Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kilimatyzacja w domu problem.

10 Odpowiedzi, 6949 Wyświetleń

mimoto

2015-08-19, 06:11:55
Nowy użytkownik
Witam.
W domu jest założona rekuperacja. Kanały są nieco przewymiarowane. Potrzebuję do trzech pokoi 12 m2 kanałem fi 100 doprowadzić chłodne powietrze (fi 100 na każdy pokój osobno, czyli 3 x fi100). + w rezerwie fi 125 na 25m2. Aby przetłoczyć w miarę sensownie ok 800m3, w grę wchodzi klimatyzator max ok 5,5kw.

Jaka orientacyjna prędkość byłoby w kanałach? Reku chodzi na max 30% wydajności. Dopuszczam myśl że będzie słychać pęd powietrza. Także temperaturę jaką chcę uzyskać to ok 24C.
Jaką najniższą temperaturę nawiewu można ustawić na R407A? Zniwelowałoby mi to nieco za małą ilość powietrza.
Jeszcze nie było instalatora, chcę się nieco przygotować.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-19, 06:57:58
Top użytkownik
... mina instalatora bezcenna Tongue
Jaki klimatyzator: producent, model ?
Przeczytaj kartę katalogową urządzenia będziesz miał informacje które w większości będą odpowiedzią na twoje pytania. Co skłoniło cię do wybory urządzenia na gaz 407 ?
Co do kanałówki to masz ją zamiar wpiąć w rury na których jest już rekuperator ? a jaką masz prędkość przepływu powietrza obecnie ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

mimoto

2015-08-19, 07:06:45
Nowy użytkownik
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie.
Co do 407, to najbardziej popularny Rolleyes ? Chodzi o to, aby urządzenie było inwertorowe.
Tak, ma to być kanałówka, wpięta za rekuperatorem. Dorobiony ma być także bypass do recyrkulacji powietrza, aby nie szło 100% świeżego. Model dopuszczam parownik z innej firmy, jednostka zewnętrzna także z innej, jeżeli będzie taka potrzeba. Myślałem także o jakimś agregacie chłodniczym + kanałówka.
Teraz mam zaprojektowane na 2m/s przy 400m3, ale nie jestem w 100% pewien.
  • Odpowiedz

obser

2015-08-19, 07:56:15
Top użytkownik
Jakoś inwerter i 407C mi nie pasuje. Poczekaj na instalatora,bo robisz galimatias,co za pomysły mieszać parownik i skraplacz z innych firm,w inverterze Ci to nie wyjdzie.
  • Odpowiedz

mimoto

2015-08-19, 08:06:20
Nowy użytkownik
Instalator ma być raczej do podłączenia całości, co mu podstawię, to założy. To jak jest z tą min. temperaturą? Na inwerter także nie cisnę jeżeli nie zmieszczę się z powietrzem.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-19, 09:20:31
Top użytkownik
tak jak wcześniej już pisałem ... ... mina instalatora bezcenna :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kup kanałówkę (24) inwerterową (tanią/drogą jest mi obojętnie) znamionowo chłodzenie 6,5kW na gaz chłodniczy R410A o odpowiednim dla siebie sprężu.
Najlepiej zleć to komuś kto spojrzy na to świeższym okiem i ma ociupinę więcej doświadczenia .
  • Odpowiedz

gadget

2015-08-19, 09:30:38
Zaawansowany użytkownik
Ta a później na forum będzie że szpec, matoł, partacz jak ON to spier... . Ja się wyleczyłem z klientów ,którzy wiedzą lepiej ode mnie jak to trzeba zrobić. Powiedz mi co chcesz zrobić ale to ja wiem jak to należy zrobić. Ja wyleczyłem się z klientów ,którzy wiedzą lepiej ode mnie jak to ma być zrobione. Na szczęście nie muszę brać wszystkiego...
  • Odpowiedz

mimoto

2015-08-19, 11:15:34
Nowy użytkownik
Sprawa jest generalnie dość prosta, chodzi czy te kanały dadzą radę przepchać znacznie większą ilość powietrza. Nawet 8/ms dopuszczam.
Co do sprężu, do rekuperator ma 350p. Kanałówki na wysoki spręż mają 90, o co tu chodzi?

http://www.dawklim.pl/p122,klimatyzator-...5-0kw.html
lub http://www.dawklim.pl/p126,klimatyzator-...7-1kw.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-19, 11:18:54 przez mimoto.)
  • Odpowiedz

obser

2015-08-19, 17:25:03
Top użytkownik
Toć widzę,że Ty wszystko wiesz.Zrób więc jak uważasz,będzie najlepiej.A jak wezwiesz fachowca,to ja mu składam już kondolencję.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-20, 07:00:54
Top użytkownik
mimoto napisał(a):Sprawa jest generalnie dość prosta, chodzi czy te kanały dadzą radę przepchać znacznie większą ilość powietrza. Nawet 8/ms dopuszczam.
Co do sprężu, do rekuperator ma 350p. Kanałówki na wysoki spręż mają 90, o co tu chodzi?

http://reklama lub http://reklama

... tak jak wcześniej pisałem nie patrz na sprzęt z logiem znanego producenta bo ci jest to przy kanałówce to logo jest ci kompletnie nie potrzebne. Kanałówka 24(około 6,5kW) sterowanie za pomocą pilota ściennego .
Przy chłodzeniu/dogrzewaniu musisz się zastanowić czy to co masz czyli wszystko po za rekuperatorem jest prawidłowo wykonane .

Oczywiście jak liczysz się ze stratami (bo wcześniej było po taniości) to mogę powiedzieć ci że powietrze przepchasz ale efektu wprost nie przewidzisz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa