Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

bmw e60 chłodzi tylko przez chwile. pomocy

7 Odpowiedzi, 8696 Wyświetleń

ruti

2016-06-04, 21:02:55
Nowy użytkownik
Witam. Mam problem z klimatyzajcą w bmw e60 lift. Po odpaleniu auta klima działa normalnie ale po około 40 min jazdy zaczyna działac coraz słabiej i całkowicie przestaje działać. W układzie jest 700g czynnika czyli tle ile być powinno. Nowy osuszacz. Byłem u gościa od klimy i posprawdzał wszystko i powiedział że niby wszystko jest ok i on nie wie co powoduje po czasie brak klimy.Pojechalem do drugiego i to samo z tym że coś powiedział że troche niskie cisnienie na powrocie.
Więc zacząłem szukać sam przyczyny co się dzieje przy pomocy kolegi.
Po odpaleniu auta strasznie szybko rosnie ciśnienie w układzie i po kilku chwilach jest około 15 bar po stronie wysokiego cisnienia i cały czas się utrzymuje taka wartość. Po stronie niskiego cisnienia jest tylko 1-1,5 bara. Wentylator na chłodnicy działa cały czas ze stała prekościa nie ważne czy dam klima na maxa czy inaczej jego prędkość jest taka sama -a kiedyś tak nie było.
Kolega powiedział że zwór rozprężny bedzie leżał. Pojechałem do gościa od klimy i jakimś specjalnym płynem przy pomocy maszyny wyczyścił zawór odpinając jeden wąż od kompresora a drugi od chłodnicy. Trawło to z 1 h. Poskładał dał czynnika i poprawiło się na chwile bo cisnienie spadło do 13 barów na wysokim i 1.6 na niskim. Dalej pozostał efekt tego że po jakimś czasie przestaje działać całkowicie.
Sprawdziłem wszystko komputerem. Wszyskitkie klapy i silniczy od klimatronika są sprawne i działają idealnie.
Pojechałem ponownie do chłopa od klimy jak przestała działać całkowicie i podpiął manometry i powiedział cos w stylu że problem jest po stronie zaworu rozprężnego i przez niego głupieje kompresor i przestaje po czasie pompować.
Chciałem wymienić ten zawór i nie wiem gdzie on się w tym aucie znajduje.
Czy jestem w stanie wymienić go od strony silnika czy trzeba rozbierać cała deskę rozdzielczą. Chyba że sprawa nie leży po stronie zaworu. Jeśli nie to co może być przyczyną.
Z góry dziekuje za pomoc.
  • Odpowiedz

mg

2016-06-04, 21:11:52
Top użytkownik
Chłop od klimy jest najbardziej fachowy skoro osobiście będziesz kontynuował naprawę.
  • Odpowiedz

ruti

2016-06-04, 21:34:47
Nowy użytkownik
no niestety u mnie w mieście nie ma nikogo dobrego a tracić czas, kasę i nerwy to wole sam to zrobić mam nadzieję przy pomocy kogoś stąd
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-06-05, 10:01:49
Moderator
Podepnij u kogos manometry i niech jeszcze raz poda cisnienia pracy przy 1500rpm
  • Odpowiedz

ruti

2016-06-05, 11:16:54
Nowy użytkownik
Byłem jeszxze raz wczoraj i sprawdziłem przy 2 tys obrotów. Wysokie 14 bar niskie 1.6-1.8. Jak odpalam auto to na niskim przez chwilę jest 3.2 bara i zaraz opada do poniżej 1.5. Czasem potrafi spaść do 0.8 bara.
  • Odpowiedz

ruti

2016-06-09, 08:42:31
Nowy użytkownik
Wiec zawór rozprężny wymieniony na nowy behr. Niskie cisnienie się podnioslo i stoi 2.5-2.5. Czyli z tego co wiem to w normie. Klima rusza i dziala 20-30 min po czym przestaje działać. Manometry wtedy pokazują LP 6 i HP 7.
Zawór na sprężarce czy np czujnik cisnienia świruje????
  • Odpowiedz

radekrp90

2016-06-09, 12:24:04
Użytkownik
Zawór wyłącza sprężarkę. Czy to wina zaworu (jego uszkodzenia) czy czujnika to już do zdiagnozowania odpowiednim sprzętem. Możliwe, że sterownik odłącza kompresor z uwagi na jakieś błędne odczyty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa