Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Po wyłączeniu klimatyzacji nieprzyjemny zapach

7 Odpowiedzi, 8043 Wyświetleń

Klim

2015-05-10, 11:20:56
Użytkownik
Witam Panowie takie szybkie pytanie mam problem z jednym autem otuż klientka jest bardzo wrażliwa i ma doskonałego nosa Smile po wyłączeniu klimatyzacji wyczuwa nieprzyjemny zapach ! Auto było porządnie ozonowane i filtr równieżbył wymieniany. Ja osobiscie czuje zapach starego kurzu ale mi się wydaje że albo parownik jest brudny albo turbina co o tym sądzicie ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-05-11, 19:55:43
Moderator
Nie da sie porzadnie wyozonowac, to jest półsrodek działajacy na krotka chwile.
Jak jej mechanicznie nie usuniesz zanieczyszczen i porzadnie nie umyjesz parownika to zawsze bedzie klepac.
Ozonowanie wymyslili dla leniwych mechanikow i dla panow w garniturach bojacych sie o swoj samochod przed rozbiorka zeby dostac sie do parownika.
  • Odpowiedz

Haurox91

2015-05-13, 19:52:26
Użytkownik
True Story. Polać Panu Radkowi.
  • Odpowiedz

obser

2015-05-14, 08:10:02
Top użytkownik
Gdzieś zgubiłem przeliczanie ozonowania,ale wychodziło z tego,że takimi urządzeniami jak widzę w sklepacg Allegro do ozonowania,to w przeliczeniu na m3 powinno się ten zabieg wykonywać ok. 12 h. Piszę o urządzeniach wydajności rzędu 0,5-1 g/h ozonu. Przy urządzeniu większej wydajności,to i tak minimum 1 godzina. 15 minutowe włożenie chińskiego badziewia o wydajności niewiadomo jakiej,nic nie da. Producenci przy próbie wydajności korzystają podając tlen i wtedy im wydajność do karty katalogowej produktu wzrasta,a pracując podawając powietrze jest całkiem inne. Myślę, że skuteczniejszym sposobem będzie jednak zastosowanie porządnych ultradźwięków. czyszczenie mechaniczne tacy i wentylatora na pewno jest najlepszym rozwiązaniem,tylko w niektórych typach aut klient zapłaciłby połowę wartości swojego samochodu. w moim firmowym Punto,choć nie ma klimy wymieniałem nagrzewnicę prawie 2 dni,a jak zobaczyłem,że dopiero pod nią jest miejsce na parownik,to nie wiem ile by taka usługa kosztowała. Ciekawy sposób podaje producent preparatu do dezynfekcji VIrusollve+,tzn. podać pod iścnieniem np.pistoletem do ropowania z rurką preparat spływem skroplin pod samochodem.Dostaniemy się tam akurat na tacę ociekową,parownik,wentylator. Fakt jakbyklient raz zapłacił za takie mechaniczne czyszczenie,to on i jego znajomi 2 razy w roku dezynfykowali to bezinwazyjnie i nie miałaby kiedy ta grzybnia się rozrosnąć.Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-05-14, 19:42:24
Moderator
Podawanie tlenu czystego jest tym samym co rozbieranie niewybuchu młotkiem i przecinakiem bo wystarczy ze gdzies na parowniku bedzie przeciek oleju i pół samochodu wyleci w powietrze, qrwa ilu tu jest amatorów to az mnie to przeraza.
  • Odpowiedz

obser

2015-05-14, 20:40:16
Top użytkownik
Radek,żle mnie zrozumiałeś.Producenci ozonatorów przy pomiarze wydajności urządzenia podają zamiast powietrza jak to się stosuje tlen i wyliczają ilość g,czy mg na tej podstawie, a to ma się potem nijak jak Twoja wytwornica zasysa powietrze. Tak więc zależy od rzetelości karta urządzenia, że podaje ono 15 g/h ozonu ale pracując na powietrzu, a atestację zrobili na tlenie i im 3x tyle wyszło.Broń Boże nie każę nikomu kombinować z tlenem,dostałem taką burę jak kiedyś zajmowałem się znakowaniem szyb i wpadł inspektor pracy,a pracowałem z butli z tlenem,bo było wygodnie (piaskowanie). Prawie skoczyłoby się to na prokuratorze-tlen i olej.No i zacząłem kupować butle z powietrzem. Przeczytaj jeszcze raz spokojniej Smile
  • Odpowiedz

mg

2015-05-15, 18:48:03
Top użytkownik
,,Doskonały nos"... współczuje klientce i Tobie Klim. Wymyj parownik Contraseptem lub Wurthem.
Nie wiem jaki to samochód ale często wymaga to wykonania otworu technologicznego. Nowsze Audi takowe posiada.
Życzę powodzenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa