Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pokój 17m2, jaki klimatyzator wybrać z oferty, którą mi zaproponowano.

26 Odpowiedzi, 22127 Wyświetleń
1 2 Dalej

Liptons

2016-07-16, 14:03:34
Nowy użytkownik
Dzień dobry, dzisiaj dostałem ofertę od firmy, która będzie u mnie montować klimatyzację.

Do wyboru mam takie jednostki wraz z montażem, w przyszłym tygodniu muszę podjąć decyzje.

LG Standard Plus P12EN 3,5kW - 3340 zł
LG Basic E12EM 3,5kW - 2860 zł
Rotenso Muna 3,5kW - 3900 zł
Rotenso Sole 3,5kW - 2580 zł
Rotenso Kasai 3,5kW - 2370 zł
Vivax R-Design ACP-12CH35AERI 3,5kW - 2780 zł
Vivax S-Design ACP-12CH35AESI 3,5kW - 2620 zł
Vivax Z-Design ACP-12CH35AEZI 3,5kW - 2420 zł

Z tego co wyczytałem najlepiej wypada Japończyk Rotenso Muna i Solo

Różnica w wyposażeniu, poborze prądu

Muna:
filtr plazmowy
Nawiew powietrza 4D sterowanie automatyczne
Filtr Rotenso z jonami srebra Silver Ion
A+++/A++
Roczne zużycie energii - chłodzenie kWh/a 144

Sole:
Super Jonizator iAIR
Filtr antybakteryjny HEPA iAIR
A++/A+
Roczne zużycie energii - chłodzenie kWh/a 201

Proszę o poradę, na początku byłem nastawiony tylko na LG BASIC, ale jak porównam cenę i wyposażenie, to już ten LG tak dobrze nie wypada. Lecz z tego co widzę klimatyzator nie służy wyłącznie do chłodzenia, lecz także do oczyszczania powietrza z bakterii, nieprzyjemnych zapachów.

Klimatyzator chcę używać prawie cały rok, moje dom jest umiejscowiony nieopodal Wisły, w kotlinie, gdzie jakość powierza jest kiepska. Mamy duży poziom zawilgocenia, częste mgły, słaby przepływ świeżego powietrza, w dodatku dużo różnych nieprzyjemnych zapachów w tych rejonach można spotkać. Więc nie zawsze można okno otworzyć.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-16, 20:55:45
Zaawansowany użytkownik
W cenie Muny możesz dostać LG ArtCool Slim i oprócz wymienionych przez ciebie funkcji masz jeszcze "dezajn" Cool
  • Odpowiedz

Liptons

2016-07-17, 01:30:49
Nowy użytkownik
Dopytam się o ten model i o cenę, bardzo ciekawym produktem jest też LG Prestige H12AL.NSM wyposażenie bardzo bogate, co najważniejsze ma jonizator plus plasmaster, filtr 3M multi-ochrona, podwójny filtr antybakteryjny, 4 kierunkowy nawiew, cicha praca 17dB, klasa wydajności energetycznej A+++/A+++
Roczne zużycie energii - chłodzenie kWh/a 132, Osuszanie I/h 1,7.

Tylko o ile cena poleci do góry, też się dopytam.

Ponoć Rotenso to też Chińczyk, prawda to ? Ogólnie jakościowo jak LG wypada na tle Chińczyków ? Bo cenowo to znacznie drożej.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-17, 07:27:53
Zaawansowany użytkownik
Ja się jeszcze z nim nie spotkałem nawet na czyjejś ścianie. LG to jeden z wielu liderów.
Daj znać za ile ci go zaproponowali.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-17, 07:32:24 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

barbie

2016-07-17, 14:28:34
Top użytkownik
100 % przewymiarowane modele .zmień majstrów
  • Odpowiedz

Liptons

2016-07-17, 16:02:40
Nowy użytkownik
W sensie, że 2,5kW wystarczy ?
  • Odpowiedz

hdtv

2016-07-17, 16:06:55
Użytkownik
Liptons napisał(a):W sensie, że 2,5kW wystarczy ?
oczywiście, kolega barbie dobrze radzi, jesli masz typowe warunki nawet bedzie mały zapasik...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-17, 16:07:37 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

sulejowek

2016-07-17, 16:12:32
Użytkownik
Daj namiary na firmę która w tej cenie sprzedaje klimy z montażem . :mad:
  • Odpowiedz

gadget

2016-07-17, 18:36:58
Zaawansowany użytkownik
sulejowek napisał(a):Daj namiary na firmę która w tej cenie sprzedaje klimy z montażem . :mad:

O to chyba powinieneś zapytać jednego z naszych moderatorów...
  • Odpowiedz

aras

2016-07-17, 21:13:23
Użytkownik
17 m2 pomieszczenie, wystarczy spokojnie 2,5 kW, zmień ekipę Cool
  • Odpowiedz

Liptons

2016-07-17, 22:15:14
Nowy użytkownik
Najpierw spytam czy mają LG Prestige w ofercie i w jakiej cenie za 2,5kW i 3,5kW
  • Odpowiedz

obser

2016-07-18, 06:57:28
Top użytkownik
Tylko jakimi cenami mamy się posługiwać,powinno się podawać ceny katalogowe,a tu wychodzą jakieś dziwne,a po drugie cenniki LG są ogólnodostępne,nie wiem dlaczego nie chce Ci się poszukać,bardzo łatwo znaleźć.Forum nie jest od tego.Takie rzeczy załatwia i podaje firma,którą zaprosisz na wycenę.
No i dla mnie bardzo ważna sprawa.Nie traktujcie forum jako licytacji i sprawdzenia cen.W większości są tu monterzy,którzy słuzą pomocą w jakiś kłopotliwych rozwiązaniach technicznych,a nie do oceniania cen podawanych przez firmy konkurencyjne,bo to po prostu nie wypada.
Zdarzy się gość,który siedzi już na rencie,otworzył działalność handlową,płaci tylko składkę zdrowotną prawie odliczaną od podatku,nawet sprzętu nie widzi,ani w niego nie inwestuje,bo jak kupisz i zapłacisz,to zleca przesłanie bezpośrednio z hurtowni do Ciebie.Starczy mu parę groszy,bo nie utrzymuje firmy,zgarnia oprócz prowizji upust gwarancyjny i jest nie do pokonania przez normalnie prowadzoną firmę.Ceny na Allegro są porażające i doprowadzą do zamknięcia dobrych,doświadczonych firm.Ceny są poniżej cen instalatora z upustami handlowymi.Tak,bo drugim składnikiem jest upust gwarancyjny,który to trzeba przeznaczyć na ewentualne kłopoty ze sprzętem w okresie gwarancji scedowanej przez importera na instalatora.
  • Odpowiedz

Liptons

2016-07-21, 00:19:50
Nowy użytkownik
LG Prestige został wycofany i na ten rok jest model DELUXE lub ARTCOOL Slim dostępny u generalnego dystrybutora LG. Sad

Więc z energooszczędności nici, no chyba, że go gdzieś znajdę, a wtedy firma mi go zamontuje, lecz co w tedy z gwarancją ?
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-22, 21:32:32
Zaawansowany użytkownik
Artcool Slim jest dostępny w dobrej hurtowni od ręki trzeba wiedzieć gdzie szukać i uważać żeby gwarancja była z polskim hologramem.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-07-23, 07:34:55
Top użytkownik
aras napisał(a):17 m2 pomieszczenie, wystarczy spokojnie 2,5 kW, zmień ekipę Cool

A od kiedy moc klimatyzacji dobiera sie tylko do metrów kw!Smile
  • Odpowiedz

Liptons

2016-07-23, 13:41:17
Nowy użytkownik
W pokoju posiadam 1 okno, ustawione centralnie na południe, szerokość 175cm, wysokość 115cm Rehau Geneo 8/12/4/12/4mm Uw od 0,62 (W/m2K) + roleta zewnętrzna + drzwi dębowe z uszczelką.

Podczas upałów na zewnątrz około 33C w cieniu, w słońcu lekko 50C, całe okno z parapetem kamiennym są zimne.
Więc problemu z przenikaniem ciepła od strony okna nie ma.

Roleta cały czas opuszczona do poziomu wkładów szybowych, żeby słonce je nie nagrzewało i nie wpadało do środka pokoju.

2,5kW powinno z zapasem wystarczyć, pokój jest na piętrze w domu jednorodzinnym, wielkość pokoju równe 17m2 wysokość sufitu 2,63m - 2,31m, bo jest spad. Za sufitem jest strych o wysokości ponad 2,5m.

Na chwilę obecną celuje w ten model LG Prestige H09AL, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę go już miał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-23, 13:42:09 przez Liptons.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-07-25, 06:45:27
Top użytkownik
aras napisał(a):17 m2 pomieszczenie, wystarczy spokojnie 2,5 kW, zmień ekipę Cool
Wystarczy co nie oznacza że 3,5kW można nazwać złym doborem jeśli chodzi o inwerterowe urządzenia .
Przykład od czapy dam 2,5 (1,3-3,0) kW natomiast 3,15 (1,4-3,5) kW różnicy aż tak dużej nie ma można powiedzieć że dlatego metrażu jedna i druga będzie pracowała podobnie Wink
Różnice są oczywiście ale to każdy wie co nie zmienia faktu że jedna i druga klima będzie pracowała w bardzo zbliżony, podobny sposób. Ceny zależne od producenta. Często 2,5 i 3,5 są w podobnych cenach.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2016-07-25, 12:22:00
Top użytkownik
Też tak myślę,jak zaproponuję mimo iż starczy 09,12 i powiem,że różnica w cenie jest ok.150 zł,a inwerter i tak pracuje w szerokim zakresie,to zazwyczaj Klient każe założyć 12.W jednostkach,które zakładam wymiary jednostki zewnętrznej i wewnętzrnej są identycznie,tylko nieznacznie 12 są cięższe,W inverterach możemy sobie zostawić zapas mocy,urządzenie będzie sobie pracowało na luzaku. Jedyną wadą dla mnie jest tak,że w paru modelach 12 jakiś konstruktor wymyślił 1/4-1/2". Po co,nie wiem.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-07-26, 07:24:29
Top użytkownik
Obser ja w Miśku mam 6,35/9,52 ...
... nawet w chińczykach 7,9,10,12,13,16 Big Grin tj od 2,0kW do 4,6kW mam rurki 6,35/9,52 .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Liptons

2016-07-27, 08:41:37
Nowy użytkownik
Znalazłem firmę, która posiada LG Prestige H09AL, za tydzień montaż, mam nadzieje, że będę zadowolony.
  • Odpowiedz

Liptons

2016-08-05, 00:03:48
Nowy użytkownik
W środę klimatyzator zamontowany, wczoraj trochę się nim pobawiłem i jestem zadowolony.

Na typowym chłodzeniu 18C wentylator na max, z gniazdka idzie około 520W, na najniższych obrotach 85W.
Jeszcze sprawdzę ile żre na wyższych ustawieniach temperatury, obecnie korzystam z 23C.

Co do reszty funkcji jeszcze ich dokładnie nie przetestowałem, muszę ogarnąć instrukcje obsługi.

Funkcja Jet Cool 30min schłodziła pokój z 27C do 19C, gdy na zewnątrz było 29C, więc klimatyzator bez problemu radzi sobie z pokojem. Specjalnie miałem całe popołudnie podniesioną roletę i otwarte okno, żeby nabić 27C w pokoju. Dziś ma być 33C, ciekawe jak szybko poradzi sobie z nienagrzanym pokojem z opuszczoną roletą.

Największe wrażenie na mnie zrobiło pudło jednostki zewnętrznej i wielkość tej jednostki, do małych ona nie należy. Lecz wygląd i kolor idealnie pasują do sidingu, pomimo wielkości dobrze się to komponuje.

Miłym zaskoczeniem jest tez to, że wszystko jest MADE IN KOREA, nawet baterie do pilota. Big Grin

Zapomniałem o hałasie, jednostka wewnętrzna jest cichsza niż komputer w spoczynku, na wyższych obrotach nie jest jakoś irytująca, lecz wydajność tego wentylatora jest na tyle duża, że w pokoju jest mała wichura.
Jednostka zewnętrzna na pełnych obrotach w dzień nie wybija się jakoś, nie hałasuje, podczas nocy w domu przy zamkniętych oknach cisza, przy uchylonych akceptowalny szum.

Gwarancja na sprężarkę mam 10lat, nawet na jednostce wewnętrznej nakleili srebrną naklejkę informującą o tym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-05, 00:09:02 przez Liptons.)
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2016-08-05, 14:42:40
Użytkownik
Z ciekawości ile zapłaciłem za komplet z montażem? Patrzyłem ile żre przy Jet Cool? pobierał 85W wtedy, kiedy schłodził już pomieszczenie i utrzymywał tylko temperaturę?
  • Odpowiedz

Liptons

2016-08-09, 14:19:45
Nowy użytkownik
Cena taka, jaka jest dostępna w internecie. W trybie Jet Cool działa w 100% czyli wydajność chłodzenie 3800 W, co do poboru prądu nie sprawdzałem. 85W pobiera jak schłodzi pomieszczenie.

Miernik zamówiony, więc do końca tygodnia podzielę się wynikami tego klimatyzatora.
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-08-10, 20:59:40
Moderator
Patrzyłem te klimy Rotenso i to jakis kibel, czynnik R410a a klasa A+++ to nowe Panasoniki na czynnik R32 maja klase A++ no i kosztuja dwa razy wiecej ale technologia na tym czynniku pozwala zmniejszyc wymienniki, sprezarka pobiera mniej pradu itp, taka mala sugestiaSmile
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2016-08-12, 07:25:40
Użytkownik
CZekam zatem na wyniki z miernika, pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa