Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

BMW E36 Klimatyzacja przerywa

6 Odpowiedzi, 5311 Wyświetleń

lewybmw

2015-09-01, 06:58:28
Nowy użytkownik
Czy to normalne zachowanie że klimatyzacja a dokładnie sprężarka i wentylator chłodnicy klimatyzacji tak sam się włącza i wyłącza. Na panelu klima jest cały czas włączona i nie gaśnie. Dodam, że klima 4 dni temu napełniona, odgrzybiona, i wymieniony osuszacz. 

Link do filmu z pracą klimy 
https://youtu.be/1H_OXVNDWLg
  • Odpowiedz

Whisky

2015-09-01, 09:15:00
Top użytkownik
Sprawdź czy jest przepływ powietrza przez skraplacz, czy masz w ogóle lamelki i powiedz czy przed tymi 4dniami też się to działo bo może być tak że za dużo jest czynnika albo masz jakąś mieszankę. Najlepiej by było gdybyś napisał jeszcze jakie masz ciśnienie na lp i hp przy rozłączeniu się sprężarki ale pewnie tego nie wiesz.

Ewentualnie możesz sprawdzić czy potrafisz dotknąć przewód za skraplaczem lub zmierzyć temperaturę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-01, 09:16:20 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

lewybmw

2015-09-01, 09:43:42
Nowy użytkownik
A jak mam sprawdzić czy jest przepływ powietrza przez skraplacz. Wydaje mi się że przed napełnieniem nie było takich objawów. Jakie jest ciśnienie na lp i hp nie wiem.
  • Odpowiedz

Whisky

2015-09-01, 09:54:24
Top użytkownik
lewybmw napisał(a):A jak mam sprawdzić czy jest przepływ powietrza przez skraplacz.

Czy jest dużo brudu. Zatkany, brak chłodzenia. Jedz do serwisu gdzie był wykonany serwis bo raczej dużo nie zdziałamy przez internet.
  • Odpowiedz

Konrad_M

2015-09-03, 18:34:51
Nowy użytkownik
Moim zdaniem wszystko jest OK
Po prostu rozłącza ci sprężarkę niskie ciśnienie na ssaniu spowodowane tym, że parownik wychłodził otoczenie i nie może pobrać więcej ciepła w skutek czego czynnik odparowuje wolniej.
Weź dmuchawę na maxa i kompresor będzie chodził cały czas. Jak weźmiesz na minimum, to będzie się włączać i wyłączać.
Jeśli by rozłączało sprężarkę z powodu zbyt wysokiego ciśnienia skraplania to wentylator skraplacza pracował by cały czas na najwyższych obrotach i rozłączył by sprężarkę po przekroczeniu 25 bar. A głośnej pracy wentylatora nie słychać na filmiku.
Wystarczy podłączyć manometry i zobaczysz, jeśli ciśnienie na ssaniu spadnie poniżej 2 bar wyłączy się sprężarka i dzieje się tak przy niskiej prędkości wentylatora. Jak weźmiesz dmuchawę na maxa ciśnienie będzie cały czas powyżej 2 bar.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-03, 18:37:15 przez Konrad_M.)
  • Odpowiedz

Whisky

2015-09-04, 06:28:55
Top użytkownik
A może koledze w ogóle nie działa wentylator dlatego podsunąłem mu pomysł z "brak chłodzenia"?
Co ja widzę takie byemy to przeważnie nie działa wentylator albo zatkany skraplacz brudem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-04, 07:19:35 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa