Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Koszty eksploatacji klimatyzacji w mieszkaniu

3 Odpowiedzi, 13427 Wyświetleń

szymkowsky

2006-07-26, 13:28:02
Nowy użytkownik
Witajcie,

Dzisiaj byli u mnie w pracy instalatorzy z firmy zajmujacej sie klimatyzatorami. Podpytalem panow jaki bylby koszt zalozenia klimatyzacji w pokoju na poddaszu (40m2 podlogi, uzytkowej okolo 16-17m2 ze wzgledu na skosy). Zaproponowali mi Daikina Siesta (chyba 3,5KW) za ok. 1700zl brutto plus jakies 700 zl montaz. Super sprawa! Problem tylko w wymaganych przegladach polrocznych dla utrzymania gwarancji - 300zl (pompa ciepla) 2x w roku...

Ale:
- nie byli w stanie powiedziec jak w normalnym uzytkowaniu letnim odbije mi sie to na rachunku za prad. Sam jestem cienki w te klocki i trudno mi sobie wyobrazic ile takie urzadzenie pracujac codziennie popoludniami/wieczorami wyssie z gniazdka?
- jak to to samo wyglada zima (model z pompa ciepla)?

Szukalem w necie odpowiedzi na to pytanie i nic nie znalazlem (na tym forum tez). Jesli jednak ktos gdzies juz odpowiadal - sorrySmile
  • Odpowiedz

YN

2006-08-18, 21:28:58
Użytkownik
Szanowni Państwo
Poinformuję Was o najistotniejszych sprawach.
1. Urządzenia firmy DAIKIN są klimatyzatorami z najwyższej półki i muszę powiedzieć, że cena którą Państwu zaproponowano za klimatyzator jest, relatrywnie do tego typu urządzeń, niska. Z pełną odpowiedzialnością mówię to, gdyż znam te urządzenia i te technologie.
2. Z bardzo wyrywkowych infomacji (poddasze) wydaje mi się, iż pod wzgędem mocy chłodniczej zostało prawidłowo dobrane.
3. Te urządzenia klimatyzacyjne pobierają moc elektryczną w stosunku do mocy chłodniczej jak 1.0 do 3,5kW, to znaczy przy 3,5kW mocy chłodniczej pobierają nie więcej jak 1,0 kW mocy elektryczej (marnej klasy żelazko). Natomiast rachunek za energię elektryczną zawsze będzie proporcjonalny do temperatury powieytrza zewnętrznego i temperatury jaką Państwo ustawicie na pilocie jednostki wewnętrznej. Wielu użytkowników bezsensownie ustawia temperaturę na poziomie 18 st.C co powoduje zwiększone zużycie energii elektrycznej i dyskomfort termiczny dla użytkowników klimatyzowanego pomieszczenia. Urządzenia tej firmy mają tzw. tryb pracy "slip". Działa ono w nocy bardzo cicho przy minimalnym poborze energii elektrycznej.
4. Wersja z pompą ciepła (chyba wszystkie urządzenia tej firmy) wykorzystując energię cieplną powietrza zewnętrznego ogrzewają ponieszczenie klimatyzowane np. pokój. Jest to ozwiązanie, które ma dobre zastosowanie w budownictwie jednorodzinnym, gdyż można opóźnić włączenie, szczególnie jesienią i wczesną wiosną, kotła systemu ogrzewania. Wtedy też klimatyzator pobierając 1,0kW mocy elektryczej dostarcza do pomieszczenia ok. 3,0 do 3,5 kW mocy grzewczej (można porównać z ogrzewaczem elektrycznym). Odradzam stosowanie klimatyzatora w wersji z pompą ciepła w budownictwie wielorodzinnym, gdyż węzeł cieplny jest centralnie uruchamiany i w tym przpadku oszczędności z racji podgrzewasnia pomieszczenia są znikome.
Jeśli będziecie Państwo mieli jeszcze jakieś pytania - oczekuję.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

szymkowsky

2006-09-12, 14:21:33
Nowy użytkownik
Dzieki serdeczne za obszerna odpowiedz.

O Daikinie jako "mercedesie" wsrod producentow klimatyzatorow slyszalem i czytalem. Firma, ktora oferte mi zlozyla ja podtrzymala, ale akurat skonczyly sie upaly no i... zakup rozszedl sie po kosciach. Poniewaz upaly doskwieraja mi jednak co roku, a poddasze nagrzewa sie do absolutnie nieznosnych temperatur i staje sie nieuzyteczne, problem wroci z pewnoscia wiosna. Jak sprzet zostanie zamontowany pochwale sie jak sie sprawuje i i jak zmienily sie rachunki.

Pozdrowienia,
Szymon
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa