Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja LG E12EL szroni na wolnych obrotach i rozłącza się.

11 Odpowiedzi, 7139 Wyświetleń

mgruby

2016-07-26, 22:16:26
Gość
Witam! Klimatyzacja jak w temacie, jednostka zewnętrzna na balkonie, 2 lata spokojnej pracy. Przez ten okres nie wzywałem serwisu(do obowiązkowych przeglądów) bo zakładająca firma (znana z W-wy) pokazała mi jak czyścić filtry i jak nie będzie się nic działo to nie ma sensu. Odgrzybiałem też we własnym zakresie, środkami dostępnymi na rynku. Nie wspomnieli co prawda że wypadało by odkurzyć od czasu do czasu jednostkę zewnętrzną. Ale do rzeczy: od jakiegoś czasu pojawia się taka usterka: przy ustawieniu obrotów jednostki wewnętrznej na minimum, po paru minutach jednostka zaczyna hałasować( odgłos jakby pękania(pracy) tworzywa - podobny jak po otwarciu lodówki w upał). W tym samym momencie po zaglądnięciu pod filtry widzę że parownik jest cały oszroniony. Chwilę później wyłącza się jednostka zewnętrzna i przestają kapać skropliny. Sytuacja sama po jakimś czasie (20-60minut) wraca do normy lub po ustawieniu na max chłodzenie. Sytuacja nigdy nie zdarzyła się przy maksymalnych ustawieniach chłodzenia. Zawołałem serwis który montował klimatyzację. Oczywiście wysłuchałem regułek o tym że trzeba robić przeglądy itd. ale Panowie stwierdzili że naprawili. Naprawa polegała na odkurzeniu jednostki zewnętrznej, to miało być powodem i oczywiście wykonaniem serwisu w postaci popsikania "odgrzybiaczem". Czytając różne fora zasugerowałem Panom że przyczyną mogło być mało czynnika. Sprawdzili (ciśnienie) , nie odciągali i nie nabijali - stwierdzili że wszystko jest ok. - szczelna. Odkurzanie oczywiście nie pomogło na usterkę. Ponowne maile i telefony to już raczej zbywanie mnie - że myślą co to może być, że konsultują z LG, że przyczyną mogło być nie wzywanie 2 razy w roku serwisu itd. Dziwię się tylko bo szef całej firmy serwisowo-montującej ma w tyt. mgr.inż. i posiada różne certyfikaty, a chyba to nie jest tak skomplikowane urządzenie żeby nie poradzić z tym. Może i nie wzywanie serwisu na przeglądy w postaci czyszczenia i popsikania to moja wina - zgoda, ale ta usterka to chyba nijak się ma do tego. Poradźcie coś, może ktoś zna serwis bardziej kompetentny z W-wy. Jak w tym momencie działa gwarancja, jakby usterka nie miała by wpływu na przeglądy.
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-07-26, 22:35:36
Zaawansowany użytkownik
Jak Ci się urządzenie samo wyłącz to musi mieć kod błędu jaki on jest. Sprawdź czy ci dioda nie mruga na urządzeniu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

mgruby

2016-07-27, 04:50:17
Nowy użytkownik
p.obelix napisał(a):Jak Ci się urządzenie samo wyłącz to musi mieć kod błędu jaki on jest. Sprawdź czy ci dioda nie mruga na urządzeniu.
Urządzenie całkiem się nie wyłącza, dioda nie miga, przestaje chłodzić - jednostka wewnętrzna mieli wiatrakiem na sucho, zewnętrzna staje, brak skroplin.
  • Odpowiedz

byniom

2016-07-27, 08:22:33
Moderator
Sprawdź czy masz czysta turbinę w jednostce wewnętrznej.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mgruby

2016-07-27, 12:25:52
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Sprawdź czy masz czysta turbinę w jednostce wewnętrznej.
Wszystko czyste - zewnętrzna i wewnętrzna, pisałem był serwis do konserwacji i usunięcia usterki (samej usterki bez zapłacenia za konserwację 200pln nie zrobią). Jako że jednostkę wewnętrzną(filtry) odkurzam co 2 tyg. to tylko poodgrzybiali, a jednostkę zewnętrzną (z boku jest wlot, czego wcześniej nie widziałem) zdjęli duży płat kurzu i stwierdzili że to było powodem usterki. Na moją sugestię , sprawdzili jeszcze ciśnienie- podobno ok. Przypomnę że wszystko dzieje sie tylko na min. obrotach turbiny wewnętrznej bez względu na zadaną temperaturę.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-07-27, 12:41:22
Top użytkownik
mgruby napisał(a):
Wszystko czyste - zewnętrzna i wewnętrzna, pisałem był serwis do konserwacji i usunięcia usterki (samej usterki bez zapłacenia za konserwację 200pln nie zrobią). Jako że jednostkę wewnętrzną(filtry) odkurzam co 2 tyg. to tylko poodgrzybiali, a jednostkę zewnętrzną (z boku jest wlot, czego wcześniej nie widziałem) zdjęli duży płat kurzu i stwierdzili że to było powodem usterki. Na moją sugestię , sprawdzili jeszcze ciśnienie- podobno ok. Przypomnę że wszystko dzieje sie tylko na min. obrotach turbiny wewnętrznej bez względu na zadaną temperaturę.
Witam

A gdzie to urządzenie pracuje?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

mgruby

2016-07-27, 16:23:09
Nowy użytkownik
stefanbud napisał(a):
mgruby napisał(a):
Witam

Pozdrawiam
stefanbud napisał(a):
mgruby napisał(a):
Witam

Pozdrawiam
W mieszkaniu, a zewnętrzna na balkonie , odległość ok.1.2-1.5m między jednostkami chyba że chodzi Ci o adres to W-wa Praga Północ
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-27, 16:50:29
Zaawansowany użytkownik
Możesz sprawdzić wilgotność w domu?
  • Odpowiedz

mgruby

2016-07-27, 17:11:15
Nowy użytkownik
Bolas napisał(a):Możesz sprawdzić wilgotność w domu?
O ile taka chińska stacja meteo pokazuje coś mądrego to 47%
  • Odpowiedz

mgruby

2016-07-27, 17:15:15
Nowy użytkownik
Po trochę wytężeniu mózgu stwierdziłem na logikę - Na wysokich obrotach daje radę , na wolnych się oszrania więc za wolny,mały przepływ "ciepłego "powietrza i zdąża szronić. Spotkałem się jeszcze z pojęciem czujki oblodzenia - może to u mnie występuje i walnęło?
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-27, 18:28:15
Top użytkownik
mgruby napisał(a):Po trochę wytężeniu mózgu stwierdziłem na logikę - Na wysokich obrotach daje radę , na wolnych się oszrania więc za wolny,mały przepływ "ciepłego "powietrza i zdąża szronić. Spotkałem się jeszcze z pojęciem czujki oblodzenia - może to u mnie występuje i walnęło?

Był serwis to mogli chociaż tego dongla serwisowego podłączyć i odczytać czujki
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa