Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja Toledo II nie startuje

3 Odpowiedzi, 2008 Wyświetleń

Toledziak

2016-06-23, 10:45:24
Nowy użytkownik
Witam szanownych Kolegów.
Pacjent to Toledo II 2004 rok silnik ASZ. Problem to nie włączająca się klimatyzacja, ale od początku. W układzie jest czynnik, 780 g, biegi wentylatorów działają, sterownik wentylatorów także, bezpieczniki są OK, czujnik temperatury płynu chłodniczego również (różnica Engine/Instruments około 3 stopnie). Napięcie na kostce do sprężarki przy włączonym panelu climatronica - niecałe 6V. Diagnoza HVAC jest następująca:
Blok 001 komórka 1 pokazuje warunki włączenia oraz wyłączenia sprężarki. W momencie, gdy odpalę klimę, pokazuje wartość 11, czyli temperatura cieczy chłodzącej powyżej 118 stopni.
Blok 007 ostatnia komórka Coolant Temperature pokazuje wartość 121 stopni, ale komórka nie jest podpisana z jakiego czujnika otrzymuje takie liczby.
Nota bene, jak dziś jeszcze podmieniłem czujnik temperatury, to klime zapięło i po 10 s rozłączyło. Analogiczny przypadek miałem, gdy weryfikowałem powtórnie bezpieczniki.
Wydaje mi się, że przyczyna jest właśnie w podanych wyżej blokach pomiarowych, ale skąd są czerpane powyższe wartości??
Czy ktoś z Was miał taki przypadek?? Jeśli tak, proszę o pomoc.
Aha, czy G83 jest tożsame z termowłącznikiem wentylatorów w chłodnicy? Czy on także sczytuje temperaturę i to od niego może być wartość 121 stopni (nie wydaje mi się, ale wolę zapytać)?
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-06-23, 21:10:58
Moderator
Problem moze byc w czujnikach bo sterownik silnika widzi duza temperature i rozłacza klime, to normalne, ochrona silnika jest najwazniejsza.
Natomiast ja bym pogrzebał w kablach czy ktorys nie zwiera itp, wazne sa rowniez masy.
Pytanie: czy te czujniki co sprawdzałes sa oryginalne i czy probowałes z nowymi?
  • Odpowiedz

Toledziak

2016-06-24, 04:15:45
Nowy użytkownik
Chyba faktycznie problem jest w połączeniu. Klima po wyjechaniu z garażu działa jak wściekła. Co do czujników, wszystko jest oryginalne. Jestem ciekaw co będzie jak auto wyjedzie po południu, gdy się nagrzeje w słońcu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa