Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skraplacz powietrzny

16 Odpowiedzi, 10897 Wyświetleń

Luk@sz1

2017-02-12, 09:58:59
Nowy użytkownik
Panowie,

jaka jest idea doboru skraplacza czynnika 2-krotnie większego od chłodnicy, czy jest to słuszne, kiedy jest to zalecane.
Co z dochłodzeniem czynnika?

Jakie są metody rozruchu agregatu chłodniczego w zimie, kiedy temp. zewn. spada poniżej zera, występuje duże przechłodzenie czynnika w skraplaczu, ciśnienie skraplania spada znacząco?

Znacie jakieś urządzenia regulujące rozruch?
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-02-12, 12:35:54
Zaawansowany użytkownik
Co u ciepie oznacza 2-krotnie większy chodzi Ci o powierzchnię wymiany ? Skraplacz nie tylko oddaje ciepło z parownika ale i z sprężarki. Jest wiele rodzajów regulacji ciśnienia skraplania np. presostatem ciśnienia. O jak dużym urządzeniu tu mowa ?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2017-02-12, 15:15:06
Nowy użytkownik
p.obelix napisał(a):Co u ciepie oznacza 2-krotnie większy chodzi Ci o powierzchnię wymiany ? Skraplacz nie tylko oddaje ciepło z parownika ale i z sprężarki. Jest wiele rodzajów regulacji ciśnienia skraplania np. presostatem ciśnienia. O jak dużym urządzeniu tu mowa ?

skraplacz mocowo jest dwa razy większy.

mowa o urządzeniu około 30-40 kW
temp. odparowania około -2 st.

Jeżeli chodzi o uruchomienie agregatu w temp. zewn. to proszę spojrzeć na 178-179 str. Ulricha tom 2
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-02-12, 21:22:10
Zaawansowany użytkownik
Sprawdziłem wskazane strony i tam są wypisane wady użycia presostatu do regulacji ciśnienia skraplania. W twoim przypadku zmiana regulacji może za wiele nie pomóc. Czy jest tam zawór zwrotny pomiędzy skraplaczem a zbiornikiem cieczy? Lub jakiś system wtrysku gorących par do zbiornika?
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2017-02-13, 21:25:13
Nowy użytkownik
niestety nic takiego nie ma, jak to się ma w teorii to o czym piszesz(zawór zwrotny lub wtrysk gorących par do zbiornika) czy to ułatwia rozruch w warunkach zimowych?
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-02-13, 23:45:49
Moderator
W warunkach zimowych do rozruchu to ma znaczenie tylko olej.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

chłod

2017-02-14, 10:40:30
Nowy użytkownik
zależy co autor miał na myśli dac powiększony skraplacz, może miał być cichy lub pewny na lato.
Jeśli regulacja samymi wentylatorami ciśnienia skraplania jest jeszcze niewystarczająca i dalej ci przechładza czynnik zastosuj regulację ciśnienia skraplania na Danfoss KVP +NRD lub Castela 3340 + NRD, w zależności gdzie zamontujesz regulator to jest potrzebny zawór zwrotny na cieczy.
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-02-14, 22:14:50
Zaawansowany użytkownik
To co kolega chlod napisał powinno być wystarczające. Jest jeszcze pól środek ale musi być zawór zwrotny skraplacz - zbiornik. Trzeba dać grzałkę na zbiornik i za izolować zbiornik. U mnie to się sprawdziło akurat robię w takim rejonie że jest bardzo gorąco albo bardzo zimno Wink
  • Odpowiedz

Mechanik

2017-02-15, 15:58:22
Nowy użytkownik
Osobiście mogę polecić zestaw falownik + przetwornik ciśnienia. Przy niedużej mocy wentylatorów zmieścisz się kwotowo w 1000zł. Większość falowników ma już możliwość regulacji PID co pozwala precyzyjnie utrzymywać zadane ciśnienie. Zimą wiatraki stoją lub kręcą się symbolicznie a latem tyle ile potrzeba. Zużycie prądu wentylatorów rośnie w kwadracie prędkości, więc jeśli to układ który dużo pracuje to oszczędności na prądzie są wymierne. Inwestycja w falownik zwraca się wtedy szybko. A na lato duży skraplacz oszczędza zarówno prąd na wentylatorach jak i na sprężarce(niższe skraplanie w upały).

Jeśli chodzi o zawór KVR + NRD to może ktoś podzieli się dokładniej doświadczeniem?
http://www.hapka.pl/pliki/Katalogi/kvr_05.pdf
Z tego co widzę w dokumentacji to przy montażu za skraplaczem KVR przydławia układ w oczekiwaniu na wzrost ciśnienia w skraplaczu do nastawionej imbusem wartości. NRD otworzy się w pełni gdy spadek ciśnienia na KVR przekroczy 3bar podając gorący gaz do zbiornika. Na ile mi to pomoże przy mocno przechładzanym skraplaczu? Jeśli przydławiam ciecz za skraplaczem to mam wtedy słabo zasilany nią zawór rozprężny i tendencję do spompowania na ssaniu(a przecież i tak mam już z tym problem przy przechłodzonym skraplaniu). Będę wdzięczny za wyjaśnienia od praktyków.
  • Odpowiedz

mg

2017-02-15, 19:58:14
Top użytkownik
Mechanik napisał(a):Jeśli chodzi o zawór KVR + NRD to może ktoś podzieli się dokładniej doświadczeniem?
http://www.hapka.pl/pliki/Katalogi/kvr_05.pdf
Z tego co widzę w dokumentacji to przy montażu za skraplaczem KVR przydławia układ w oczekiwaniu na wzrost ciśnienia w skraplaczu do nastawionej imbusem wartości. NRD otworzy się w pełni gdy spadek ciśnienia na KVR przekroczy 3bar podając gorący gaz do zbiornika. Na ile mi to pomoże przy mocno przechładzanym skraplaczu? Jeśli przydławiam ciecz za skraplaczem to mam wtedy słabo zasilany nią zawór rozprężny i tendencję do spompowania na ssaniu(a przecież i tak mam już z tym problem przy przechłodzonym skraplaniu). Będę wdzięczny za wyjaśnienia od praktyków.
Nie doświadczyłem ale widziałbym tego rodzaju regulacje w konfiguracji z odzyskiem ciepła, zwłaszcza gdy odzysk ciepła jest pozbawiony automatyki.
  • Odpowiedz

chemik85

2017-02-16, 22:05:42
Nowy użytkownik
wtrysk gorących par do zbiornika lub zawór zwrotny miedzy zbiornikiem a skraplaczem i grzałka na zbiorniku to dwa najlepsze sposoby aby uniknąć problemu z uruchomieniem urządzeń przy bardzo niskich temperaturach.
Ostatnio miałem przyjemność wymieniać dwa zawory trzy-drożne od wtrysk gorących par do zbiornika.
jeden nie działał i wyrzucało niskie ciśnienie a drugi się zacinał i wywalało wysokie ciśnienie( pomijało całkowicie skraplacz). zawory miały 8 lat ciągłej pracy....
  • Odpowiedz

mg

2017-02-16, 22:19:38
Top użytkownik
,,zawór zwrotny miedzy zbiornikiem a skraplaczem i grzałka na zbiorniku'' Godne uwagi rozwiązanie
  • Odpowiedz

Amfan

2017-02-18, 15:28:42
Top użytkownik
Na jaki czynnik ma to chodzić .Prawdopodobnie dobór był dla warunków zabudowy skraplacza w słabo wentylowanym pomieszczeniu, albo wystawionym na słońce z 20-stoma innymi skraplaczami obok siebie. 134A dobrze sobie radzi w takich warunkach.Coś takiego robiliśmy w zamkniętym pomieszczeniu z 1 wentylatorem wyciągowym .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-18, 15:30:19 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Mechanik

2017-02-18, 16:54:15
Nowy użytkownik
Nikt nie podzieli się doświadczeniem jak w praktyce sprawuje się metoda regulacji ciśnienia skraplania KVR + NRD ?
  • Odpowiedz

Alpak

2017-02-20, 11:14:18
Użytkownik
W praktyce są problemy z zaleganiem cieczy w skraplaczu Wink
  • Odpowiedz

Mechanik

2017-02-20, 16:32:30
Nowy użytkownik
Czyli jak podejrzewałem - przydławianie przez KVR za skraplaczem spowoduje nieprawidłowe zasilanie zaworu rozprężnego cieczą w przypadku przechładzania skraplacza. Owszem NRD podaje ciśnienie w zbiornik, ale to gorące pary. NRD widziałem i o ile pamiętam był na rurkę 10 lub 12. Na mój gust będzie dawać pary w pusty zbiornik cieczy. Przy większej sprężarce podejrzewam że układ po prostu spompuje, albo będzie gwizdać na gorących parach. Trudno to nazwać regulacją skraplania. Bez wpływu na ilość odbieranego ciepła ze skraplacza (regulacja wentylatora lub pompy przy skraplaczu wodnym) się raczej nie obędzie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa