Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

passat b5 '98 1.8 klima nie chlodzi

13 Odpowiedzi, 17397 Wyświetleń

tas

2008-07-21, 17:49:31
Nowy użytkownik
Witam,kupilem passata,kompresor klimy byl zatarty,wymienilem na taki sam uzywany,zamontowalem,proznia 20 min,dalem 250 ml oleju,750 gram czynnika (dane z autodaty ).Objawy sa nastepujace,kompresor sie,zalacza,wentylator pracuje,ale klimatyzacja nadal nie chlodzi,mam wrazenie ze kompresor tylko mieli w miejscu,temperatury rur nie zmieniaja sie,(wysokiego cisnienia jest lekko zimna,a niskiego - normalna temp. otoczenia).Cisnienia na zegarach wrecz spadaja i sa podobne.Prosze o porady... Smile
  • Odpowiedz

tas

2008-07-21, 18:30:02
Nowy użytkownik
Podlacze jeszcze raz i podam wartosci cisnien,po prostu ich nie zapamietalem,mam jeszcze pytanie,gdzie znajduje sie dysza rozprezna,mam kierownice z prawej strony.W starym kompresorze pelno bylo opilkow metalu,moze to jest powodem...
  • Odpowiedz

gustaf

2008-07-21, 19:12:31
Nowy użytkownik
Witam Kolego.
Mam podobny problem z passatem B5:kompresor wymieniony,osuszacz i dysza dławiąca(w moim znajduje sie z prawej strony na podszybiu obok złącza serwisowego,ale ja mam kierownice po właściwej stronieWinknie wiem czy to robi różnice).Dysza była cała w opiłkach,myślałem,że kompresor ma "za ciężko"i mieli w miejscu,ale wymiana wyżej wymienionych części nie pomogła.Może nasze używane kompresory również są wadliwe?Nie wiem czy można je jakoś sprawdzić przed zamontowaniem...
  • Odpowiedz

tas

2008-07-21, 19:32:15
Nowy użytkownik
Odnalazlem ta dysze rozprezna(jako ciekawostke podam ze w modelu z kierownica po prawej stronie,znajduje sie ona pod podstawa akumulatora).Dysza jast oblepiona opilkami metalu,sitka zniszczone,kupie nowa dysze,lecz chetnie sie dowiem jak zrobic plukanie ukladu,dodam tylko ze mam do dyspozycji maszyne do napelniania klimy i butle z azotem i dwoch "napelniaczy" na ktorych nie moge liczyc i dlatego probuje zrobic to sam....
  • Odpowiedz

tas

2008-07-21, 19:37:47
Nowy użytkownik
Jeszcze jedno,przed zamontowaniem tego kompresora wylalem z niego caly olej(nie bylo w nim opilkow),po zamontowaniu zaaplikowalem 250 ml oleju zgodnie z danymi w autodacie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-21, 20:13:51
Moderator
po tych wszystkich zabiegach i tak nie bedzie chlodzic i cisnienia beda podobne jak nie wiesz jak napelnic olejem i freonem układ
  • Odpowiedz

tas

2008-07-21, 20:22:46
Nowy użytkownik
Ok,zamowilem ta dysze,bedzie na srode,he he, kolego radekklimat rozumiem ze kolega jest fachwiec,to moze uchylil by kolega rabka tajemnicy jak ten uklad napelnic Smile,
  • Odpowiedz

gustaf

2008-07-21, 20:42:33
Nowy użytkownik
A jak zalac spręzarke?Zauważyłem, że ze starej sprężarki(po ściągnięciu pokrywy) wycieka olej z zaworka obok tłoczków.Czy sprężarke zalewa sie olejem przed jej zamontowaniem,czy podczas nabijania klimy czynnikiem?
  • Odpowiedz

tas

2008-07-21, 20:56:46
Nowy użytkownik
Przytocze wypowiedz jaka znalazlem,kolegi radekklimat "układy z tym zaworem wymagaja specyficznego napełniania olejem i czynnikiem a czesty bład nawet z nowa sprezarka powoduje ze układ nie działa
trzeba stopniowo dodawac olej i popychac go ciecza gazu do prawidłowego napełnienia bo olej go zatyka i dlatego nie ma cisnienia na tloczeniu"
ok,ale co mam zrobic jak wpakowalem juz 250 ml ,przeciaz maszyna juz tego nie odessie,czy jedynym rozwiazaniem jest demontaz kompresora?
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-22, 04:51:05
Moderator
kolego tas widze ze znalazłes odpowiedz na swoje pytanie
  • Odpowiedz

mambo

2008-07-22, 19:16:53
Użytkownik
po zatarciu sprezarki koniecznie trzeba wypłukac cały układ i wymieniś filtr w innym przypadku załatwimy kolejną sprężarke własnie tymi opiłkami.
  • Odpowiedz

tas

2008-07-23, 12:16:28
Nowy użytkownik
Witam,po wymianie dyszy rozpreznej,uklad pracuje poprawnie ,cisnienia niskie 2,wysokie 11.Wewnatrz auta temp schodzi do 8 stopni przy temp otoczenia 23 stopnie.Dziekuje za porady.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-07-23, 20:09:01
Zaawansowany użytkownik
Ale jak opiłki są dalej w układzie to długo tak dobrze nie będzie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa