Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator LG problem z ciśnieniem

20 Odpowiedzi, 15132 Wyświetleń

Bock

2015-09-29, 16:00:56
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Mam problem z klimatyzacja LG LT B368OHC stary model 10kW kaseta. Na początek urządzenie rozszczelniło się na uszczelce wziernika oleju, wymieniłem co trzeba uzupełniłem olej i gaz M22. Urządzeni pracowało bez zastrzeżeń ok. 5 tygodni.

teraz wygląda to tak:

nie chłodzi i nie grzeje. Parametry są następujące LP = -1bar, HP(strona cieczowa) = 8bar.

W grzaniu startuje na ssaniu rośnie do 25bar i spada po ok 60sek do 11bar na przyłaczu cieczowym jest 5 bar.

Wygląd że układ jest gdzieś zapchany dziś dmuchałem azotem przyłacza od kasety i początkowo było jakby zatkane, potem wyleciało trochę oleju i miałem wrażenie że jest już odpowiedni przepływa azotu miedzy ssaniem a zasilaniem cieczą. Napełniłem, uruchomiłem i dalej to samo.

Układ zasilania parownika jest kapilarami . Dziś miałam podłączone manometry do strony ssącej i cieczowej przy jednostce zewnętrznej. Parametry po starcie (chłodzenie) LP = 3 bary, cieczowy = 6bar, po chwili Lp= -1, a cieczowy = 8bar. Otworzyłem manometry między niskim a wysokim ciśnieniem i na wysokim spadło do -1bara. Po zamknięciu wzrosło do 4 bar ale po 4 minutach pracy. Ilość czynnika w układzie poprawna. ktoś ma jakieś pomysły?
  • Odpowiedz

mg

2015-09-29, 18:50:14
Top użytkownik
Kiedyś przerabiałem podobny ,,przypadek" zatkany był filtr przed rozdzielaczem w JW. Co prawda był to MC QUAY.
  • Odpowiedz

barbie

2015-09-29, 20:23:01
Top użytkownik
Filtry są w jednostce zewnętrznej wielkości polowy olówką ukryte w czarnej masie .zastąpił je kawalkiem rurki .
  • Odpowiedz

joker

2015-09-29, 20:38:02
Zaawansowany użytkownik
W jednostce wewnętrznej filtry chłodnicze nie wystepują Smile Skupił bym się raczej na takzwanym zawoże dwudrożnym błędnie nazwanym czterodrożnym.Aspekt wilgoci odżucam z powodu cyklicznego spadku ciśnieniaI świadomości że jest to urządzenie pracujące na parametrach klimatyzacyjnych z nominalnym napełnieniem czynnikiem chłodniczym.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

Bock

2015-09-29, 20:39:01
Zaawansowany użytkownik
Jedyny filtr jaki tam znalazłem to na tłoczeniu za sprężarką, ale on raczej był w porządku.
  • Odpowiedz

barbie

2015-09-29, 20:40:42
Top użytkownik
On wygląda jak rurka miedziana .
  • Odpowiedz

Bock

2015-09-29, 20:50:07
Zaawansowany użytkownik
Musze jutro jedną jednostę na warsztacie pokroić na drobne elementy i znaleźć te filtry, czterodrogowiec też mnie zastanawia, ale to raczej nie on.
  • Odpowiedz

barbie

2015-09-29, 21:16:48
Top użytkownik
Te filtry nie lubią lewych obrotów .
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-09-30, 15:29:09
Zaawansowany użytkownik
Jak najbardziej filtry zdarzają się w jednostkach wewnętrznych wraz z kapilara sam osobiście miałem zapchaną i musiałem ją wycinać . A co do twojego przypadku to miałem podobny a przyczyną awarii był urwany sznurek z silnika sprężarki który siedział w zaworze czterodrogowym.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

mg

2015-09-30, 17:43:36
Top użytkownik
@Jocker jeszcze nie miał takiego przypadku (praktyka?) Smile
  • Odpowiedz

joker

2015-09-30, 19:07:55
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):@Jocker jeszcze nie miał takiego przypadku (praktyka?) Smile
mg pomyśl.Układ grzeje i chłodzi.Podstawy chłodnictwa się kłaniają.A w jakim miejscu widzisz usadowienie zaworu dwudrogowego? W JW?Skoro filtr powinien znajdować się na linii cieczowej czynnika chłodniiczego w opisywynym przypadku? Cool
  • Odpowiedz

joker

2015-09-30, 19:21:18
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Jak najbardziej filtry zdarzają się w jednostkach wewnętrznych wraz z kapilara sam osobiście miałem zapchaną i musiałem ją wycinać . A co do twojego przypadku to miałem podobny a przyczyną awarii był urwany sznurek z silnika sprężarki który siedział w zaworze czterodrogowym.
Podaj przykład takiego urządzenia o tym symbolu.Przedstaw schemat jego działania oraz opisz wnioski za i przeciw takiego układu chłodniczego.
  • Odpowiedz

Bock

2015-09-30, 20:12:40
Zaawansowany użytkownik
Dziś miałem wolne więc porozcinałem trochę starych jednostek i tak: w splitach filtry były w zewnętrznej jednostce po dwie sztuki, ale były to małe jednostki do mocy 5,3kW.
Wykopałem starego LG nie miał co prawda 4-drogowego zaworu i jedyny filtr jak był w nim to na tłoczeniu ( zaraz przy sprężarce) wewnętrzna ścienna 7,1kW miała rozdzielacz ale bez filtra.

LG który naprawiam ma podobną budowę jedyny filtr jest na tłoczeniu chyba że w kasecie przed rozdzielaczem będzie sitko i tam tkwi problem. W piątek pojadę ściągnę czynnik i porozcinam trochę instalacji, bo mam już parę pomysłów.

Co prawda mam pozwolenie na wymianą tej kasety na nową, ale z ciekawości chciałbym doprowadzić sprawę do końca.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-09-30, 20:15:09 przez Bock.)
  • Odpowiedz

mg

2015-10-01, 20:10:35
Top użytkownik
joker napisał(a):mg pomyśl.Układ grzeje i chłodzi.Podstawy chłodnictwa się kłaniają.A w jakim miejscu widzisz usadowienie zaworu dwudrogowego? W JW?Skoro filtr powinien znajdować się na linii cieczowej czynnika chłodniiczego w opisywynym przypadku? Cool

Dopasuj to jakoś do wątku. Temat o trąbie słonia a ty jak zwykle o du...e :lol:

Układ nie grzeje i nie chłodzi. Elektrozawór dwudrogowy jest tam gdzie ma być. Filtry z reguły znajdują się
na linii cieczowej, a ty gdzie montujesz? Montujących możliwie blisko rozdzielacza cieczy nazwiesz ignorantami?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-01, 20:47:18 przez mg.)
  • Odpowiedz

joker

2015-10-02, 18:45:02
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):
joker napisał(a):mg pomyśl.Układ grzeje i chłodzi.Podstawy chłodnictwa się kłaniają.A w jakim miejscu widzisz usadowienie zaworu dwudrogowego? W JW?Skoro filtr powinien znajdować się na linii cieczowej czynnika chłodniiczego w opisywynym przypadku? Cool

Układ nie grzeje i nie chłodzi. Elektrozawór dwudrogowy jest tam gdzie ma być. Filtry z reguły znajdują się
na linii cieczowej, a ty gdzie montujesz? Montujących możliwie blisko rozdzielacza cieczy nazwiesz ignorantami?
Sorki mg.Kiedyś przerabiałem podobny ,,przypadek" zatkany był filtr przed rozdzielaczem w JW. Co prawda był to MC QUAY. Sad
  • Odpowiedz

mg

2015-10-02, 19:19:59
Top użytkownik
joker napisał(a):
mg napisał(a):

Sorki mg.Kiedyś przerabiałem podobny ,,przypadek" zatkany był filtr przed rozdzielaczem w JW. Co prawda był to MC QUAY. Sad
Jesteś mentorem :lol:
  • Odpowiedz

Bock

2015-10-02, 20:00:17
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Byłem dziś trochę posiedzieć przy urządzeniu i tak:
na początek sprawdziłem ten filtr zaraz za sprężarką na tłoczeniu i był ok rozcinałem dwa dni temu podobny i jest to zwykły mechaniczny filtr ( bez sit molekularnych), dalej 4 drogowy zawór był tam jakiś syf ale sprawdzałem go mechanicznie i działał poprawnie , na wszelki wypadek wspawałem nowy.
Dalej rozlutowałem rozdzielacz cieczy najpierw ten w j. zewn. w środku było czarno aż wypadał czarny syf kawałkami resztę wyczyściłem jak był srebrny zespawałem.
Podobną operację zrobiłem w jednostce wewnętrznej w rozdzielaczu też było podobnie - zatkany.
Potem próżnia, wrzuciłem gaz i jest podobna sytuacja.

Na sssaniu podciśnienie a na wysokim 10 bar i zalane cieczą. Wygląda że zatkane są kapilary za rozdzielaczem ich wymiana będzie trudna do wykonania bo miejsca jest mało, a kaseta zaczyna się palić w środku jak tylko się z palnikiem zbliża.
  • Odpowiedz

mg

2015-10-02, 20:11:40
Top użytkownik
Dlaczego?lutowanie bez osłony?
  • Odpowiedz

Bock

2015-10-02, 20:31:03
Zaawansowany użytkownik
Kaseta wisi w trudno dostępnym miejscu, trzeba się ładnie powyginać żeby dojść do parownika, środek powykładany jest jakąś gąbką i rurki poobklejane tą czarną papą.
  • Odpowiedz

mg

2015-10-02, 20:37:17
Top użytkownik
To wszystko wyjaśnia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa