Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima w kuchni

13 Odpowiedzi, 9968 Wyświetleń

Qba

  2008-08-19, 16:23:05
Zaawansowany użytkownik
#1
jak w temacie -kuchnia na zapleczu małej restauracji-co byście doradzili co wziąść pod uwagę przy doborze urządzenia. Oczywiście duże zyski ciepła np.od gazowej kuchni na 6 polników i inne, ale trzeba jakoś ulżyć kucharkom nie? Doradzcie cos . Dziękuje
  • Odpowiedz

senior

  2008-08-19, 17:02:01
Zaawansowany użytkownik
#2
jeden klimatyzator ok 5 kw na początek jakiś pośredni cenowo oraz jakościowo
  • Odpowiedz

gadget

  2008-08-19, 18:11:28
Zaawansowany użytkownik
#3
Przedewszystkim dobra wentylacja ! Z tego co pamietam to nawet ten najmniejszy palnik to ma 1kW ! A gdzie reszta ? Jakies patelnie elektryczne, piece konwekcyjne itp. podobny badziew ktory wydziela pokazne moce . Pozatym opary tluszczu zapychaja klimatyzator . Czesto sie zdarza ze nie czyszcona terminowo wentylacja jest niesprawna. Co do mocy mysle ze tyle ile senior zaproponowal jest ok . Jeszcze moge dodac ze sa klimatyzatory typowe do kuchni wykonane ze stali szlachetnej bardzo latwe w czyszczeniu niestety cena astrnomicza ...
  • Odpowiedz

Qba

  2008-08-19, 18:47:42
Zaawansowany użytkownik
#4
czy Sinclair bylby dobry
  • Odpowiedz

senior

  2008-08-19, 19:21:53
Zaawansowany użytkownik
#5
lub aircool, lepszego szkoda
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

  2008-08-19, 20:00:02
Top użytkownik
#6
Witam

Do kuchni i pomieszczeń podobnych z ciężkimi oparami tylko klimatyzacja do tego przeznaczona.
Np:
Mitsubishi Electric wprowadził do sprzedaży klimatyzator podsufitowy, którego przeznaczeniem jest kuchnia, seria PCA-RP-HA. Dostępne są na razie tylko dwa modele o mocach chłodniczych 7,1 kW i 12,5 kW, które można nabyć w wersji zwykłej posiadającej sterowanie załącz/wyłącz oraz w wersji inverter zawierającej płynną regulację wydajności chłodniczej, co prowadzi do oszczędności energii elektrycznej i wzrostu komfortu.
Urządzenia klimatyzacyjne serii PCA-RP-HA zostały wykonane ze stali nierdzewnej, co umożliwia normalne czyszczenie klimatyzatora środkami dostępnymi w kuchniach bez obawy o uszkodzenie obudowy. Dodatkowo klimatyzatory z tej serii odróżniają się od pozostałych specjalnie zaprojektowanym dla tego zastosowania większym rozstawem lameli. Innowacja ta sprawia, że parowniki są bardziej odporne na szkodliwe działanie oparów tłuszczu. Powietrze zasysane przez klimatyzator jest oczyszczane z oparów tłuszczów przez specjalnie wykonane do tego filtry.
Materiał z którego zostały wykonane można czyścić, w przypadku pracy ciągłej trzeba dodatkowo je wymieniać co 2 miesiące. Z urządzeniami dostarczone są cztery komplety filtrów.

Drogie ale skuteczne.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

  2008-08-19, 20:17:25
Top użytkownik
#7
Witam
W restauracji żeby się nie wstydzić to naprawdę kanałowy.Koledzy nie przesadzajcie,montować każdy może ale ten klient ma obowiązek spełniać wymogi również Sanepidu co do krotności wymiany powietrza ,wyciągów itd.Nie ma sensu liczyć zapotrzebowania mocy chłodniczej ,a raczej uwzględnić temperaturę powietrza doprowadzanego i jego ilość.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

  2008-08-19, 20:51:11
Zaawansowany użytkownik
#8
kuchnia, zaplecze, mała restauracja :-)
  • Odpowiedz

awax

  2008-08-20, 06:04:35
Top użytkownik
#9
senior napisał(a):kuchnia, zaplecze, mała restauracja :-)
Właśnie i Klient pewnie chce tylko "troszeczkę" schłodzić,a po zamontowaniu będzie uparcie twierdził,że to nic nie dało.
No i oczywiście sprawy gwarancji,dużo zależy od tego co będzie "silniejsze"?okap czy klima?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

  2008-08-20, 17:47:03
Zaawansowany użytkownik
#10
z tym " troszeczkę" to przyznaję w 100% rację
  • Odpowiedz

Klima-cool

  2008-08-20, 18:28:56
Zaawansowany użytkownik
#11
W restauracji żeby się nie wstydzić to naprawdę kanałowy. popieram kanał zamontowałem na bp stacja kanałowy spiro doprowadziłem do kuchni i jadalni kratki zamontowałem na suficie podwieszanym i bajka chodz musze stwierdzić ze wentylacja też jest zrobiona i pożąddy wyciąg po przez okap.
  • Odpowiedz

Qba

  2008-08-20, 19:00:07
Zaawansowany użytkownik
#12
Kanał oczywiście ale jak nie masz podwieszanego to ...lipa. A odnośnie wentylacji to nie ma co poprawiać przecież projektowo w każdej kuchni takowa jest i powinna wystarczyć - czyż nie?
  • Odpowiedz

maro196

  2008-08-23, 17:47:02
Użytkownik
#13
powiem kolegom cos smiesznego firma w ktorej pracuje zaklada klime daikina 3,5 invertera w smietniku zeby skórki od np banana nie smierdzialy tak szybko hehehe linia prawie 30 metrowBig Grin nie dosc ze smietnik to jeszcze daikin.... a co do klimy w kuchni i gwarancji to napewno konserwacja raz w miesiacu i wtedy mozna myslec o gwarancjiSmile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-08-23, 17:48:11 przez maro196.)
  • Odpowiedz

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa