Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klient chce mnie zrobić w balona ?

10 Odpowiedzi, 9609 Wyświetleń

orion_blue

2008-07-11, 09:41:15
Nowy użytkownik
Witam !

Sprzedaje częsci samochodowe, ostatnio sprzedawałem chłodnicę klimy do pewnego autka, przy wyciąganiu jej z niego czynnik poprostu wydostał się z rurek Smile

Oczywiście dałem gwarancję facetowi.

Dzwoni mi po 2tyg, że cieknie w 3 miejscach, powiedział, że fachowcy przy zakładaniu zrobili test szczelności i że było OK

Więc jak jest ? test szczelności w 100% pokazuje, że chłodnica jest cała ?

Mówi mi, że na rogach widać odbarwienia i, że mogą to być mikroszczeliny... nie uciekł by czynnik po 3tyg ? Test szczelności by tego nie wykazał ?

Klient oczywiście by chciał swoje pieniązki Big Grin Big Grin Big Grin

Do końca nie znam się na klimach a nie chce wyjść na barana Smile

Z góry dziękuję za odpowiedź Smile
  • Odpowiedz

dv24v

2008-07-11, 14:48:16
Użytkownik
pewnie ma racje gdyz ten czynnik jest bardzo przenikliwy i to nie musi byc dziura ze mozna palucha wlozyc aby skraplacz byl uszkodzony i mial nieszczelnosc ... a co do tego testu szczelnosci to nie wiem jaka metoda mu to robili i jakie mieli doswiadczenie jesli robili proznie i sprawdzali czy uklad ja utrzymuje to pewnie stwierdili ze jest ok na tyle ze jak wpuszcza to od razu nie ucieknie... dlatego warto sprawdzac azotem lub barwnikiem... moral taki ze ma racje bo czesto tak sie dzieje ze ludzie kupuja autko mowia ze nie dziala a sprzedajacy mowil tylko ze trzeba dobic wiec ja nabijam robie probe szczelnosci na prozni pokazuje ze niby wszystko ok ale dodaje barwnika standardowo i po jakims czasie przyjezdzaja i mowia ze nie dziala a wiec ja przeswietlam uklad a tu przykladowo chlodnica sito... to normalna sprawa czesto chlodnie klimy z pozoru gdy wykrecone wygladaja na oko ze sa ok nawet lamelki sa nie powykrzywiane ale jak sie podlaczy to juz nie jest tak fajnie poza tym w tej chlodnicy sa wysokie cisnienia nawet rzedu 20 bar takze ma prawo tak sie dziac a wnioski wyciagnij sam ...Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-11, 17:08:53
Moderator
moze skraplacz jest chinski bo z nissensem ja ne miałem takich problemow
  • Odpowiedz

RobertS

2008-07-11, 17:49:16
Użytkownik
radekklimat napisał(a):moze skraplacz jest chinski bo z nissensem ja ne miałem takich problemow
nissens też ma wpadki, zwłaszcza używany
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-07-11, 19:04:47
Zaawansowany użytkownik
Warto by było dowiedzieć się jaka to była próba szczelności?
To że coś psiknęło nie znaczy że był szczelny . Przy resztkach gazu jest niskie ciśnienie w układzie a olej w instalacji potrafi dość skutecznie zatkać mikro nieszczelności.

Jeśli był gaz z barwnikiem i są jego ślady to nie masz co dyskutować bo klient ma rację a Ty stracisz tylko na opinii a to więcej warte niż te parę groszy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-11, 19:05:32 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-11, 19:24:37
Moderator
nie montuje uzywanych skraplaczy natomiast z nowym nissensem nie miałem zadnych klopotow
jezeli klient chce uzywany to niech sobie sam go montuje
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-12, 17:45:27
Moderator
ja biore bezposrednio z nissens polska z poznania i moze dlatego nie miałem problemow na pewno 100% oryginał bez posrednikow
  • Odpowiedz

Pytaj

2008-07-12, 18:11:57
Nowy użytkownik
Klijent ma racje, takie nieszczelności wychodzą, a co do nissesn`a to robi takie oryginały jak ja umiem gotować ...
  • Odpowiedz

RobertS

2008-07-12, 18:43:48
Użytkownik
ja też musiałem wymieniać niespełna rocznego nissensa - jakaś niedoróbka pomiędzy boczną rurą zbiorczą a jedną z rurek poprzecznych, pewnie za słabo zlutowane
  • Odpowiedz

kubaska

2008-07-13, 00:43:28
Nowy użytkownik
Potwierdzam nissens czasami po roku nadaje się do wymiany i nie jest już to to wykonanie co kiedys
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa