Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie objawy daje lodowy korek na kapilarce ?

5 Odpowiedzi, 5998 Wyświetleń

gidus

2006-08-01, 12:18:21
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

pytanie jak w temacie, a dotyczy split-a Hyundai HAC GS12HRC. (12000 BTU) Tak wiem, straszna chińszczyzna. Teraz jestem mądrzejszy i nie kupiłbym drugi raz tego badziewia-ale trudno stało się. Chociaż w środku sprężarka Samsunga.
Jakiś tydzień temu kupiłem urządzenie, zadzwoniłem do kilku firm zajmujących się instalacją- wszędzie terminy odległe a i cena nieciekawa.
Wkurzyłem się (klimatyzator nie podłączony a ja mam w mieszkaniu 31 stopni), a że jestem dość sprawny techicznie - zainstalowałem sam urządzenie- tak znam skutki, utrata gwarancji itd.

Instalacja przebiegła zgodnie z opisem:
http://arbiter.pl/galeria/klimatyzacja

Niestety nie miałem pompy próżniowej (dopiero teraz wpadłem na pomysł, żę mogłem zadzwonić po serwisanta od lodówek - oni też mają
pompy próżniowe, tak jak pisałem najbliższy termin we Wrocławiu w firmach od klimatyzatorów to koniec sierpnia). Zatem usunięcie powietrza odbyło się poprzez "wypchnięcie".

Problemem jest moim zdaniem zbyt głośna praca jedn. zewnętrznej.
Odnoszę wrażenie, że po ok. 2-3 min. od włączenia zaczyna pracować znacznie głośniej. Temp. przy wylocie to ok. 8-9 stopni. Nie chciałbym zarżnąć sprężarki. Jak sprawdzić czy wilgoć z powietrza, które pozostało w instalacji nie zatyka całego układu ? Zmierzyć ciśnienie pracy ? A jakie powinno być ? 0.65 MPa ? W przyszłym roku przed sezonem napewno wezmę fachowca na przegląd, a w tym roku to trochę bez sensu - sezon się kończy.

pozdrawiam Gidus
  • Odpowiedz

darek53

2006-08-02, 20:15:51
Nowy użytkownik
na mojej chińszczyźnie 9000BTU uzyskuję na najwolniejszym biegu ok 6-7stopni przy ok 25st w pomieszczeniu i myślę ze to b dobry wynik
przy jakiej temp na wlocie masz te 8-9 stopni ?
  • Odpowiedz

spasiony

2006-08-02, 20:41:19
Nowy użytkownik
Witam.
Na wylocie z reguły w takich warunkach jest w granicach 6-10 stopni i to jest normalne. Ciśnienie po stronie gazowej powinno wynosić w granicach 5-6 bar w zależności od temperatury powietrza zewnętrznego, jak również zastosowanego czynnika chłodniczego ( 407 , 410 ). Agregat raczej powinien cichnąć a nie stawać się głośniejszy poniewaz przy starcie ciśnienie spada, następnie rośnie i powinno się zatrzymać w granicach 0-5 stopni na manometrze ( nie mam go pod ręką Smile ). Objaw głośniejszej pracy w późniejszej fazie może być ( po tych 2-3 minutach ) znaczy prawdopodobnie o tym że ciśnienie jest zbyt wysokie ( krótka instalacja lub właśnie przeszkoda w przewodach chłodniczych ). Zawory zewnętrze nie powinny się zaladzać. Proponuje żeby jednak ktoś to przemierzył jeszcze w tym sezonie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gidus

2006-08-03, 17:47:07
Nowy użytkownik
Witam,

dziękuję za odpowiedź. Smile
Temperaturę na wylocie wymiennika mierzyłem gdy w pomieszczeniu było 26 stopni. Wtedy na zewnątrz było ok 30 stopni. Skraplacz znajduje się na balkonie (nasłonecznionym), instalacja ma 4 m. Dziś zmierzyłem ponownie (w pokoju 26 stopni, na zewnątrz 20) i temperatura przy wylocie wymiennika (najwolniejsza prędkość fan-a) to 5 stopni. No ale, dziś jest chłodno.

Chyba jednak wezmę fachowca w tym sezonie, mimo że, przy tej temp. na zewnątrz nie uruchamiam klimy (o ile jakiś znajdzie czas w sezonie, chociaż zrobiło się chłodno, pewnie mają mniej zleceń). Fachowiec pewnie skasuje mnie jak za zboże: usunięcie czynnika, usunięcie wilgoci, napełnienie instalacji, próżnia, pomiary...
Jestem również rozczarowany głośnością jedn. zewn., urządzenie nie pracowało nigdy póżniej niż do 21-iej. Sąsiedzi by mnie powiesili za ten hałas , no ale sprawdza się powiedzienie:"Nie stać mnie na tanie rzeczy."

pozdrawiam Gidus
  • Odpowiedz

spasiony

2006-08-03, 18:11:05
Nowy użytkownik
jeżeli chodzi o ten hałas można się pokusić ( skoro już samowolka to co szkodzi ) o wymianę amortyzatorów mocowania sprężarki i ogólne wytłumienie jednoski od wewnątrz ( może maty do wygłuszania samochodów w dziale audio na allegro ). Może być tak że są to parszywe gumy Smile. Mam nadzieje że sama jednostka zewnętrzna jest tez zamortyzowana a efekt lepszy gdy wisi na wieszakach ( często widze stojące na ziemi lub na jakiś kółeczkach Smile )
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa