Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Hewalex PWPC-3,8H-A szron na wejściu sprężarki

32 Odpowiedzi, 28459 Wyświetleń
1 2 Dalej

bbiernat

2016-08-28, 06:00:12
Nowy użytkownik
Witam.
Układ pompy ciepła powietrze - woda do grzania wody użytkowej w domu.
Pompa była rozszczelniona - do układu dostała się woda, przedmuchałem układ wylałem wodę, pare razy przedmuchałem azotem, napełniłem olejem 300ml ( nie wiem czy wystarczająco ), czynnik R407c/700g
Po uruchomieniu wszystko pracuje jak należy:
Cisnienie wysokie 21bar
cisnienie powrót 5,5bar
temperatura parownika 8 - 14oC
temperatura na wejsciu sprezarki 14 - 16oC

Po uruchomieniu pracuje normalnie okolo 2 - 4 minuty parametry delikatnie się zmieniają
Po 2 - 4 min zaczyna drastycznie spadać temperatura na wejsciu sprężarki w ciągu paru sekund na -10oC
Cisnienie wysokie powoli spada do 15bar
Cisnienie niskie rośnie do 13bar

Co żle zrobiłem albo co się uszkodziło,nie wymieniłem osuszacza i jest tam zawór 4 drożny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-28, 15:01:11 przez bbiernat.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-08-28, 10:45:09
Zaawansowany użytkownik
Jak mamy to zrozumieć ?
bbiernat napisał(a):Cisnienie wysokie powoli spada do 15bar
Cisnienie wysokie rośnie do 13bar
Układ na kapilarze czy zaworze rozprężnym ?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-28, 14:58:02
Nowy użytkownik
Elektroniczny zawor rozprezny - sterownik nie zglasza zadnego błędu.
Sprężarka się dusi zimnem, na parowniku pojawia się temperatura otoczenia, na skraplaczu też. Wszystko wygląda tak jak by zawór rozprężny przestawał działać tylko dlaczego ?
Czterodrożny zawór coś bruździ ?? Tylko po co on tam jest w tym układzie ??
A i jeszcze jedno spostrzeżenie - po założeniu obudowy odprowadzenia i doprowadzenia powietrza, powrót sprezarki od razu zamarza, nawet pół min nie chodzi. Bez obudowy to nawet z 5 min działa poprawnie. Przepływ powietrza prawidłowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-28, 15:10:25 przez bbiernat.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-08-28, 18:02:30
Top użytkownik
jaki był powód rozszczelnienia. Zawór 4 jest potrzebny do odszraniania. Ile czasu chodziła pompa próżniowa?
  • Odpowiedz

freegass

2016-08-28, 19:45:46
Użytkownik
bbiernat napisał(a):Co żle zrobiłem
Niepotrzebnie tego dotykałeś. Po rozszczelnieniu skraplacza to się utylizuje i kupuje drugie. Naprawa jest trudna, praco i czasochłonna i absolutnie nie gwarantująca poprawnej pracy. Ale to już wiesz. W tej chwili masz niedosuszony układ i korozję w nim.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 07:55:43 przez freegass.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-08-28, 19:58:41
Zaawansowany użytkownik
Kolego fregass popraw post bo dziwnie to wygląda jakbym to ja miał problem :lol: :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2016-08-28, 20:10:53
Top użytkownik
tej naprawy nie wykonasz chałupniczą metodą bez pompy próżniowej i wielokrotnej wymiany filtrów osuszaczy .
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-29, 05:56:35
Nowy użytkownik
Koledzy Smile Tutaj się zgadzam - metoda typowo chałupnicza, pierwszy raz mam kontakt z urządzeniem grzewcym na zasadzie pompy ciepła. Jak bym wiedział co się popsulo i bym mial doswiadczenie to bym nie zadawal glupich pytan.

Ostatnia proznie robilem prawie godzine ( 3 x uruchamiana pompa po 20 min bez wypinania przewodów, proznia byla utrzymana ) - pompa 2 stopniowa. Przed proznia azot kilkukrotnie na zmiane z proznia, filtr osuszacza nie wymieniony bo w "chałupie" takiego nie znalazłem. Dzisiaj podjadę do zaprzyjaźnionego "chałupniczego" sklepu i kupię, ale coś mi się nie chce wierzyć żeby to była wina filtra.

Powód rozszczelnienia: uszkodzona wężownica

Największy problem ( zagadka ). Układ potrafi teraz chodzić nawet przez 15 min ale bez obudowy, po założeniu obudowy po 30s na wejsciu sprężarki pojawia się lodowiec, po za sprężarką to nic wtedy nie działa
ciśnienia jak przy wyłączonym układzie.

Pytanie: jest zawór rozprężny regulowany elektronicznie ale jest dodatkowo równolegle wpięta kapilara ( ma temperature otoczenia, pomijajac króćce przyłączeniowe )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 07:40:11 przez bbiernat.)
  • Odpowiedz

barbie

2016-08-29, 08:59:50
Top użytkownik
20 minut jest dobre do nowego suchego układu .
  • Odpowiedz

barbie

2016-08-29, 09:02:13
Top użytkownik
jak będziesz w sklepiku dokup wziernik z indykatorem wilgoci .
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-29, 10:19:46
Nowy użytkownik
Co do próżni to 3x po 20 min = godzina, wyłączałem pompę bo się grzeje.
Zaraz jade do sklepiku i kupie: wziernik, rurke kapilarna ( na wszelki wypadek ) i 2 filtry.
Jak rozszczelnie uklad to wylac olej ze sprezarki ?
Ile powinno być oleju w takim układzie ??
  • Odpowiedz

Amfan

2016-08-29, 10:57:06
Top użytkownik
Godzina próżni to za mało na zalay układ . Zostaw to co najmniej na 24 godz . Sprawdz poziom oleju w pompie . Jak po 24 h podniesie się znaczy się woda. Samym azotem nic nie zdziałasz. Pytasz czy wylać olej .Myślę że jest to zakres podstawowej wiedzy na ten temat . Prawdopodobnie świdczy to o braku doświadczenia i możesz sobie z tym nie poradzić . Lepiej będzie jak odpuścisz, nie brnij w to.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 11:12:01 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-29, 12:19:47
Nowy użytkownik
Zgadza się - moja wiedza w tej dziedzinie jest znikoma ... ale po to jest praktyka, forum, dzwonienie po znajomych z tematu by zdobyć doświadczenie.

Co do prozni to nie wiem czy dobrze rozumiem czas podany 24h to tyle ma pompa chodzić czy ma być zachowana próżnia?
Pompa w sumie pracowała 1h, wieczorem uzyskałem próżnię dnia następnego po 20h nabijałem gaz + olej.

Jeśli możecie zdradzić to jak wymieniacie w takim układzie olej "chalupniczą" metodą bez wyciągania kompresora ? No i jak sprawdzić czy poziom oleju się zwiększył.

Bylem w sklepie, filtry i wziernik kupione, wieczorem biore się za robote.

Dziękuję wszystkim co się dzielą wiedza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 12:21:40 przez bbiernat.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-08-29, 12:45:37
Top użytkownik
Zrób prosty eksperyment . Do zalutowanej rurki z jednej strony np 5/8 o dł ok 1m a z dugiej z zaworkim wlej trochę wody np. 50ml i podłącz pompę próżniową to zobaczysz ,że godzina to mało żeby ta woda odparowała z tamtąd. I teraz sobie wyobraź ile musi być wody w zalanym układzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 12:48:12 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-29, 19:06:05
Nowy użytkownik
Układ rozszczelniony, olej spuszczony, kapilara dobra, brudu w układzie nie widze
ale
w całym układzie były slady oleju - tak jak by za dużo go było, układ pracował wczoraj
i troche oleju wykłynęło jak by spieniony, taka żółta piana.
Jutro przedmucham cały uklad, dołożę filtr, wziernik,
Pytanie: czy wielkość filtra ma znaczenie ?
Pytanie 2 : W układzie przed trójnikiem ( kapilara, zawór rozprężny, wyjście skraplacza ) miedzy skraplaczem a trójnikiem jest taka rurka jak filtr o średnicy 25mm i długości 60mm - co to jest, i czemu to służy?
Pytanie 3 : Co do tej próżni to ile pompa ma czasu chodzić - pare naście godzin czy wystarczy zrobić próznię i co jakiś czas włączyć pompę żeby uwolnić pary wody?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 19:08:32 przez bbiernat.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-08-29, 20:08:37
Top użytkownik
mętny olej = woda . Dmuchając azotem nie pozbędziesz się wody. Woda z układu musi odparować, zrobić to może tylko pompa próżniowa .Sprawdzaj wziernik w pompie próżniowej , jak się podnosi poziom to znaczy ,że wyciągasz wodę. 24h praca pompy próżniowej i potem powtórka i do skutku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-29, 20:55:15 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-30, 05:03:40
Nowy użytkownik
Olej ten co wylałem z kompresora nie był mętny tylko ze śladami takiej piany - ale to zostawmy
Ten olej co mam w pompie próżniowej stał się mętny i go przybyło, co z tym olejem zrobić ??
Odlać do poziomu pompy?
Wylać, zalać nowy ?
Czy lać olej specjalny do pomp próżniowych czy można nalać tej co się leje do czynnika R407C ?
Ile czasu może pracować taka pompa? - bardzo się grzeje, po pół godziny jest gorąca.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-30, 06:40:23
Zaawansowany użytkownik
Olej leje się dedykowany i wymienia jak się zrobi mętny. Patrz instrukcję pompy. Grzeje się bo taki już jej urok i mechanika olej ma smarować i chłodzić. Nie wiem co masz za pompę ale to już inna bajka. Poziom próżni też łatwo zmierzyć samo utrzymywanie jej na poziomie -0,1MPa to nie wszytko.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-08-30, 07:22:59
Top użytkownik
Wylej do szklanego odstojnika /słoika i jak się uspokoi to go ściągnij ( olej pływa po wierzchu) .Reszta to prawdopodobnie woda do wylania . w tym czasie podłącz pompę zalaną nowym olejem i tak na zmianę do skutku używając tego oleju z odzysku. Sory ale to trochę wygląda jak byśmy tu pisali instrukcję postępowania w takich przypadkach. Zużyty olej oddaj swojemu mechanikowi on chętnie go przyjmie . Po osuszeniu układu pompę próżniową zalej nowym olejem dedykowanym. Podczas transportu zabezpiecz pompę przed przewróceniem bo się olej wyleje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-30, 07:27:41 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

mg

2016-08-30, 18:24:10
Top użytkownik
Człowieku szkoda zabiegów. Tego rodzaju usterka po kilku latach pracy urządzenia pretenduje urządzenie na złom, tylko na złom.
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-30, 20:15:07
Nowy użytkownik
Fajnie jak się ma tyle pieniędzy by kupić nową pompę - uważam to za wywalanie pieniędzy w błoto - ale to już moje osobiste zdanie.
Nawet jak za rok się znowu zdupi to i tak się opłacało ( nauczyłem się czegoś, wiem na co zwrócić następnym razem uwagę no i trochę gratów na części )

Więc tak:
- założony filtr i wziernik
- olej wymieniony i zalane 350ml do sprężarki
- sprawdzona szczelność 35bar
- robię próżnię ( kupiłem nowy olej do pompy), po 15 min pracy oleju przybywa .... czyli wilgoć.

Pytanie:
1. próżnię robię do momentu aż olej przestanie mętnieć i go przybywać?
2. próżnię robi się na wysokim czy na niskim, czy obojętne ?

Przepraszam koledzy że piszecie dla mnie instrukcje, ale jestem początkujący no i próbuję jakoś ruszyć Smile
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-30, 20:56:44
Zaawansowany użytkownik
2 - możesz robić na obu na raz z tym że musisz pilnować na którym zegarze masz otwarty blok. Zegar z wysokiego ciśnienia nie jest przeznaczony do próżni która mu pewnie od razu nie zaszkodzi ale skoro nie jest do tego stworzony to nie warto go męczyć Big Grin
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-31, 15:44:24
Nowy użytkownik
Więc tak:
jest poprawa - ale to nie jest to:/
wziernik - czynnik suchy ale pływa mi tam olej - tak ma być ??
po zmianie parametrów zaworu rozpręznego z 35 na 45 ( 50 calkowicie otwarty, 10 zamkniety ) wszystko chodzi ładnie i stabilnie ( zadnych skoków cisnień, dużych wachań temperatur )
Temperatura w zbiorniku czynnika przy sprezarce 10oC
Cisnienie niskie 6bar, wysokie 5 stopni wyzsze niz temperatura wody ogrzanej.

Zobaczę co będzie dalej, pogrzeje kilka zbiorników wody, pomierzę jeszcze prąd sprężarki.

Dziękuję za pomoc i proszę o więcej Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-08-31, 18:23:37
Top użytkownik
Zdradź tajemnice jak usunąłeś nieszczelność na wężownicy w zbiorniku?
  • Odpowiedz

bbiernat

2016-08-31, 19:54:35
Nowy użytkownik
Rozciąłem obudowę kątówką, przy zgjęciu przy wejsciu była nieszczelność, więc obciąłem 2 rurki, dałem nowe za piankowałem, obudowę pospawałem ( nie wygląda to jak fabryka ) ale działa Smile
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa