Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

linia w kominie

7 Odpowiedzi, 5770 Wyświetleń

maro196

2008-07-23, 15:57:21
Użytkownik
Witam mam male pytanie, zakladam klijentowi splita ostatnie pietro + poddasze i agregat na dachu na kominie, sytuacja wyglada nastepujaco:
znajduje z grubsza ktory to komin, lina klucz nastawny i z 3 wytypowanych kominow w dwoch lina przelatuje spokojnie a w jednym (pewnie ten wlasciwy) liny wchodzi ze 2 metry i jest koniec! slychac jakby klucz nastawny obijal sie o jakis gruz i dupa, z drugiej strony ciag jest, ostatnio byl kominiarz sprawdzal i ciagnelo przy zapalonej zapalniczce tez dobrze ciagnie, co radzicie? mogl sie tak jakos komin zapchac? moze kominiarza wezwac? a moze rura od odplywu walic na maxa? bo starczy jej bo przeciez 3 metry ma, pomozcie cos pracuje w zawodzie poltora roku i licze na doswiadczenie kolegow
  • Odpowiedz

keleron

2008-07-23, 17:20:11
Nowy użytkownik
no nie wiem czy kominiarz będzie szczęsliwy że zapychasz przewód wętylacyjny rurkami od klimy lepiej poszukaj 100% drożnego przejścia na własną rękę... oczywiscie jest możliwe że przewód ten jest już nie używany czyli od nie działajacego pieca jesli tak to nie ma sprawy jeśli nie to się zastanów...
jedzcie fasole kraj potrzebuje gazu....
  • Odpowiedz

maro196

2008-07-23, 17:38:51
Użytkownik
kominiarz byl i podpisal mi papier ze po legalu jest zamontowane, dlatego wiem ze sprawdzal jakis czas temu tym przyzadem i bylo gitSmile
  • Odpowiedz

Piotr

2008-07-23, 19:00:52
Użytkownik
weź rurę taką fi 100 o długości ok 0,5m i spuść na linie rura ma być ciężka ewentualne cegły ubije później włóż rurę kanalizacyjna np.50lub 75mm przez nią przepuścisz rury chłodniczą izolacje się nie porozrywają .

Acha ta rura 100 to tylko wtedy jesli przewód kominowy jest większy lub taki sam?
  • Odpowiedz

maro196

2008-07-24, 15:40:27
Użytkownik
hmmm pomyslowe i pytanie z mojej strony:
rury kanalizacyjne zalozyc sobie na linie lezaca na dachu czy wlozyc odpowiednia ilosc rur w komin i wtedy przekladac linie? linia powiedzmy 7 - 10 metrow
  • Odpowiedz

Piotr

2008-07-24, 20:06:25
Użytkownik
maro196
jak spuścisz sznur z ciężarkiem to sobie odmierzysz jaką będziesz mieć linie np.8m następnie do komina,wkładasz kanalize 8m a później gładko wkładasz rury chłodnicze .Końcówki sklej tasmą klejącą żeby ci nie haczyły i obie na raz.POWODZENIA.
  • Odpowiedz

maro196

2008-07-26, 09:19:47
Użytkownik
tak tez robie, zawsze tasma skejam spruboje patentu z rurami jak przepcham komin;/
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa