Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czestochowa- kto sie podejmie diagnozy lg deluxe 24rn problemy.

28 Odpowiedzi, 18189 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

Artix79

2016-08-02, 07:11:55
Nowy użytkownik
Fachowcy zamontowali u mnie klimatyzator lg deluxe d24rn 6.6 kW. Pierwsza jednostka zewnetrzna wymieniona na nowa bo sprezarka wyla. Po zmontowaniu drugiej sztuki po 2 dniach jednostka wewnetrzna zamarzla. Po 3 wizycie. Wymienione przewody i dobijany byl czynnik. Jednostka zewnetrzna zaczela mocno szumiec a po wylaczeniu klimy z jednostki wewnetrznej dochodzi przez chwile halas jakby gotujacej sie wody w czajniku. Ponadtko wczoraj na testach ustawilem temp 23 stopnie. W mieszkaniu bylo 23 stopnie. Na zewnatrz 16 stopni. Sprezarka chodzila przez ponad godzine na pelnych obrotach nie zwalniajac ani na chwile. Pobor pradu 2kW non stop.nie mam juz nerwow i chce uruchomic to ustrojstwo. Czy ktos moglby pomoc. Najwidoczniej fachowcy nie umia sobie z tym poradzic. Co wizyta to jest coraz gorze. Filmiki z pracy klimatyzatora.
https://m.youtube.com/watch?v=zzAYizUQDp...load_owner
https://m.youtube.com/watch?feature=em-u...BWnVUfGUqE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-02, 07:29:06 przez Artix79.)

DBKlima

2016-08-02, 08:34:12
Top użytkownik
... a tyle się mówi i pisze o tym by sprawdzić firmę przed montażem.
Części oraz urządzenia firmy Daikin

Artix79

2016-08-02, 09:06:57
Nowy użytkownik
Firma od 18 lat na rynku. Od poczatku siedzi w tej branzy.A w Czestochowie za wiele ich nie ma. Na tyle ile moglem to spawdzilem.

mikulesza1988

2016-08-02, 10:32:34
Nowy użytkownik
Coś więcej napisz na temat pomieszczenia(ile m2), długości instalacji...

Artix79

2016-08-02, 10:41:17
Nowy użytkownik
mikulesza1988 napisał(a):Coś więcej napisz na temat pomieszczenia(ile m2), długości instalacji...
Pomieszczenie ok 70 m2. Skosy. Dlugosc instalacji ok 2m. Okna na poludnie. Jednostka wew i zew na stronie poludniowej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-02, 10:43:40 przez Artix79.)

DBKlima

2016-08-02, 12:14:10
Top użytkownik
2mb dla 7kW ? No ja nie wiem ale w Mitsubishi gwarancji już by nie było Tongue Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin

Artix79

2016-08-02, 12:38:46
Nowy użytkownik
Po zmierzeniu bedzie ok 3m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-02, 13:27:08 przez Artix79.)

aras

2016-08-02, 18:59:34
Użytkownik
Artix79 napisał(a):Po zmierzeniu bedzie ok 3m.

Zmierz dokładnie od połowy parownika do skraplacza, są 3 metry czy nie ma ?

Bolas

2016-08-02, 19:38:39
Zaawansowany użytkownik
OK czy 3? 3mb rurociągu między jednostkami to minimum. Przy tak mocnej jednostce to i tak mało. Poza tym im większa moc tym głośniejsza wg katalogu to 56dB więc nie taka cicha. Ciekaw jestem czy zastosowali rurę gazową 5/8 czy zredukowali? Wibracje a za jednym razem głośność może też powielać tani uchwyt i zbyt mocno dociągnięte amorki na uchwytach.
Odgłos z j.wew. brzmi jakby sprzedali ci go z duchem z szafy Big Grin Daj fotki podłączenia j.zew.

Artix79

2016-08-02, 20:33:57
Nowy użytkownik
Rura gazowa jest 5/8. Zdjęcia podeślę jutro. Ogólnie dzisiaj po robocie włączyłem maszynę. Chodziła ze 4 godziny. Ustawienie na 23 stopnie. Na zewnątrz było 26. Wewnątrz 26. Włączony standardowy tryb chłodzenia. Po osiągnięciu zadanej temperatury sprężarka nadal działa prawie na full. Zaczęła od poboru mocy 2,7kW, spadła do 2kW. Po drugiej wizycie - na utrzymywaniu zadanej temperatury pobierała od 0.4 do 1kW. . Ponadto po ostatniej wizycie wyraźnie hałasuje jednostka wewnętrzna. Przy klimie na pierwszym biegu chodzi jak na trzecim w trybie wentylatora. Chyba za duże ciśnienie lub za dużo czynnika. Przy funkcji power na wylocie temp 13.5C, przy wentylatorze na minimum 8,5C. Ogólnie żre za dużo prądu i hałasuje.

Artix79

2016-08-03, 17:46:52
Nowy użytkownik
Rura gazowa ma od centrum parownika do skraplacza 320 cm. +-10 cm, bo nie można dojść. druga rura jest krótsza - nie jetem w stanie jej zmierzyć.
Ogólnie żona powiedziała że klima w dzień jakby się włączyła (sygnał dźwiękowy). Po powrocie do domu zero reakcji na pilota. Sprzęt się nie włącza. Już nie wiem czy się śmiać czy płakać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-03, 18:07:33 przez Artix79.)

aras

2016-08-03, 17:54:29
Użytkownik
Klimę dostarczyła firma montująca ? Jeśli tak, to nadal reklamuj, w końcu naprawią Smile Żadnego kodu błędu nie ma ?

Artix79

2016-08-03, 18:10:16
Nowy użytkownik
aras napisał(a):Klimę dostarczyła firma montująca ? Jeśli tak, to nadal reklamuj, w końcu naprawią Smile Żadnego kodu błędu nie ma ?
Aktualnie nic nie działa więc nie wiem. Wcześniej naciskałem 5s diagnostykę na pilocie, to odegrała jakąś melodyjke i tyle. Nic sie nie wyświetlało poza temperaturą.
Jutro ma ktoś przyjechać, tylko chętnie bym poznał opinie co mam im wytknąć w aktualnej instalacji.

aras

2016-08-03, 18:50:40
Użytkownik
Może rura 5/8" jest gdzieś spłaszczona ? Trudno oceniać bez zobaczenia pod otuliną, i posądzać monterów. Może pech i urządzenia z wadami.

Artix79

2016-08-03, 19:08:00
Nowy użytkownik
aras napisał(a):Może rura 5/8" jest gdzieś spłaszczona ? Trudno oceniać bez zobaczenia pod otuliną, i posądzać monterów. Może pech i urządzenia z wadami.
Po drugiej wizycie były wymienione wszystkie rury na nowe - podejrzenie zagniecenia. a Czy rury cieczowa i gazowa nie powinny być tej samej długości?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-03, 19:08:48 przez Artix79.)

miezala5

2016-08-03, 19:19:16
Top użytkownik
Nie nie muszą!

Był tu niedawno taki wątek z LG Multi z bodajże dwoma jednostkami wewnetrznymi!
Nic nie działało klijentowi
Wszyscy głowkowali co może być nie tak ale nagle klijent zamilkł i nie wiadomo o co wogóle chodziło!
ja troche nie rozumię Twojego przypatku albo nie uwaznie czytam!
Piszesz ze masz 8,5C na nawiewie!To przecież jest o.k
Może instrukcje obsłigi pilota poczytaj?
powodzenia w rozwiazaniu problemu!
i podziel sie co w końcu było nie tak nawet jak to bedzie brak zrozumienia dla urzadzenia!

miezala5

2016-08-03, 19:21:12
Top użytkownik
A te rury po co wymieniali?
Ciesnienie było niskie na ssaniu?

Bolas

2016-08-03, 19:52:33
Zaawansowany użytkownik
Zawsze zostaje telefon do działu technicznego LG.

Artix79

2016-08-03, 20:20:38
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Nie nie muszą!

Był tu niedawno taki wątek z LG Multi z bodajże dwoma jednostkami wewnetrznymi!
Nic nie działało klijentowi
Wszyscy głowkowali co może być nie tak ale nagle klijent zamilkł i nie wiadomo o co wogóle chodziło!
ja troche nie rozumię Twojego przypatku albo nie uwaznie czytam!
Piszesz ze masz 8,5C na nawiewie!To przecież jest o.k
Może instrukcje obsłigi pilota poczytaj?
powodzenia w rozwiazaniu problemu!
i podziel sie co w końcu było nie tak nawet jak to będzie brak zrozumienia dla urzadzenia!

Nigdy nie powiedziałem że problemem jest temperatura i jej osiąganie.
Może wypunktuje co mi nie gra po ostatniej wizycie monterów.

1. Głośna praca jednostki zewnętrzej i wewnętrzej + dziwne odgłosy które są w filmikach. Wcześniej jednostka zewnętrza tyrkotała + szum wentylatora. Teraz do tego wszystkiego doszedł kolejny szum (jakby wody w rurach) pod duzym ciśnieniem. Ten szum jest wyraźnie słyszalny z jednostki wewnętrznej. Przytoczyłem przykład - kiedy chodzi sprężarka głośność jednostki wewnętrznej na 1 biegu odpowiada mniej wiece 2-3 bieg w funkcji wentylatora - czyli kiedy sprężarka nie pracuje. Również wcześniej tak nie było. Na 1 biegu przy włączonej klimie mało co było słychać.
2. Dość mocne drgania jednostki zewnętrznej które przenoszą się na ściany budynku i tworzą w pomieszczeniach punkty w których hałas staje sie nieznośny.
3. Przy np. ustawieniu temperatury docelowej na 23 stopnie. Przy temperaturze zewnętrznej (tu już obojętne czy to 16C czy 26C - klimatyzacja osiąga zadaną temperaturę w pomieszczeniu przy czym po jej osiągnięciu sprężarka klimatyzacji nadal działa z mocą równą 90-100% - gdzie tu ekonomia. Jak mi zjada 2-2,7kW podczas utrzymywania temparatury. Tak również wcześniej nie było.
4. Aktualnie nie działa wcale. (zero reakcji na pilota)

Nie sądzę aby to była prawidłowa praca klimatyzatora.
Poza wibracjami po drugiej wizycie nie miałem zastrzeżeń co do pracy klimatyzacji aż do momentu kiedy zamarzła mi jednostka wewnętrzna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-03, 20:24:11 przez Artix79.)

MarioO

2016-08-04, 19:20:27
Zaawansowany użytkownik
6.6kW w inwerterze powinien stać na ziemi.Nie jesteś w stanie ogarnąć wibracji niosących się po murach.

aras

2016-08-04, 19:50:46
Użytkownik
MariOo napisał(a):6.6kW w inwerterze powinien stać na ziemi.Nie jesteś w stanie ogarnąć wibracji niosących się po murach.

Zniszczyłeś mi system. Big Grin

miezala5

2016-08-04, 19:53:57
Top użytkownik
Nie no bez przesady 6,6kW na ziemi przeciesz to nie jest jakaś duża klima!
Może jednostka felerna!

aras

2016-08-04, 20:05:59
Użytkownik
Całkiem kilka tygodni temu 8kW posadziliśmy na wieszaku na ścianie ze styropianem , gumy fabryczne, nic się nie dzieje, żadnych wibracji, przypadek ? ...nie sądzę Big Grin

Edyt: Przez "internety" nikt z nas nie zdiagnozuje usterki, trzeba tam być, podłączyć manometry itd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-04, 20:11:28 przez aras.)

mg

2016-08-04, 20:10:06
Top użytkownik
aras napisał(a):Całkiem kilka tygodni temu 8kW posadziliśmy na wieszaku na ścianie ze styropianem , gumy fabryczne, nic się nie dzieje, żadnych wibracji, przypadek ? ...nie sądzę Big Grin
Przypadek, a na to składa się wiele składowych o których nawet największym filozofom się nie śniło. Smile

aras

2016-08-04, 20:14:30
Użytkownik
mg napisał(a):
aras napisał(a):Całkiem kilka tygodni temu 8kW posadziliśmy na wieszaku na ścianie ze styropianem , gumy fabryczne, nic się nie dzieje, żadnych wibracji, przypadek ? ...nie sądzę Big Grin
Przypadek, a na to składa się wiele składowych o których nawet największym filozofom się nie śniło. Smile

Czyli skłaniasz się ku sugestii kolegi MariOo ???
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa