Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Solarium - dobór klimatyzatora do pomieszczenia

7 Odpowiedzi, 5500 Wyświetleń

Mateo17

2016-08-09, 06:02:46
Nowy użytkownik
Witam,

potrzebuję pomocy przy doborze urządzenia do pomieszczenia w którym znajduje się Studio Solarium. Potrzebuję kilka wskazówek jak obliczyć zyski ciepła z łóżek znajdujących się w pomieszczeniu. Łóżka po zakończeniu opalania są chłodzone (proces około 2min) a ciepłe powietrze transportowane jest na zewnątrz pomieszczenia za pomocą zwykłych nieizolowanych kanałów typu flex (drut i folia aluminiowa.) Kanały są puszczone pod sufitem. Pomieszczenie ma około 50-60mkw jedno okno 1,5x1,5m na wschód i jedno na zachód. Drzwi wejściowe od zachodu. Jak obliczyć zyski ciepła z pracujących łóżek oraz z procesu chłodzenia po opalaniu? Pierwsza sprawa jaką należy wykonać to zapewne wymiana kanałów typu flex na kanały wentylacyjne izolowane. W Studio pracują 4 łóżka. Poza tym nie ma więcej urządzeń oddających ciepło. Ktoś może już dobierał urządzenie pod takie pomieszczenie albo wie jak ogarnąć taki temat i może podzieli się wiedzą? Będę wdzięczny.
  • Odpowiedz

popeye

2016-08-09, 20:42:00
Użytkownik
wyciąg powietrza nie musi być izolowany. nie chodzę na solarium ,ale nie wyobrażam sobie kogoś,kto wychodzi z piecyka i nagle dostaje nawiew 12 stopni na twarz.
  • Odpowiedz

Mateo17

2016-08-10, 01:56:51
Nowy użytkownik
Z tymi dwunastoma stopniami bym nie przesadzał... tutaj chodzi o pracownice. 11h w takiej temperaturze siedzieć to ja dziękuję. Jak będą izolowane kanały z automatu można zmniejszyć moc chłodniczą.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-08-10, 07:39:30
Top użytkownik
Mateo17 napisał(a):Z tymi dwunastoma stopniami bym nie przesadzał...
Klient wychodząc nagrzany będzie chłodzony szokowo :lol: :lol: :lol:

Mateo17 napisał(a):tutaj chodzi o pracownice. 11h w takiej temperaturze siedzieć to ja dziękuję.
To zamontuj w pomieszczeniu gdzie przebywają i siedzą przecież nikt im nie każe siedzieć przy łóżku 11h tylko podczas sprzątania . To nie pielęgniarki które podają skalpel i muszą pilnować pacjenta.
Mateo17 napisał(a):Jak będą izolowane kanały z automatu można zmniejszyć moc chłodniczą.

Daj plan pomieszczeń bo gdybamy o niczym.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-10, 07:56:47
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze całe ciepło które jest wywiewane z łóżek jest ciepłem utraconym a co za tym idzie ta sama ilość powietrza musi być skądś nawiana/dostarczona. Więc jeżeli z jednego łóżka (nie mam modelu) wentylator jest w stanie usunąć 50m3/min schłodzonego przez klimatyzator to którędyś musi ona być dostarczona. Podejrzewam że skoki temperatury w takich przypadkach będą powodowały choroby u pracowników co jest gorsze od podwyższonej temperatury. Przypomnę tylko że jedno łóżko może mieć nawet kilkanaście kW!!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-10, 07:58:41 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

Mateo17

2016-08-10, 15:22:56
Nowy użytkownik
Pomieszczenie jest jedno a w nim 4 kabiny oddzielone od reszty ściankami z płyty. Ścianki nie łączą się z sufitem.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-10, 20:13:11
Zaawansowany użytkownik
Widziałem kilka razy różne solaria w środku wiem jak wyglądają. Rzecz w tym że jak schłdzić pomieszczenie z którego wentylator jednego urządzenia w ciągu 10min wyprowadzi cały chłód na który klima pracuje przez godzinę Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa