Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogłoszenia allegro - samodzielny montaż

37 Odpowiedzi, 28344 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
Wstecz 1 2

Zbyszek80

2016-06-05, 20:00:56
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):Powiedz mi dlaczego uslugi powinny byc tansze. Wszędzie na swiecie sa drogie a u nas tańsze, dziwne masz podejście. Uslugi powinny byc wykonywane rzetelnie, zgodnie ze sztuka.
Na przykład dlatego, że nie mamy tak zamożnego społeczeństwa jak na świecie, mało gdzie na świecie najniższe jaki i średnie pensje są obciążone tak wysokimi daninami jak w Pl , mało gdzie w UE zarabia się tak niewiele jak w PL
Ja również nie twierdzę, że ma się pracować niemal za darmo. Jeśli też wykonujesz pracę fizyczną przy czyszczeniu klimatyzatora to też rozumiem jakąś tam płatność za tą pracę. Ale nie znów jakąś z kosmosu bo czyszczenie to nie wiedza tajemna. To, że ktoś czasami robi taniej nie znaczy, że robi to źle bo paprok zrobi źle nie zależnie ile weźmie, a jak ktoś nie chce się wstydzić swojej pracy to zawsze zrobi to dobrze niezależnie ile weźmie.
Ale w tym wszystkim z usługami chodziło mi o to, że często fachowcy traktują ludzi jak tępą masą którą można kroić na kasę za byle co. Za drobnostki, podłączenie kabeka 100, za przełączenie bezpiecznika 50, za założenie fajki na świecę 50, za podłączenie kucheneczki 150, za "odgrzybianie" klimy w aucie (psiknięcie w kratki sprayem) 100, głównie chodzi mi o tego typu usługi, bo klient i tak się nie zna to go skroję. Ja akurat nigdy nie korzystałem z takich usług bo jak wspominałem wszytko potrafię zrobić sam, ale wielokrotnie byłem świadkiem takich akcji. Zresztą uważam też, że 1000 za podłączenie splita to zdecydowanie za dużo. Choć wiadomo ładny dom bogaty klient to można brać.

kanto

2016-06-05, 20:27:43
Użytkownik
Wczoraj myłem na myjni samochodowej . Gree 10 letni ,turbina z czarnej zrobiła się błękitna a na dyszach kierunkowych był dosłownie filc. Oczywiście serwis był robiony raz do roku przez serwisantów -trzepaczy filtrów.
Za montaż bez uprawnień karać.

Fujitsu Szczecin

2016-06-05, 21:11:47
Top użytkownik
aras napisał(a):To jest to ustrojstwo do mycia z Juli za 300 zł, o którym mi mówiłeś ?
Witam

Dokładnie, mam tą i ta profesjonalną z Wigmorsa. Tą na codzień do mycia filtrów, klim zdemontowanych, skraplaczy. Powiem tak jeszcze nie miałem tyle szczęścia i satysfakcji za 300zł. Profesjonalna kosztowała 3000zł. Różnice są duże ta za trzysta jest szemranej jakości, ma plastykowe złączki(trzeba uważać). Zalety to: większy zbiornik na wodę, regulowaną dyszę spryskiwacza, w sumie mocną baterię ale jak się nagle skończy to podłączasz do gniazda zapalniczki i jedziesz dalej, mniejsze rozmiary ze względu na to że nie ma dodatkowego zbiornika na detergent(w sumie który mnie wkurza ponieważ ma dużą bezwładność), mini cena do jakości i skuteczności. Wadą jest plastikowy spryskiwacz który przecieka z każdej strony i nie ma równomiernego wytrysku Big Grin co może się zemścić przy myciu urządzenia na ścianie. Profesjonalna ma bardzo wytrzymałą baterię i naprawdę strumień pod kontrolą, po za tym różne rodzaje dysz, różne długości, naprawdę solidne wykonanie. Wielki plus. Teraz jestem na etapie poszukiwania rękawu do mycia jednostek wewnętrznych. Dostępne przerażają mnie ceną około 500zł i nie wygląda żeby można było znaleźć taniej. Znalazłem chińską firmę która produkuje ciekawe rozwiązanie w dwóch wariantach. Pierwszy który powiesza się po klimę ale nie zabezpiecza ściany nad klimą, drugi który zabezpiecza całość ale wydaje mi się że gorzej jest z dostępem do urządzenia. Cena chińskiej to 100$, profesjonalną z Wigmorsa 500zł(około 80$+przesyłka ze Stanów, więc szkoda kombinować)
[Obrazek: 99522700.jpg]
Te chinskie po 100$:
[Obrazek: 3abfc604-4099-4cf2-8332-478fff7032f6_null.jpg]
[Obrazek: %E6%B8%85%E6%B4%97%E6%A7%BD%E7%B5%84%E8%...%96360.jpg]

Może Wy znaleźliście lepsze, tańsze rozwiązanie ja ma doś już podklejania taśmą foli. Jest to nieskuteczne.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

gadget

2016-06-05, 22:16:54
Zaawansowany użytkownik
kanto napisał(a):Według mnie forum powinno być zamknięte dla ludzi spoza branży tak zwanych bohaterów domu . Sami sobie szkodzicie w branży opowiadając jak to ostatnio w poście było o ściągnięciu czynnika do agregatu zabieracie chleb , brak mi słów.

Wkrótce będą wypożyczalnie sprzętu do montażu: tanio zestaw - pompa próżniowa , kielichara,zegary i azot gratis .

Kolego wątpię aby to forum zostało zamknięte z powodu kasy z reklam... Zresztą są też inne fora ,które mogą przejąć bez trudu popularność tej strony a przecież były próby chyba z jakimś kcik chyba i upadły...

Co do zamkniętego forum to ja na szczęście nie muszę z niego korzystać, może osoby ,które z tej zamkniętej części wstydzą się publicznie pytać o porady ? A może jak to pisze jeden z aktywniejszych forumowiczów "forum nie zastąpi szkoły" trzeba pójść do szkoły zamiast autoryzować się u admina?

awax

2016-06-06, 03:26:38
Top użytkownik
gadget napisał(a):
kanto napisał(a):Według mnie forum powinno być zamknięte dla ludzi spoza branży tak zwanych bohaterów domu . Sami sobie szkodzicie w branży opowiadając jak to ostatnio w poście było o ściągnięciu czynnika do agregatu zabieracie chleb , brak mi słów.

Wkrótce będą wypożyczalnie sprzętu do montażu: tanio zestaw - pompa próżniowa , kielichara,zegary i azot gratis .

Kolego wątpię aby to forum zostało zamknięte z powodu kasy z reklam... Zresztą są też inne fora ,które mogą przejąć bez trudu popularność tej strony a przecież były próby chyba z jakimś kcik chyba i upadły...

Co do zamkniętego forum to ja na szczęście nie muszę z niego korzystać, może osoby ,które z tej zamkniętej części wstydzą się publicznie pytać o porady ? A może jak to pisze jeden z aktywniejszych forumowiczów "forum nie zastąpi szkoły" trzeba pójść do szkoły zamiast autoryzować się u admina?
Były próby z jakimś KCICHIK i nie upadły.Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji prowadzi bezpłatne szkolenia oraz staże praktyczne.Ponadto od tego roku doprowadziło do powstania klasy ze specjalnością chłodnictwo i klimatyzacja w Zespole Szkół Technicznych w Szczecinku.Ponadto KCICHIK podjęło wspólprace z Prozonem również w tym temacie.Poza tym każdy kto zwraca się do nas tel.o porade ,takowa uzyskuje,o ile oczywiście jest to możliwe.
Przy okazji polecamy REAL Alternatives

gutk

2016-06-06, 10:03:00
Nowy użytkownik
Witam serdecznie wszystkich na forum,

Jako osoba nowa jestem przedstawicielem drugiej strony czyli użytkownikiem. Widziałem takie zestawy, forum przeglądam od dłuższego czasu natomiast zmartwiły mnie posty w stylu, że jak ktoś coś robi sam to zabiera komuś chleb...to tak jakby taksówkarz się burzył, że jedziesz swoim samochodem a nie z nim.

Firmy bardzo się pysznią tym, że potrafią założyć splita i o zgrozo cena usługi w stosunku do pracy i wiedzy jaką trzeba mieć jest niewspółmierna. Zawyżone stawki wynikają z niewiedzy, braku świadomości konsumentów, małej konkurencji czy nawet monopolu w niektórych regionach Polski. Uważam, że cała ta ustawa to pokłosie lobby branży czującej zagrożenie z tytułu zbliżającego się końca eldorado.

Przykład: Podłączenie dwóch węży i odessanie powietrza - 400 zł - to tak jakby przyjechał gościu do warsztatu i za napompowanie kół miał zapłacić 100 zł (bo ma wiedzę jakie ciśnienie i kompresor). Gdyby podejście monterów było normalne to tego typu rozwiązania by się nie pojawiały - sami jesteście sobie winni, idiotów ze wszystkich zrobić się nie uda

kanto

2016-06-06, 10:28:56
Użytkownik
Gutk - idziesz się leczyć do znachora czy lekarza ? Dostaniesz karę 3000 za lewe podłączenie klimy to będziesz miał nauczkę Big Grin . Już wkrótce będą kontrole bo to kasa do budżetu państwa .
Za montaż bez uprawnień karać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-06, 10:30:24 przez kanto.)

Whisky

2016-06-06, 11:29:55
Top użytkownik
Zbyszek80 napisał(a):Na przykład dlatego, że nie mamy tak zamożnego społeczeństwa jak na świecie

Ludzie mają kasę tylko na każdym kroku człowiek musi coś utargować albo marudzić. Osobiście znam ludzi którzy są dużo tańsi ode mnie ale ja robię precyzyjniej i nie okłamuję ludzi. (chodź i tak mi daleko z wiedzą co do paru osób) Znam też takich którzy na każdym kroku szukają oszczędności i później się śmieją na wakacjach w Hiszpanii z tego głupiego montera który się dał namówić na montaż nie dość że na lewo, po robocie to jeszcze za połowę ceny. Marudzisz że nie mają kasy ludzie? to niech szukają pracy gdzie się mogą wykazać i może więcej zarobią. Znajomy w ociepleniu domów szuka pracownika który ma pracować 40godzin przez 5 dni i ma mieć na ręke 4koła i co? rok czasu szuka i same lebry się zgłaszają którzy chcą stać w miejscu i nic nie robić a później się dziwią dlaczego nie mają na klimatyzacje w domu. Ja już takich znam...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-06, 11:30:43 przez Whisky.)

gutk

2016-06-06, 11:30:13
Nowy użytkownik
kanto na jakiej podstawie twierdzisz, że cokolwiek założyłem i to na lewo?

Nie chodzi mi o kwestię prawne, tylko o fakt, że stawki usług są zawyżone a konsument jest "czarowany" wiedzą ekspercką i rzekomo magicznym sprzętem.

Zbyszek80

2016-06-06, 11:56:38
Nowy użytkownik
Whisky napisał(a):
Zbyszek80 napisał(a):Na przykład dlatego, że nie mamy tak zamożnego społeczeństwa jak na świecie

Ludzie mają kasę tylko na każdym kroku człowiek musi coś utargować albo marudzić. Osobiście znam ludzi którzy są dużo tańsi ode mnie ale ja robię precyzyjniej i nie okłamuję ludzi. (chodź i tak mi daleko z wiedzą co do paru osób) Znam też takich którzy na każdym kroku szukają oszczędności i później się śmieją na wakacjach w Hiszpanii z tego głupiego montera który się dał namówić na montaż nie dość że na lewo, po robocie to jeszcze za połowę ceny. Marudzisz że nie mają kasy ludzie? to niech szukają pracy gdzie się mogą wykazać i może więcej zarobią. Znajomy w ociepleniu domów szuka pracownika który ma pracować 40godzin przez 5 dni i ma mieć na ręke 4koła i co? rok czasu szuka i same lebry się zgłaszają którzy chcą stać w miejscu i nic nie robić a później się dziwią dlaczego nie mają na klimatyzacje w domu. Ja już takich znam...
Jedni mają inni nie mają. W małych i średnich miejscowościach ludzie zarabiają najniższą krajową a rzadko trochę więcej. A i w większych miastach nie lepiej. Według GUS w 2015r cyt: "2.359 zł. Jest to tak zwana mediana, czyli kwota wynagrodzenia netto która dzieli zatrudnionych na podstawie umowy o pracę, na dwie równe części. Połowa wszystkich zatrudnionych zarabia mniej niż 2.359 zł netto, druga połowa zarabia tyle, albo więcej." Może twój znajomy źle szuka lub może powinien poszukać pracownika w mniejszej miejscowości, który i tak po opłaceniu jakiejś kwatery i dojazdu byłby bardzo zadowolony z zarobków jakich wcześniej nie widział.
Rozumiem, że klimatyzację z reguły zakładają zamożniejsze osoby ale miałem też na myśli ogólnie jakieś usługi i krojenie leszy na wiedzy tajemnej. Kol gutk ma sporo racji.

DBKlima

2016-06-06, 11:58:38
Top użytkownik
gutk napisał(a):Firmy bardzo się pysznią tym, że potrafią założyć splita i o zgrozo cena usługi w stosunku do pracy i wiedzy jaką trzeba mieć jest niewspółmierna. Zawyżone stawki wynikają z niewiedzy, braku świadomości konsumentów, małej konkurencji czy nawet monopolu w niektórych regionach Polski. Uważam, że cała ta ustawa to pokłosie lobby branży czującej zagrożenie z tytułu zbliżającego się końca eldorado.

Przykład: Podłączenie dwóch węży i odessanie powietrza - 400 zł - to tak jakby przyjechał gościu do warsztatu i za napompowanie kół miał zapłacić 100 zł (bo ma wiedzę jakie ciśnienie i kompresor). Gdyby podejście monterów było normalne to tego typu rozwiązania by się nie pojawiały - sami jesteście sobie winni, idiotów ze wszystkich zrobić się nie uda
Człowieku - Jesteś kompletnie oderwany od rzeczywistości .
Idź do prawnika i powiedz mu że stawka 800 zł za poradę prawną za jedną godzinę kosztuje za dużo .
Do notariusza że za akt chce więcej niż tyt zarabiasz miesięcznie .
Do dentysty że za 15 minut pracy bierze od ciebie 200 zł .

Co żeś wymyślił i ubzdurał sobie w tym małym orzeszku jest oderwane od realiów .
Większość na tym forum to specjaliści z różnych dziedzin - ja akurat może za super experta się nie uważam ale swoje wiem.
W ciągu ostatniego roku firma na wymagane prawem szkolenia wydała ponad 20 tysięcy złotych.
Na narzędzia i BHP ponad 35 tysięcy, a w firmie jest tylko 16 osób.

Prawo nakazuje nam posiadanie wiedzy i certyfikatów - kompletnie nie rozumiesz co piszesz - sam załóż firmę i montuj .

Admin zamknij temat .
Części oraz urządzenia firmy Daikin

admin_punbb_import1

2016-06-06, 12:19:22
Administrator
Witam wszystkich.
Po dokładnym zapoznaniu się z treścią zamykam temat.

Pozdrawiam,
Administrator.
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa