Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

olej i ilość czynnika ford 2.5 v6

5 Odpowiedzi, 3857 Wyświetleń

pawlik722

2015-07-08, 17:56:26
Nowy użytkownik
Witam, nie wiem czy odpowiedni dzial, posiadam forda cougara, przeszedł generalny remont silnika i co za tym idzie rozszczelniłem mu układ klimatyzacji, i tutaj moje pytanie czy olej do obiegu dodaje się razem z czynnikiem tak jak ma to miejsce w stacjonarnych klimatyzatorach? ile trzeba go tam wlać? oraz czy może być to olej taki jak do agregatów w lodówkach itp? posiadam taki od dystrybutora danfosa.
Niestety 2 speców którzy u nas nabijają klimę po podłączeniu o aparatury powiedziało że układ pusty nie mogą uzupełnic, co dla mnie jest dziwną sytuacją, wiem że podpinali się pod jakiś tam kombajn ale skoro ja zwykłym agregatem mogę dobić i układ jest szczelny bo sprawdzałem to w czym oni mieli problem? Nie znam tego zagadnienia w autach, naprawiałem swojego czasu lodówki.

Według tabeli znalezionej w internecie do mojego auta wchdzi 940 gram czynnika r134 czy mają koledzy gdzie sprawdzić czy jest to prawidłowa ilość? oraz co z olejem, nie mam aparatury do sprawdzenia ile go tam zostało a na pewno jest ubytek. co z olejem w sprężarce czy jest ona cała smarowana olejem z obiegu czy ma jakieś mechanizmy smarowane osobnym olejem?
Człowiek zrobił generalny remont silnika i nadwozia a ugrzązł na temacie klimyTongue
jedynym elementem jaki będę wymieniać jest osuszacz, ze sprężarki podczas demontażu wyciekło około "kieliszka" oleju ile powinienem dolać? Będę wdzięczny za odpSmile
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-07-08, 20:19:53
Top użytkownik
W Twoim aucie winno byc 725-755 g czynnika.Jeżeli wyciekło Ci ok kieliszka oleju to tyle musisz dołozyć.Olej PAG 46
  • Odpowiedz

pawlik722

2015-07-09, 08:05:12
Nowy użytkownik
o a wyczytałem że więcej, dziękuję za sprostowanieSmile A możesz mi powiedzieć ile jest całkowicie w instalacji oleju? czy po wymianie skraplacza nie powinno się ileś tam oleju dolać? a jeszcze jedno mam pytanie co do oleju, posiadam olej, nie znam jego symbolu, jest przeznaczony do agregatów tłokowych współpracujących z r134, lodówki chłodnie, lady chłodnicze, klimatyzatory itp, czy nie nadawał by się do auta?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-09, 08:07:01 przez pawlik722.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-07-09, 12:46:57
Top użytkownik
Nie wiem jaki masz olej.Do twojej sprężarki dedykowany jest PAG 46.Po wymianie skraplacza dodajesz 20-25 ml oleju.Oczywiście nowego skraplacza
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-09, 12:48:10 przez Tadeusz4321.)
  • Odpowiedz

pawlik722

2015-07-09, 14:53:20
Nowy użytkownik
Nie widzę sensu kupować urzywki, przecież to chłonie wode jak gąbkę ale znam takich co by zakupili ze szrotuTongue Dzięki za pomocSmile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa