Mam agregat zewnętrzny ARV-H250 firmy AUX o mocy chłodniczej 25,2kW, a wszystkie jednostki wewnętrzne maja 31,8kW. Czy moc agregatu nie jest za mała?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dobór agregatu VRF
15 Odpowiedzi, 9520 Wyświetleń|
Sprawdzałem w katalogu, że moc jednostek wewnętrznych podłączonych do tego agregatu może wynosić do 130% mocy agregatu czyli 32,76kW czyli jestem na styku ale agregat powinien działać
Szybka odpowiedź,to się liczy
Czyli dobrze mówię tak?
Rapero,a tak zapytam miałeś w życiu jakieś doświadczenia z klimatyzacją,czy startujesz?
startuje
Moim zdaniem będzie to chodziło bo mieści się w granicach przewymiarowania do agregatu zgodnie z kartką katalogową
To zacznij od podszkolenia się u kogoś z doświadczeniem,bo z twoich postów wynika,że spadniesz z wysoka.Jak masz jakieś roboty nagrane znajdź wspólnika z wiedzą,bo się przejedziesz i to na ostro.Zaczynać od VRF,ładną poprzeczkę sobie postawiłeś,ale uwierz minie nie podołasz,wpakujesz kasę i tyle.
Potrzebuje tylko potwierdzenia czy będzie to działało. Zamawiający podał odgórnie, że ma ma być agregat o takiej mocy i ale mocy jednostek wewnętrznych nie podał, mam tylko rzuty. Na podstawie rzutów dobrałem klimy tak że suma mocy jednostek wychodzi tyle o w poprzednim poście podałem. Ale się zastanawiam czy to zadziała. Czy nie lepiej dać większego agregatu. Choć teoretycznie powinny to chodzić bo przewymiarowanie tego agregatu wynosi 130%
Rapero700 napisał(a):Potrzebuje tylko potwierdzenia czy będzie to działało. Zamawiający podał odgórnie, że ma ma być agregat o takiej mocy i ale mocy jednostek wewnętrznych nie podał, mam tylko rzuty. Na podstawie rzutów dobrałem klimy tak że suma mocy jednostek wychodzi tyle o w poprzednim poście podałem. Ale się zastanawiam czy to zadziała. Czy nie lepiej dać większego agregatu. Choć teoretycznie powinny to chodzić bo przewymiarowanie tego agregatu wynosi 130% To daj większy agregat i po kłopocie. To przewymiarowanie producenci dopuszczają , ale ja nie zalecam.
A podobno szara strefa miała zniknąć haha
. Dobra zmiana.
Problem w tym, że agregat o takiej mocy narzucił odgórnie Zamawiający. Dobrałem jednostki wewnętrzne na podstawie powierzchni klimatyzowanych pomieszczeń. W nie których przypadkach dałem trochę na zapas większe jednostki, ale nawet jak dam mniejszą jednostkę nie wiele mi to zmniejszy moc wszystkich jednostek, a mianowicie
31m2 - 3,5kW 25,9m2 - 2,8kW 21,6m2- 2,2kW 19,8m2 - 2,2kW 19m2 - 2,2kW 16,5m2 - 2,2kW 24,3m2- 2,8kW 26,7m2 - 2,8kW 16,7m2 - 2,2kW 17,6m2 - 2,2kW 17m2 - 2,2kW 19m2 - 2,2kW 12m2 - 2,2kW
Oj Rapero , dasz się chyba wkopać,albo sporządzisz z Zamawiającym odpowiednią umowę,załacznikami będą karty katalogowe urządzeń na które on wyrazi zgodę.Inaczej to niewidzę,i też trudno im będzie coś takiego napisać.Woogłe jak czytam Twoje posty to dla mnie harcore.Widzę jasno,że żadnego pojęcia o temacie nie masz,a rzucasz się na głęboką wodę.Obyś nie utonął.Bo coś mi tu pachnie,że ktoś chce Cię na minę wprowadzić.Odpuść sobie,z info z forum,bo Ci nikt nire pomoże,bo te dane co podajesz nie są podstawą dla określenia np.wydajności , Nieraz pomieszczenie 24m2 potrzebuje 3,5 kW,a 31 starczy 2,2 kW.Powierzchnia i kubatura to nie wszystko. Ale jak już masz ten agregat to zakładaj,odejrzyj,może nawet założysz wszeszie 2,2 kW i będzie chodzić.Nawet nie wiemy,czy grzanie,czy chłodzenie.Szkoda Twojego czsu,aby się tu pytać,trzeba zrobić wizję lokalną,obliczyć zapotrzebowanie.Chcesz zarobić,a ktoś za Ciebie ma wróżyć z fusów?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-10-09, 14:40:05 przez obser.)
A działalność gospodarczą chociaż posiadasz,bo nie wierzę,że jako osoba i firma uprawnienia FGAZ posiadasz.
Jeśli przwymiarujesz i wszystko się włączy na raz to po 2 latach padnie sprężarka w najlepszym wypadku a jeśli bedzie si nie wyrabiać to pan do ciebie zadzwoni 3 razy dziennie i powie że jest za ciepło i weż pan napra tę klimę
Rapero700 napisał(a):Problem w tym, że agregat o takiej mocy narzucił odgórnie Zamawiający. Dobrałem jednostki wewnętrzne na podstawie powierzchni klimatyzowanych pomieszczeń. W nie których przypadkach dałem trochę na zapas większe jednostki, ale nawet jak dam mniejszą jednostkę nie wiele mi to zmniejszy moc wszystkich jednostek, a mianowicie Dobór jednostek wew. nie zależy tylko od wielkości pomieszczenia ;-) |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY