Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima1stKlaas 2,6 KW - zacinający się wiatrak.

7 Odpowiedzi, 4406 Wyświetleń

Key

2015-08-10, 20:43:22
Nowy użytkownik
Dzień dobry,

Było dziś u mnie dwóch sympatycznych ludzi, sprawdzili klimę, dobili czynnik. Stwierdzili, że wszystko OK, ale zawiesza mi się wiatrak i za każdym razem trzeba go "bujnąć". Trochę to uciążliwe, wziąwszy pod uwagę, że sprężarka nie pracuje non stop od włączenia jak sugerowali, ale jak widzę wyłącza się co jakiś czas. Wzięli za serwis i pojechali w siną dal...
Czy ktoś z Państwa dysponuje manualem do w/w splita, ewentualnie mógłby coś podpowiedzieć, co sprawdzić, jak uruchomić kody serwisowe, gdzie szukać?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-10, 20:46:34 przez Key.)
  • Odpowiedz

barbie

2015-08-10, 21:28:12
Top użytkownik
Nigdy takiego wynalazku nie widzialem .
  • Odpowiedz

Key

2015-08-10, 21:55:20
Nowy użytkownik
Dziękuję za fatygę i odpowiedź, jednak jeśli nie kłopot, poproszę o nieco bardziej merytoryczne komentarze. Z góry dzięki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-10, 21:56:32 przez Key.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-11, 05:44:30
Moderator
A może sam rozbiez jednostkę wewnętrzną i ustaw wiatrak w osi tzn. tak żeby odległości od obudowy z lewej i prawej strony były jednakowe, trochę inwencji własnej nie zaszkodzi
  • Odpowiedz

ON/OFF

2015-08-11, 11:56:32
Użytkownik
Do wymiany kondensator rozruchowy silnika wentylatora, wartość; 1-2uF/450 V
  • Odpowiedz

Key

2015-08-11, 12:46:41
Nowy użytkownik
Dzięki. Oczywiście problem dotyczy jednostki zewnętrznej, nie wewnętrznej. Przesmarowałem wiatrak smarem silikonowym, dałem mu popracować z godzinę. Nie jestem pewien, ale wydawało mi się, że kręcił ze stałą prędkością, jednak niezbyt szybko. Niestety nie zwróciłem uwagi czy tak było wcześniej i czy tak ma być, nie mniej jak najbardziej chłodziło. Po godzinie wyłączyłem klimę na kilka minut i... jednostka zewnętrzna przestała się załączać. Odczekałem 20-30 minut, odpalam i ruszyło. Oczywiście wiatrak swoje. Spróbuję się jeszcze dobrać do niego nieco głębiej, widzę że jest demontowalny, jednak muszę z tym zaczekać to wieczora na asekuranta, bo nie ufam mojej aluminowej drabinie.

P.S. Przed chwilą sprawdzam, na klimie pracującej 15 minut, wiatrak się zatrzymał, na kręcenie nie reaguje.

Gdzie szukać tego kondensatora? Ewentualnie ktoś może by się podjął wymiany? Mieszkam w W-wie.

Znalazłem stronę producenta z tym modelem:
http://www.klimafirstklaas.de/index.php/...at-34.html
W drugim linku jest trochę informacji technicznej (od str.33), może kiedyś ktoś będzie potrzebował.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-11, 12:55:36 przez Key.)
  • Odpowiedz

Key

2015-08-11, 16:43:14
Nowy użytkownik
Udało mi się skonsultować z osobą, która zajmuje się serwisem tych klimatyzatorów. Ewidentnie wskazał na kondensator, tak więc szukam kogoś, kto zechciałby się podjąć wymiany.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa