Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lodówka w kamperze

9 Odpowiedzi, 7780 Wyświetleń

staszko

2016-02-08, 19:14:10
Nowy użytkownik
Witam
Mam w moim kamperku lodówkę manta mc519( mała podblatowa). Nie jestem zbyt zadowolony bo za często się włącza ,a gdy dotknę w środku bocznej ścianki wyczuwam ciepło. Myślę że coś nie tak z izolacją. Stąd moje pytania.
1.Czy można dołożyć izolacji (obudować styrodurem)
2.Jeśli zrobię pudło ze styroduru o gr. ścianki 10cm. i objętości ok. 60l. środek z pcv,to czy jest możliwość zastosowania "bebechów" z małej lodówki? I czy taka lodówka będzie lepiej trzymać zimno ?

Od razu wyjaśniam że nie chce lodówki absorpcyjnej i zależy mi na małym zużyciu prądu.
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-08, 19:49:28
Top użytkownik
chłopie ! .uczyłeś się fizyki ? .rozpacz .
  • Odpowiedz

staszko

2016-02-08, 20:14:21
Nowy użytkownik
Fizyki się uczyłem, ale w sprawach chłodnictwa jestem laikiem więc przepraszam za swoją niewiedzę.Po to są fora żeby pytać (tak mi się wydaje) i odpowiadać na pytania. Jeśli ktoś uważa te pytania za głupie i bez sensu lepiej niech nic nie pisze niż takie teksty J.W.
Dziękuję i bądźmy wyrozumiali dla innych.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-02-11, 15:12:07
Top użytkownik
No to Ci napisze:
Lodówka cieplo pobrane z komory musi oddac na zewnatrz po przez skraplacz.
W wiekszych lodowkach takich jak u ciebie w domu jest to ta metalowa drabinka na tylnej sciance która jak sprawdzisz tez jest ciepla!Smile
W małej lodówce rurki skrplacza sa w sciance lodówki i po przez obudowe oddaja cieplo na zewnatrz!
Wazne jest zeby pod tym blatem w tym Camperze była cyrkulacja powietrza!Ułati to prace urzadzenia!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

staszko

2016-02-11, 16:37:53
Nowy użytkownik
Ja to rozumie ,ale w środku w lodówce nagrzewa się ścianka.
  • Odpowiedz

mg

2016-02-11, 19:45:58
Top użytkownik
staszko napisał(a):Witam
Mam w moim kamperku lodówkę manta mc519( mała podblatowa). Nie jestem zbyt zadowolony bo za często się włącza ,a gdy dotknę w środku bocznej ścianki wyczuwam ciepło. Myślę że coś nie tak z izolacją. Stąd moje pytania.
1.Czy można dołożyć izolacji (obudować styrodurem)
2.Jeśli zrobię pudło ze styroduru o gr. ścianki 10cm. i objętości ok. 60l. środek z pcv,to czy jest możliwość zastosowania "bebechów" z małej lodówki? I czy taka lodówka będzie lepiej trzymać zimno ?

Od razu wyjaśniam że nie chce lodówki absorpcyjnej i zależy mi na małym zużyciu prądu.

Nagrzewa się bo jest grzałka? Nie myślałeś o tym aby wezwać fachowca? być może, to mała usterka typu termostat.
  • Odpowiedz

staszko

2016-03-08, 19:11:33
Nowy użytkownik
A czy można ją przerobić na 12v tzn. wymienić agregat na Danfoss BD35F ze sterownikiem. Teraz jest kompresor QD35Y na r600a a ten danfoss na r134.
  • Odpowiedz

mg

2016-03-08, 19:59:09
Top użytkownik
Wezwij fachowca, oceni czy urządzenie jest eksploatowane zgodnie z instrukcją. Wiele lodówek ,,pod zabudowę'' zostało zabudowane zgodnie z nazwą, Płyta, płyta, blacha ,,dziura fi8"na kabel, blat i lodówka zabudowana. Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-03-08, 20:09:01
Top użytkownik
Prześlij fotki, zobaczymy co i jak.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa