Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Golf 3 Climatronic nie chłodzi

7 Odpowiedzi, 6320 Wyświetleń

kwadrat224

2015-06-15, 21:00:08
Nowy użytkownik
Na początku problem polegał na tym że kompresor klimy się nie uruchamiał ale jak się spięło na chwilę czujnik ciśnienia 4 pinowy to klima normalnie chłodziła była wręcz lodówa w środku. Po czym chciałem wymienić czujnik ciśnienia klimatyzacji w osuszaczu ale się urwał i cały czynnik wyleciał z olejem. Po wymianie osuszacza i czujnika ciśnienia klimatyzacji na nowy i nabiciu ponownie klimy nagle przestało wszystko chłodzić.

Aktualnie Problem polega na tym że klimatyzacja nie chłodzi. Gdy sprzęgło na kompresorze się uruchomi to rurki idące do kompresora nie zmieniają temperatury. Ani nie robią się ciepłe ani zimne. Przy podłączeniu pod maszynę do nabijania i uruchomieniu klimatyzacji ciśnienie się nie zmienia nie ma jakby reakcji.

Sprawdziłam już sprzęgło od kompresora klimatyzacji i jest ok nie ślizga się itp.

Golf ma kompresor SD7V16 o numerze 1h0820803D posiada też climatronic.

Czujnik ciśnienia klimatyzacji w osuszaczu 4 ponowy spinałem na krotko w celu sprawdzenia czy klima chłodzi. Problem mam też z elektryką w tej wtyczce 4 pinowej brakuje jednego + od załączenia kompresora. Jest to jakiś błąd czasowy bo czasem jest ok i kompresor się uruchamia a czasem nie. Elektryk mówi że z panelu climatronic nie idzie czasem sygnał na kompressor. Podejrzewam że mam problem z zasilaniem climatronica bo czasem zacina się temperatura na jednej pozycji i nie zmienia się chyba że się wyłączy i włączy zapłon wtedy wszystko działa ok . ale to dojdę jak uda się żeby klima chłodziła.

Po zagłębieniu się dokładniej tematu wyczytałem że może być przyczyną zawór sterujący który znajduje się we wnętrzu kompresora lub zawór rozprężny przy ścianie grodziowej. Co może być przyczyną że klimatyzacja nie działa ??

może ktoś z elektryki miał podobny problem Big Grin
  • Odpowiedz

radekrp90

2015-06-16, 11:11:06
Użytkownik
Skoro masz Climatronic to proponuję sprawdzenie błędów - tak na początek.
Druga sprawa - nie jestem pewny w 100% ale niepotrzebnie odciągałeś czynnik do wymiany przełącznika ciśnieniowego. Jest on wkręcany na zawór (tak jest w B4 więc i w Golfie powinno być podobnie).
Kolejna sprawa ilość czynnika jaka jest w układzie. Skoro czytałeś tematy to pewnie wiesz, że po ilości "wsadu" i ciśnieniach na wyłączonej/włączonej klimatyzacji (+ temp zewn) forumowicze powiedzą ci wszystko Wink
  • Odpowiedz

kwadrat224

2015-06-16, 19:26:28
Nowy użytkownik
No ja go chciałem odkręcić bo jest w osuszaczu ale się ukręcił i czynnik sam uciekł z olejem w powietrze. w układzie jest 800g czynnika i na climatronic nie ma żadnego błędu w golfie trzeba kabel podłączyć żeby błędy sprawdzić.
  • Odpowiedz

waldek415

2015-06-16, 19:44:12
Nowy użytkownik
Tak to jest jak się niby wszystko wie trzeba było jechać do specjalisty najpierw sprawdzić ilość czynnika może dlatego klima się nie załączała. Idzie sprawdzić błędy odpowiednia kombinacja przycisków ale jak panel wyświetlacza mruga po przekręceniu kluczyka to są błędy
  • Odpowiedz

kwadrat224

2015-06-16, 21:24:39
Nowy użytkownik
Byłem u kilku niby fachowców każdy nabijał i dawał sobie spokój mówiąc że stare auto klima już nie chce działać i tyle albo strzelali jak i ja co do wymiany a to sprzęgło się ślizga itp.
Jeden mi powiedział tylko że nie mam plusa na czujniku ciśnienia od kompresora klimatyzacji ale idzie to obejść.
To jest golf 3 także kompilacja klawiszy nie występuje jak w golfach 4 tylko i wyłącznie kabel VAG Po podpięciu pod VAG był błąd czujnika ciśnienia także wymieniłem na nowy błędu już nie ma.

Wcześniej po spięciu czujnika na sztywno klima chłodziła po wymianie osuszacza i czujnika ciśnienia nie chłodzi.

zostało w układzie tylko i wyłącznie już chyba kompresor i zawór rozprężny co moim zdaniem może być uszkodzone
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-16, 21:27:54 przez kwadrat224.)
  • Odpowiedz

kwadrat224

2015-06-22, 21:11:43
Nowy użytkownik
Problem się rozwiązał oddałem kompresor do regeneracji i padnięty był czujnik który znajduje się w kompresorze Big Grin
Klima działa Big Grin
  • Odpowiedz

waldek415

2015-06-23, 20:33:10
Nowy użytkownik
raczej zawór bo z tego co wiem niema tam czujnika
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa