Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż kliamtyzatora split, multi, VRF a ciśnieniowa próba szczelności

13 Odpowiedzi, 10689 Wyświetleń

kris11

2017-02-21, 17:54:21
Nowy użytkownik
Witam. Czy po zamontowaniu splita multisplita VRFa, przed wyciągnięciem próżni robicie ciśnieniową próbę szczelności ? I jak to się ma do nowo obowiązującego prawa? A pytając inaczej czy uwzględniacie to w procedurach?
Pozdrawiam...
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-21, 18:34:19
Moderator
Co znaczy przed wyciągnięciem próżni ? to chcesz robić próbę ciśnieniowa nie robiąc wcześniej próżni w instalacji ? To nie wiem czy ci ta próba wyjdzie dobrze a dlaczego to już powinieneś się domyśleć znając właściwości gazów.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

kris11

2017-02-21, 19:08:33
Nowy użytkownik
byniom napisał(a):Co znaczy przed wyciągnięciem próżni ? to chcesz robić próbę ciśnieniowa nie robiąc wcześniej próżni w instalacji ? To nie wiem czy ci ta próba wyjdzie dobrze a dlaczego to już powinieneś się domyśleć znając właściwości gazów.
Chyba nie zajarzyłeś tematu i pytania.
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-21, 19:49:08
Moderator
Niech ci będzie ale ja wiem swoje.
  • Odpowiedz

kris11

2017-02-21, 20:21:53
Nowy użytkownik
Nie rozumiem po co piszesz skoro nie chcesz pomóc...
Próżnią akurat w tym temacie chciałem zaznaczyć pewien etap montażu, a ciśnieniową próbę szczelności wiem jak prawidłowo zrobić. Wiec nie chodzi tu czy mi się uda czy nie.
Pytanie adresuje do osób z praktyczną i teoretyczną wiedzą chcących się nią delikatnie podzielić bez bicia piany.
Więc pozwolę sobie powtórzyć pytanie. Czy podczas montażu robicie próbę jak ona wygląda i jak się do tego odnosi nasze nowe prawo?
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-21, 21:17:31
Moderator
Chodzi o to że jak nie zrobisz próżni tylko napełnisz azotem od razu to w instalacji będziesz miał powietrze które jest wrażliwe na zmiany temperatury nie tak jak azot więc może się okazać że zmieni się temperatura otoczenia a ciśnienie ci wzrośnie lub zmaleje i nie bedziesz wiedział czy masz szczelne czy nie ale to ty wiesz jak zrobić próbę ciśnieniową . Tak na marginesie znam to z praktyki i teorii.
  • Odpowiedz

HC

2017-02-22, 06:53:55
Użytkownik
Tak jak BYNIOM napisał najpierw próżnia potem próba nadciśnieniowa.

Ja robię tak, że próżnią to się raczej nie sugeruje bo bywa zmyłkowa np. w splitach zdarzyło mi się, że próżnia trzymała a na kielichach przy wewnętrznej puszczało ( dodam robota po kimś).

Co do pytania. W VRF robię tak, że lutuje wszystko rozdzielacze (boxy etc) robie kompletną instalację.
1) Próżnia pełna. Zostawiam na jakiś czas patrzę czy nie mam mega dziury, że mi leci w oczach.
2) Próba ciśnieniowa azotowa, ja zawsze patrze jakie max. ciśnienie przenosi agregat jest na tabliczce znamionowej 0,4 MPA =40 bar 0,35 MPA = bar itp. Nabijam na 90% tej wartości i włączam próbę szczelności na "Mańkach"
3) Protokół szczelności czas próby nadciśnieniowe oraz nominalne ciśnienie.

Uwaga: Należy sobie skompensować za pomocą "Mańków" i sondy temp. lub na piechotę zmiany ciśnienia od temperatury dla azotu. 0,1 bar na 1 st.C (tak mnie nauczono) z czego to wynika to nie wiem. Pewnie jakaś termodynamika i wzorki.

Pozdro Roofguys
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-22, 06:57:24 przez HC.)
  • Odpowiedz

awax

2017-02-22, 07:24:38
Top użytkownik
Myślę,że Kriss w procedurze próby ciśnieniowej ma zapisane czynności wykonania próżni.
Co do tego czy ta próba jest obowiązkowa to zalezy czy w swoich procedurach instalacji VRF taką mamy zapisana oraz czy producent wymaga.
Układ ma być szczelny i jaka metoda to sprawdzimy to nasza sprawa.OPczywiście mowa o pierwszym uruchomieniu.Potem czynności opisane sa w zakresie przeglądów okresowych-gwarancyjnych.
  • Odpowiedz

colvic

2017-02-23, 18:51:35
Nowy użytkownik
Stosuję oczywiście zgodnie ze sztuką próżnia azot i znowu próżnia. Miałem jednak parę razy niespodzianki spowodowane uszkodzonym lub fabrycznie za głęboko wkręconym wentylkiem w zaworze. Tego na kursach nie uczą. Ostatnio miałem taką przygodę próżnia wyszła prawidłowo azot również. Kolejną próżnię po spuszczeniu azotu robiłem następnego dnia niestety w ferworze walki wykrzywił się wentylek odkryłem to dopiero po wpuszczeniu czynnika. Manometry się nie poruszyły. Po ściągnięciu zegarów gaz nie wyleciał bo wentylek był wykrzywiony. Udało mi się go wyprostować i po podpięciu manometrów wyszedł kolejny problem ciśnienie spoczynkowe o ile dobrze pamiętam było około 12 barów. Za radą kolegów wycofałem czynnik do agregatu. Kolejna próżnia i po wpuszczeniu czynnika z agregatu nadal ciśnienie spoczynkowe znacznie ponad normę. Wychodzi mi, że zostały resztki azotu. Parametry w czasie pracy są w normie. Tymczasem urządzenie tylko grzeje prawidłowo bo zima. Proszę tylko o radę co tak naprawdę powinienem zrobić w takim przypadku. Z teorii wychodzi mi, że powinienem odpompować czynnik stacją odzysku i napełnić nowym czynnikiem. Zbesztany czynnik oddać. A co z olejem. Nigdy wcześniej niczego nie odpompowywałem. Starałem się tego unikać.
  • Odpowiedz

mg

2017-02-23, 20:51:58
Top użytkownik
Bezdyskusyjnie czynnik musisz ewakuować z obiegu.
  • Odpowiedz

Ssss

2017-02-26, 15:07:50
Nowy użytkownik
Jak "prawidłowo" wykonywać próbę szczelności w splitach?
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-27, 09:16:05
Top użytkownik
Tak jak opisali koledzy wyżej. Próżnia/azot/próżnia
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

colvic

2017-02-28, 21:25:23
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Bezdyskusyjnie czynnik musisz ewakuować z obiegu.
Czyli nawet jak działa ok to lepiej nie ryzykować i wymienić gaz. A tu mam głupie pytanie co z olejem jeśli nawet pompa ma separator to jak z powrotem wlać olej do obiegu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa