Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Proszę o opinie czy klimatyzacja działa poprawnie.

10 Odpowiedzi, 7579 Wyświetleń

sarzyk

2015-08-12, 07:18:39
Nowy użytkownik
Na wstępie chciał bym się serdecznie przywitać.
Jest to mój pierwszy post.
Mam ogromną prośbę do osób które znają się na tematyce klimatyzacji.
Wczoraj zakupiłem klimatyzator przenosny Sencor model SACMT 1210CH. 12000BTU, 3.5kW mocy chłodniczej.
Proszę o informację czy klimatyzacja działa poprawnie.
Wczoraj klimatyzacja chodziła niemal cały dzień oczywiście z przerwami i super chłodziło. Temp na wyjsciu z klimatyzacji po stronie zimnej była nawet na poziomie 7,5*C.
Klimatyzator był ustawiony w pomieszczeniu gdzie żona pracuje (małe pomieszczenie 2,5x2,5m) pomieszczenie od strony południowej ale z roleta zewnętrzna w oknie.
Po zakończonej pracy przeniosłem klimatyzację do sypialni. Zanim jednak ja włączyłem spuścił kondensat z dolnego i górnego króćca i w sumie wylałem ok pół litra wody.
Podłączylem klimatyzator do sypialni (w obu pomieszczeniach mam wykute otwory w scianie i włożony rurę pcv fi 125.)
Po załączeniu klimatyzatora zamknąłem drzwi i umieściłem termometr by sprawdzić jak skutecznie spada temp.
Z początku temp spadała wiec wyszedłem. Po pół godzinie wszedłem do sypialni ku mojemu zdziwieniu temperatura w pomieszczeniu była wyższa niż początkowo.
Zauważyłem ze jak by sprężarka się wyłączył i tylko działał wentylator. Pobór prądu z sieci (mam podłączony miernik) był na poziomie ok 60W wiec tylko działał wentylator.
Potem kilka razy udało się niby załączyć sprężarka ale chodziła na kilkanaście procent mocy gdyż brała z sieci tylko 300 (choć z rury "wydechowej" leciało gorące powietrze.
Wyłączyłem klimatyzator.
Dzisiaj znów podłączylem u żony i znów działa

Ale posprawdzalem co mogłem i tak:
Agregat bardzo gorący niemal nie można dotknąć.
Rurka z agregatu do parownika gorąca ze nie można dotknąć. Druga do skraplacza zimna.
Tylko martwi mnie temp na rurze wydechowej nawet 75 stopni cży to jest oznaką uszkodzenia?

Proszę wyrozumiały osoby o jaką kolwiek pomoc i opinie. Był bym bardzo wdzięczny.
Serdecznie z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-12, 07:32:09
Top użytkownik
Zostaw klimatyzator u żony Wink
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

azydek

2015-08-12, 10:33:14
Nowy użytkownik
To, że klimatyzator działa nieprawidłowo to już wiesz.

Sprawdź w instrukcji jak długo może pracować i ile musi odpoczywać? Czy może w ogóle pracować bez przerw.

Jak chcesz mieć spokój to kup taniego sprawdzonego splita On/Off lub dozbieraj do inwertera.
  • Odpowiedz

sarzyk

2015-08-12, 10:58:39
Nowy użytkownik
Witam i dziękuję za odpowiedź. Problem ze dzisiaj juz działa normalnie. Dlaczego temp na wydechu jest tak wysoka 75*C.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-12, 11:34:04
Moderator
Klimatyzator jest na czynnik R410a i taka temperatura na wydechu ma być
  • Odpowiedz

sarzyk

2015-08-12, 14:13:41
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź. Od dzisiejszego rana jak dałem klimatyzator do żony to pracuje wyśmienicie. Utrzymuje żądaną temp z dokładnością ok 1 stopnia. W czasie jak temp. w pomieszczeniu była 22-23 stopnie na wylocie mam 51 stopni. Na razie wygląda jak by było ok.
Dzwoniłem do producenta i dali mi namiar na serwis.
Zadzwoniłem powiedziałem ze sprężarka jest gorąca ze dotknąć nie można powiedział ze jest poprawnie.
Tak samo rurka od kompresora do parownika jest gorąca ze nie można dotknąć a do skraplacza jest bardzo zimna potwierdził ze jest ok.
W trybie auto w czasie jak w pomieszczeniu jest 22-23 stopni na wylocie po stronie zimnej z klimatyzatora jest 11.5 stopnia.

P.S jak działa tryb auto jeśli chodzi o regulacje nadmuchowe? Klimatyzacja sama reguluje siłę nadmuchu?
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-12, 16:33:04
Moderator
Kolego ty piszesz coś a sam nie wiesz co, rurka do parownika ma być chłodną a nie gorąca ze się dotknąć nie da do skraplacza ma być gorąca.
Jeżeli sprężarka jest gorąca jak diabli to jest niedobrze, świadczy o tym że nie ma chłodzenia czynnikiem co może być spowodowane jego niedoborem.
Rurka ssąca, ta gruba do sprężarki ma być zimna
  • Odpowiedz

sarzyk

2015-08-12, 17:04:50
Nowy użytkownik
Przepraszam pomyliłem.
Gorąca jest do dolnego radiatora zimna do górnego.

Proszę jeszcze o pomoc w kwestii zakończenia rury która jest w murze (pcv125).
Jak zakończyć ja od strony zewnętrznej.
Czy można zastosować taki wywiew:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5263633063

Oraz taki:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5559791337

Dziękuję za informacje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-12, 19:18:10 przez sarzyk.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-13, 06:34:29
Top użytkownik
Zastosuj taki który nie będzie dławił przepływu powietrza.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

sarzyk

2015-08-15, 13:49:52
Nowy użytkownik
Witam ponownie.
Problem z chłodzeniem minął. Wszystko juz działa jak w najlepszym porządku.
Tylko denerwuje mnie problem ze skroplinami.
Niby wypuszczam kondensat ale ciągle jak by jeszcze nie udało się wszystkiego wylać i po kilku godzinach kapie spod klimatyzatora.
Na dole mam jak by 2 komory czy jest to tak skonstruowane ze z tej jednej komory pompka skropliny powinna pompowac do 2 komory w której jest chłodniczka która powoduje parowanie wody i odprowadzania jest z gorącym powietrzem przez rurę?
Może pompa się uszkodziła albo zapchała a może jej wogóle mam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa