Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kupilem przenosna klimatyzacje i NIE jestem zadowolony :(

17 Odpowiedzi, 21643 Wyświetleń

czesky

2008-06-29, 18:34:22
Nowy użytkownik
Witam,
poniewaz fala upalow w tym roku powoli sie zaczyna, od kilku dni w pokoju mialem znow pow 25st , co rok taka temp "spowalnia" mi zycie dlatego w koncu zdecydowalem sie na zakup klimatyzacji. W temacie klim moja wiedza byla praktycznie zerowa, zerknalem na google, allegro az w koncu w gazecie zobaczylem akurat reklame airforce w castoramie za 778zl, 24m2, 2,7kW, 9tys btu, 2 lata gwarancji no i kl. energ. A - wiecej nic nie chcialem a widzialem ze na allegro ceny zaczynaja sie od 700-800 a tutaj w castoramie na miejscu, bez kosztow transportu i w razie serwisu rowniez na miejscu oddaje. Zdecydowalem sie wiec pojechac.
W castoramie klim roznych stalo sporo, mnie oczywiscie interesowaly te ponizej 1tys. Pod moim okiem finalnie znalazly sie klim airforce powyzszy za 778zl i za 100zl tanszy airforce do 17m2, 1,7kW, klasa energ. B.
Pokoje ktore mial by chlodzic to 2 pokoje po 12m2 jeden. Przejscie z pokoju do pokoju to przejscie wlk drzwi ktorych nie ma. W castoramie powiedziano mi ze klim chlodzi pokoj w ktorym stoi wiec powinienem liczyc 12m2. To nie stanowi dla mnie problemu poniewaz w jednym pokoju za dnia siedze, w drugim tylko spie, wiec schlodzony dla mnie moze byc w danym czasie tylko jeden.

Wiec teoretycznie wystarczy ten po 678zl do 17m2, ale gosc w casto powiedzial iz ten model wyzszy schlodzi pokoj szybciej, szybciej sie wiec wylaczy, do tego jest efektywniejszy (kl.A) wiec finalnie pradu pojdzie mniej w dluzszej perspektywie. Do tego pomyslalem iz jesli zmniejsze poziom wentylacji (3 poziomy) na najnizszy to sprezarka bedzie brala kilkaset W mniej - co gosc potwierdzil - teraz wiem ze to tylko predkosc wentylatora, a W pozostaja bez zmian. Finalnie wiec decyduje sie na ten po 778zl - tylko 100zl roznicy a zapas sie przyda, gdy kiedys moze bedzie potrzebne schlodzenie wiekszego pokoju.
Jeszcze jeden blad sprzedawcy, mianowicie twierdzil iz klimy biora mocy pradu okolo 1/3 mocy chlodzenia wiec np 2,7kW to teoretycznie pobor pradu 900W. W instrukcji po rozpakowaniu widze pobor mocy 1200W wiec to prawie 50% a nie 33%.

FINAL, otoz po tych 3 dniach uzytkowania widze iz po schlodzeniu pokoju i wylaczeniu klimy temp szybko wraca spowrotem w gore kiedy na dworze dalej jest cieplo, wychodzi wiec na to iz klima musi "chodzic" - wiec efektywniejsze bedzie wolniejsze schlodzenie ale za to mniejszy pobor mocy podczas dalszej pracy, niz szybkie schlodzenie i praca z wyzszym poborem mocy.
Inaczej by bylo jesli byla by regulacja mocy sprezarki a tutaj mamy tylko regulacje predkosci wiatraka - czy dobrze rozumuje? byl to kolejny blad sprzedawcy? No i druga rzecz, myslalem iz po schlodzeniu pokoju temp utrzyma sie dluzej a nie tak szybko wroci do pierw.

Z powyzszych danych co mi radzicie, na DESE za 1000-1400 mnie nie stac.
Oddac klime - zostane bez z upalami w pokoju. Zamienic na wersje 100zl tansza? bede miec klime i nizszy pobor mocy ale kl.energ B. Prosze o alternatywy.

p.s. ta klima ktora mam jest stosunkowo glosna 64db, czy klima z 50db jest bardziej cicha? badz co badz i tak bedzie halas..

pozdrawiam.
czesky
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-29, 18:36:06 przez czesky.)
  • Odpowiedz

maro196

2008-06-29, 20:03:13
Użytkownik
zaloz sobie normalnego pozadnego splita a nie jakis szajs kupujesz w castoramie
  • Odpowiedz

splajt

2008-06-29, 20:53:05
Nowy użytkownik
za takie pieniadze ciezko sie spodziwac rewelacji po tej klimie.. jesli masz mozliwosc to oddaj ta klime! chociaz watpie ze Ci sie udaSad bo z gwarancjami na takie urzadzenia to sliski temat.. w szczegolnosci ze urzadzenie dziala tylko ze ma kiepska wydajnosc!!! lepiej zainwestowac pare 100 wiecej i kupic splita sredniej marki ktrory bedzie Ci sluzyl pare sezonowSmile pozdrawiam..
  • Odpowiedz

czesky

2008-06-29, 21:05:06
Nowy użytkownik
spodziewalem sie odp. ze kupilem szajs, niestety kwota ktora moge aktualnie na to przeznaczyc jest taka wiec nie stac mnie teraz na splita, po drugie nie wiem czy nie bawem sie stad nie bede wyprowadzal wiec splita nie bede instalowal.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-30, 19:04:34
Moderator
teraz to dupa blada, trzebabylo na forum sie dowiedziec o rozne klimy i cos bysmy ci doradzili
  • Odpowiedz

czesky

2008-06-30, 22:49:11
Nowy użytkownik
nie taki pies pogrzebany, dogadalem sie z castorama ze moge oddac. Tylko co alternatywnego znajde w cenie 778zl ? Jedyna moim zdaniem opcja to kupic w zamian Dese AC 90 E za 930zl (allegro nowa z przesylka). dokladam 150zl wiecej i co zyskuje - cichszy sprzet desa ~50db , airforce z casto ktory mam ma 64db dosc glosny. Nastepnie desa 200Wat bierze mniej pradu. Desa 12mc g-cji, w casto 24mc. No i to tyle, reszta specyfikacji ta sama w obu.
Czy wiec 150zl warto dokladac? Jedna znow odwozic, nastepna zamawiac?
Tylko nie argumentujcie jedynie tym ze - owszem warto bo desa to juz bardziej firmowa.
  • Odpowiedz

CKIO

2008-07-01, 06:42:18
Użytkownik
za 790 to ja mam najtanisze z Aiconu co Prowadzi też MDV 2,6KW i myślę że by lepiej chodził od gniota z castoramy
  • Odpowiedz

czesky

2008-07-01, 12:35:43
Nowy użytkownik
a dlaczego sadzisz ze gniot z castoramy chodzi zle ? na wylocie temperatura zeszla mi pierw do 12'C a po kilku minutach dluzej bylo juz 10'C , mierzone 3 roznymi termometrami. Dzisiaj kazdy bardziej lub mniej markowy sprzet moze sie zepsuc, skoro mozna miec sprzet o tych samych parametrach co sprzet drozszy markowy to po co przeplacac za sam znaczek logo ? Sorry ale poki co nikt nie rzucil sensownego argumentu - "gniot, badziew" to zerowy argument.
Oddaj sprzet bo to szajs, kup splita, jak by mnie bylo stac na ferrari to bym nie kupowal hondy - glupie gadanie. Prosilem o doradzenie w konktretnym pulapie cenowym. No ale niestety wychodzi na to ze mam dobra klimatyzacje ktorej nie trza zmieniac Smile)
  • Odpowiedz

CKIO

2008-07-01, 13:23:39
Użytkownik
Tak no poczekamy myślę że nie dłużej niż do 1 roku i będziesz szukał gogos do naprawy tego niby doberego klimatyzatora a to że ma na wylocie 12 czy 10 stopni to już mówi samo za siebie przy samym wylocie powinno być 5 lub 2 jeśli by dobrze chłodziła ja na splicie zmierzyłem kiedyś nawet -1 stopień więc jeśli ktoś z forum pisze ci że to gniot to tak jest bo ja już nie jedna klimę widziałem i zamontowałem tak jak wszyscy ci którzy tu doradzają sory ale nie masz fachowego doświadczenia żeby wypowiadać się na temat klimatyzacji a to co sobie kupiłeś ok twoja sprawa tu się opisuje co jest dobre a co nie i w razie czego pomagamy sobie w usterkach .
Ps . powodzenia z dobrym klimatyzatorem .
  • Odpowiedz

safelock

2008-07-01, 19:37:00
Użytkownik
CKIO napisał(a):Tak no poczekamy myślę że nie dłużej niż do 1 roku i będziesz szukał gogos do naprawy tego niby doberego klimatyzatora a to że ma na wylocie 12 czy 10 stopni to już mówi samo za siebie przy samym wylocie powinno być 5 lub 2 jeśli by dobrze chłodziła ja na splicie zmierzyłem kiedyś nawet -1 stopień
A czy przypadkiem przy -1 nie powinien zamarzac element wewnetrzny?
  • Odpowiedz

czesky

2008-07-01, 20:23:34
Nowy użytkownik
Co post to ktos probuje pokazac ze sie zna. Dobra czyli wychodzi na to ze kazda PRZENOSNA klima to gniot. Bo jak do tej pory nie poleciliscie nic alternatywnego, w pierwszym poscie zaznaczylem ze nie stac mnie na SPLITA. Pytalem wiec skoro klima z casto to gniot to co innego? nie dostalem odp. Zasugerowalem wiec DESE ac 90e, gdzies przeczytalem ze to juz zekom bardziej firmowa klima, no ale jednak to chyba tez gniot.
p.s. jesli klima za rok sie zepsuje, bedzie jeszcze rok gwarancji.
  • Odpowiedz

czesky

2008-07-01, 23:30:52
Nowy użytkownik
cieplego powietrza pozbywam sie droga najbardziej prymitywna, czyli uchylone okno, rura przez okno (wystaje kilkanascie cm) i to wszystko. Wiem ze jest to najgorsza opcja bo cieple powietrza z dworu zostaje spowrotem w jakies czesci wtloczone, zwlaszcza przy upalach. Ale niestety nie moge na ta chwile zrobic dziury w scianie na zewnatrz ani dziury w szybie.
Napisz mi prosze jeszcze czy warto by bylo przejsc na Dese ac 90e, doplacajac 150zl (czyl 20%) i otrzymujac wylacznie cichszy sprzet + 200W mniejszy pobor mocy.
  • Odpowiedz

glider33

2008-07-02, 06:54:33
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):Te klimatyzatory można używać dorywczo, w największe upały, nie naddają się do codziennej normalnej eksploatacji w domowym zaciszu, naddają się do biura, do cioci na imieniny, małej serwerowni (jako alarmowy) NIE DO DOMU !!!
Bez przesady kolego @mg_1, sam uzywam klimy przenosnej w kawalerce i jakos bez problemu schladzam ten jeden pokoj, a klima chodzi czesto nawet w nocy, takze idzie przy niej spac. Pewnie, ze to nie to samo co split, ale uwierz mi, ze niektorzy nie maja mozliwosci zamontowania splita.

Pozdrowionka
Glider33
  • Odpowiedz

berhol1

2008-07-28, 09:56:46
Nowy użytkownik
Ja mam takiego samego airforca z castoramy i jestem zadowolony już 2 lata go mam i działa bez zarzutu , troche go tylko przerobiłem Smile)) i działa lepiej
  • Odpowiedz

Mlekoj

2008-07-29, 06:44:01
Nowy użytkownik
no to se gola strzeliłeś
pomyśl o normalnym splicie dobrej marki
  • Odpowiedz

RobertS

2008-07-29, 12:23:08
Użytkownik
Mlekoj napisał(a):no to se gola strzeliłeś
pomyśl o normalnym splicie dobrej marki
dasz gwarancję, że ten 3 razy droższy będzie działał 3 razy lepiej?
  • Odpowiedz

senior

2008-07-29, 14:51:59
Zaawansowany użytkownik
3 razy leiej to może nie, ale 3 razy dłużej to już są jakieś szanse
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa