Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie spiżarni w domowej piwnicy

12 Odpowiedzi, 22437 Wyświetleń

pmisiek

2015-06-23, 12:44:33
Nowy użytkownik
Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie Smile

Chcę obniżyć temperaturę w spiżarni (będącej zarazem składzikiem na wino) do ok 12*C. Spiżarnia jest wykorzystywana prywatnie, wchodzi się tam raz na kilka dni. Jest kilka szafek na produkty spożywcze i kilka regałów na wino. Jest także regał na którym stoi kilka niewielkich dymionów.

Stan obecny:
Spiżarnia to piwnica o wymiarach ok 3m x 4m, wysokość 2,2m. Izolacja to styrodur 12cm (od zewnątrz) oraz styropian 5cm (od wewnątrz: tylko 2 ściany wewn. + sufit). Drzwi zwykłe, wewnętrzne, z uszczelką. Temperatura w miesiącach zimowych ok 12*C-14*C, wiosna/jesień ok 16*C, lato 18-20*C (najwyższa zanotowana temp. przez kilka lat to 22*C). Wilgotność obecnie 65%, wcześniej nie mierzyłem.

Stan oczekiwany:
Chciałbym osiągnąć stałą temperaturę 12*C-14*C przez cały rok. Ważne też, żeby ze względu na wina, nie było tam za sucho (myślę, że wilgotność 60%-70% będzie ok). Zależy mi na takim doborze urządzeń, żeby były trwałe, a rachunek za prąd nie puścił mnie z torbami. Izolację mogę poprawić, gdyż i tak planuję tam remont.

Mam prośbę o wszelkie uwagi i konkretne propozycje rozwiązań. Nie jestem z branży, ale wolę wcześniej się zorientować, żeby wiedzieć jak i o czym rozmawiać z fachowcami. Czytałem trochę forum, m.in. o agregatach ASPERA oraz chłodnicach podsufitowych, ale jak te urządzenia dobrać, jakie parametry itp to niestety bladego pojęcia nie mam i liczę tutaj na konstruktywne uwagi od Was.

PS. Jestem z Krakowa, więc jeśli ktoś z forumowiczów jest zainteresowany takim zleceniem to proszę o PW.
  • Odpowiedz

Amfan

2015-06-24, 14:33:44
Top użytkownik
Airwell ma w swojej ofercie klimatyzator 5kw i 7 kw z możliwością chłodzenia do +12C .Nie są to tanie urządzenia 10 tyś sam sprzęt .Jakby Pan był zainteresowany to proszę o informację. Może się uda wynegocjować dobre warunki, bo troszkę handluje airwellem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-06-24, 20:50:15
Moderator
Klima za bardzo wysusza powietrze a na wino najlepiej zwykła chłodnica i agregat sie nadaje
  • Odpowiedz

pmisiek

2015-06-25, 06:16:01
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi Smile

Od Airwella dostałem już podobną ofertę, ale powiem szczerze, że do domowych warunków, zupełnie niekomercyjnie, tylko na własny użytek, to cena mnie miażdży (9800 netto). Jakbym na tym zarabiał, to można inaczej myśleć, ale dla własnego "widzimisię" to chciałbym bardziej budżetowe rozwiązanie. Dlatego myślałem o czymś podobnym do rozwiązania z wątku:
http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/6...o-chlodni/

W sktócie - gość potrzebował chłodnię na kwiaty i w moim, laickim, mniemaniu sytuacja jest zbliżona: podobna kubatura, podobna izolacja, wymagane podobne warunki. Wydał w końcu ok 3 tys.

Pogrzebałem trochę na forum, poczytałem różne wątki i różne opinie i tak się zastanawiam czy takie agregaty mają sens i się sprawdzą:
http://elgracool.pl/product-pol-169-Agre...210GK.html
http://elgracool.pl/product-pol-170-Agre...213GK.html

I takie chłodnice do tego:
http://elgracool.pl/product-pol-555-Chlo...90-ED.html
http://elgracool.pl/product-pol-265-Chlo...HS15E.html

Czy takie urządzenia spełnią moje oczekiwania ? Czy może zastosować coś zupełnie innego ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-06-25, 16:36:14
Moderator
Agregat i chłodnica ze zdjęć dobry wybór tylko moc żeby była odpowiednia
  • Odpowiedz

pmisiek

2015-06-26, 06:11:51
Nowy użytkownik
A no właśnie o to chodzi.....

Tutaj liczę na Waszą pomoc Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-26, 06:12:10 przez pmisiek.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-06-26, 09:09:51
Moderator
Zestaw o mocy chłodniczej 3,5 kW i to już z zapasem w zupełności wystarczy
  • Odpowiedz

pmisiek

2015-06-26, 09:55:39
Nowy użytkownik
Jakie urządzenia masz na myśli ?

Nie musi być z zapasem, izolację i drzwi poprawię, jak będzie 14*C to też ok, ważne żeby nie wydać potem fortuny na prąd.
  • Odpowiedz

mg

2015-06-27, 21:29:50
Top użytkownik
Wrzuć co dwa dni ze dwie szufle lodu z orlenu i będzie OK.
  • Odpowiedz

pmisiek

2015-06-28, 14:43:04
Nowy użytkownik
Szczerze mówiąc, wolałbym zainwestować w bardziej przewidywalne i stabilne rozwiązanie....

Pytanie czy obłożyć jeszcze tę piwnicę styropianem od wewnątrz ? Dwie ściany działowe i sufit już mają 5cm styro, ale może na ściany zewnętrzne też dać ? Nie sprawi to jakiś niespodziewanych problemów ? Może te 5cm to mało i dołożyć, albo wymienić na jakieś panele PIR/PUR ?

No i czy zostawić tam okienko (jest małe piwniczne, od północy, poniżej poziomu gruntu) celem przewietrzenia raz na jakiś czas, czy jak będą zainstalowane urządzenia chłodnicze to nie ma to sensu ?
  • Odpowiedz

dragonfire

2015-07-03, 08:28:50
Nowy użytkownik
Pomysł z lodem wyborny Big Grin

Ja bym zlecił to jakiejś firmie, np [reklama] bo sam z nich korzystałem i są spoko. Dobre ceny i z jakości usługi również jestem zadowolony Smile
http://klimasystem.szczecin.pl/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-03, 13:35:17 przez dragonfire.)
  • Odpowiedz

pmisiek

2015-07-04, 06:27:33
Nowy użytkownik
Dzięki za namiary, jak pisałem jestem z Krakowa i tutaj szukam wykonawcy, bo oczywiście sam tego nie zrobię.

Problem w tym, że jest duży "rozrzut". Mam propozycje od 4 tys zł do ponad 9 tys zł. Z jednej strony nie chcę, żeby system był nieskuteczny, a z drugiej nie chcę tworzyć czegoś za bardzo na wyrost. Zwłaszcza, że robię to w ramach własnego hobby, tj. produkcja domowego wina i innych przetworów - dla siebie, bynajmniej nie na sprzedaż, stąd moja "walka" o cenę systemu chłodniczego. Widziałem na tym forum, że nawet do biznesowych zastosowań (sprzedaż kwiatów) można zrobić system chłodniczy za ok 4 tys zł, stąd moje pytania.

Obecnie mam kilka propozycji, moim zdaniem najsensowniejsze są dwie poniższe. Proszę o ocenę, czy te systemy będą odpowiednie do piwnicy 25m3, styro 10cm od wewnątrz, temp wymagana 12-14*C, wilgotność 60-70%:

Propozycja 1 (ceny netto):
Cytat:1.Agregat chłodniczy Aspera 9226 - 1840
2.Chłodnica 2 wentylatorowa,sufitowa do pomieszczenia EVS ? 980
3.Materiał dodatkowy:rury Cu,filtr,zawór Danfoss z dyszą,
Rozdzielnia,sterownik,stycznik,zabezpieczenie C16,otuliny,podstawa agregatu,
Czynnik chłodniczy R404A,przewody 3x1,5 - 960
4.Robocizna/montaż całości+uruchomienie - 800

Możemy zejść z kosztów,ale proponuję agregat przynajmniej 6217 lub 6220 a chłodnicę CPU 202.
Zaoszczędzimy ok.700 zł.

Propozycja 2 (ceny netto):
Cytat:1 Chłodnica wentylatorowa CPU-202 2,19kW chłodnicza 1 szt 880.00-
2 Agregat ASPERA 9226 2,4kW chłodnicza 1 szt 1650.00-
3 Automatyka chłodnicza 1 kpl 470.00-
4 Automatyka sterująca ELIWEL 1 kpl 620.00-
5 Instalacja freonowa i sterująca wraz z zasilaniem do 10mb 1 kpl 700.00-
6 Wieszak pod agregat 1 szt 90.00-
7 Czynnik R404A 4 kg 240.00-
8 Montaż i uruchomienie 1 kpl 1000.00-
Razem netto: 5650.00-

Co wybrać, co zmienić, kogo posłuchać ? Serdecznie proszę o porady Smile .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa