ten wykres z tej strony http://www.specjalnoscchk.pl/osiagi/Szczepanski_art.pdf (str. 2) coś nakieruje, bo muszę wiedzieć jak wpływa na urządzenie oraz cały układ.
  • Odpowiedz

joker

2015-05-03, 17:08:32
Zaawansowany użytkownik
o jaką kaskadę chodzi? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

happer

2015-05-03, 17:19:57
Nowy użytkownik
Ogólnie, nie ma sprecyzowanego.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-05-04, 14:03:13
Top użytkownik
2) masz podane jak na tacy jak się układ zachowuje dla różnych temperatur skraplania.Wszystko jest opisane w tym artykule.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-04, 14:04:55 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

happer

2015-05-04, 19:16:59
Nowy użytkownik
No z tego arytkułu wyciągnąłem parę wniosków, ale czy np. jest coś więcej - dlatego tu pytam i go wklejam.

Tak więc brakuje mi jeszcze czym powinien się cechować wymiennik skraplaczo-parowacz w układzie kaskadowym oraz czy ma jakieś inne funkcje oprócz niżej wymienionych:
Amfan napisał(a):1) przekazuje ciepło, skraplacz oddaje a parownik pobiera i oddaje w skraplaczu swojego układu.
Co do tego to jeszcze znalazłem jedną z funkcji:
- odizolowanie w celu uniknięcia strat ciepła do otoczenia, min. różnica temp. pomiędzy skraplaniem, a parowaniem jednego i drugiego czynnika wynosi 5 K.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-04, 19:25:21 przez happer.)
  • Odpowiedz

joker

2015-05-04, 19:27:21
Zaawansowany użytkownik
Kaskada to dmuchanie na zimno.czym jest zimno?ciepło może być kakadą? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

happer

2015-05-04, 19:39:41
Nowy użytkownik
Nic nie rozumiem za bardzo. Big Grin Z definicjiu Układ kaskadowy jest układem regulacji wykorzystującym PID. Idea jego działania polega na rozdzieleniu obiektu sterowanego na dwie części i posłużeniu się 2-oma regulatorami zamiast 1.

Czyli tym ciepłem jest nierozdzielanie obiektu?
  • Odpowiedz

Shitashii

2015-05-11, 20:50:39
Moderator
Opiszę Ci temperaturowo.
Pierwszy układ ma parowanie np -5*C, a skraplanie 45*C ( zatem różnica w układzie to 50K) . Skraplacz jest chłodzony przepływającym powietrzem o temp np 25*C.
Drugi układ ma podłączony skraplacz do parownika z pierwszego układu, zatem jest chłodzony czynnikiem o temp. -5*C (tam było powietrze +25*C), zatem obniżenie temperatury skraplania pozwoli nam obniżyć temperaturę parowania w tym drugim układzie do np -40*C, czego nie uzyskałbyś jednym stopniem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa