Witam wszystkich mam lagunke 2002 r 1,8 pytanko dotyczy odgłosu sprężarki od 2000 obr tylko przy załączonej klimie słychać jak by szlifowanie brżęczenie spręzarki, chłodzi super,dodam że wykluczam inne żeczy napędzane paskiem bo je wymieniłem tj koło pasowe ,alternator rolka napinacza mało tego przekładałem spręzarki 3 sztuki i zawsze brżęczy jedyną żeczą jaka zostawała zawsze ti jakiś zaworek na sprężarce (spręzarka harison 5v ze zmienną pojemnością).Układ klimy odolejony napełniony ok 70 ml pag 150 bo dużo go było szczelnoś ok sprawdzana azotem 17 bar rozpręzny wyczyszczony . Spręzarka rozbierana wszystko ok olej kryształ ,cisnienia na ssanu 2,5 bara . Bardzo proszę o sugestie w tym temacie jak i czy można jakoś zdiagnozować pracę zaworu zmiennej pojemności spręzarki
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dziwne odgłosy z klimy
11 Odpowiedzi, 10936 Wyświetleń|
Sprezarka jak kazde urządzenie w czasie pracy hałasuje. Jeżeli po rozebraniu w srodku jest czysto więc myslę że nie ma żadnego problemu. Zawór regulujacy nie jest na bank przyczyną hałasu. Najlepiej jak bys mógł porównac poziom hałasu w innym samochodzie z klimą. Wydaje mi się tylko, że za mało oleju dolaliście do układu.
to raczej dzwięk zacierajacej sie szlifierki a nie odgłos normalnej pracywcześniej tego nie było ,pare osób też to ma w lagunach i co ciekawe zaczyna się to po nabijaniu klimy.
Może sprzęgło kompresora tak chałasuje?
mg_1 ja mam tak samo jak widze Octawie
sprzęgło wymieniane to są wibracje które rosną równo z obrotami silnika i im cieplej tym głośniej
bodzio napisał(a):Może sprzęgło kompresora tak chałasuje?
A czy pojemność sprężarki powinna wzrastać wraz z obrotami silnika czy nie? Bo w lagunie jest sprężarka o regulowanej pojemności i jak naciskam gaz to poj sprężarki rośnie na kompie nawet do 99 % a wydaje mi się że powinno być odwrotnie proszę o konsultację
a może jest nawiedzona
![]() <<<REKLAMA>>>>
sprawdź jeszcze koło pasowe na wale silnika ,ono ma gumowe wkładki i po 150tys km zwykle ono zaczyna hałasować
ps janfachowiec mógł byś już zakończyć z tym spamem i wnieść coś do dyskusji można raz dwa ,ale nie bez przerwy
j_a_c WROCŁAW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-30, 16:21:55 przez j_a_c.)
nawiedzona??? te jasne, tak jak jasio
Wydajnosc sprezarki w tym samochodzie jest regulowana zewnętrznym elektrozaworem sterowanym pzrez komputer samochodu. Znajduje się on w tylnej częsci korpusu i musi dochodzić do niego wiązka dwóch pzrewodów. Jeżeli podawane jest do elektrozaworu napięcie to spręzarka zwiększa swoją wydajność i odwrotnie - brak napięcia powduje spadek wydajkności do minimum.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-01, 20:07:12 przez gajdek419.)
Co do wydajnosci spręzarki pzry wzroscie obrotów to raczej jej wydajność nie powinna się zmieniać zbyt wiele. Być może elektrozawór wysterowywuje spręzarkę w taki sposób, że cały czas pracuje na max. wydajności... |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY