Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór klimatyzatora, Mitsubishi czy Daikin?

23 Odpowiedzi, 26358 Wyświetleń

Mirq

2017-02-08, 13:22:07
Gość
Witam,
Zaczynam urzadzac nowe mieszkanie i aktualnie jestem na etapie wyboru klimatyzatora.
Zalezy mi na cichych jednostkach inwerterowych z dobrymi filtrami powietrza.
Szukam uznanego i sprawdzonego producenta. Wiec z wszystkich zebranych informacji wynika, ze Daikin i Mitsubishi to dobry wybor...
Generalnie montaz ma byc w salonie. Salon ma powierzchnie 35m2, ale wychodzacy z niego korytarz zwieksza ta powierzchnie o ok. 7m2.
- jaka jednostka powinna miec moc?
- jaki konkretny model Daikina czy Mitsubishi zastosowac?
Montaz bedzie przez sciane prowadzaca na taras. Jednostke zewnetrzna lepiej zamontowac na scianie, polozyc na kostce brukowej tarasu?

Pozdrawiam
Michal.
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-08, 13:35:53
Nowy użytkownik
Dodam jeszcze, ze mocno mi zalezy na cichych jednostkach, zwlaszcza zewnetrznej...
Za wczasu chce uniknac konfliktu z sasiadami Smile
[Obrazek: Wm81SVJR.jpeg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-08, 16:03:58 przez Mirq.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-08, 13:47:41
Top użytkownik
Jeden i drugi producent jest porządku. 5kW powinno dać sobie radę .
Najlepsza pod względem filtrów jest w Mitsubishi MSZ-FH50VE .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2017-02-08, 18:21:21
Nowy użytkownik
Jak z filtrami to samsung. Oszcsedne, ciche i dobre urządzenie, praktycznie bezawaryjne .
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-08, 20:43:38
Nowy użytkownik
mikulesza1988 napisał(a):Jak z filtrami to samsung. Oszcsedne, ciche i dobre urządzenie, praktycznie bezawaryjne .

Tez rozwazam Samsunga Premium... Jakie opinie macie na temat tego produktu?
Na papierze fajnie wyglada. Ciche jednostki+filtry=to co szukam...
A jaka moc urzadzenia doradzacie? 3,5 kW czy 5,0 kW?

Ponadto montaz chce zlecic nad drzwiami balkonowymi...
A tam napewno bedzie zbrojone nadproze.
Jak to ogarnac? By bylo ladnie i estetycznie bez naruszania nadproza...
Korytka nad tynkowe by w nich prowadzic rury odpadaja...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-08, 20:55:30 przez Mirq.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 08:10:41
Top użytkownik
Wspaniały pomysł z tym Samsungiem taki sam jak z odwiertem i montażem w nadprożu.
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-09, 08:28:33
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Wspaniały pomysł z tym Samsungiem taki sam jak z odwiertem i montażem w nadprożu.

Lubie takie wypowiedzi zaawansowanych uzytkownokow co nic nie wnosza do tematu!

Prosze czytac uwazanie... Napisalem ze jestem swiadom, ze nie wolno naruszac nadproza co napisalem "bez naruszania nadproza"...
Zapytalem czy ktos doswiadczony w montazach ma jakis patent...
Zalezy mi na montazu nad drzwiami balkonowymi gdyz sa one po srodku pomieszczenia, raz ze wzgledu estetycznego, dwa ze w tym miejscu nie bedzie bezposrednio nawiewac na stol czy sofe...

Jaka musi byc szerokosc i glebokosc bruzd pod instalacje?
Zastanawiam sie gdyby gorna czesc nadproza i lekko boki nadlozyc Ytongiem 5cm i w tym spr. pomiescic instalacje. Zejsc przewodami ponizej belki i wtedy sie wkuc w sciane...
Nie ma ktos doswiadczenia jak to zrobic w nadprozu?

Rozwin swoja wypowiedz " wspanialy pomysl z tym Samsungiem" bo nie wiem jak mam to interpretowac?
Tzn. ze to szajs? I Mitsubishi i Daikin bedzie zdecydowanie lepszym wyborem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-09, 08:29:50 przez Mirq.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 08:47:58
Top użytkownik
... lubię tematy w których ktoś pyta o wybór między Mitsubishi i Daikin gdzie pada stwierdzenie że z tych dwóch producentów najlepszy jest Samsung .
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-09, 09:11:11
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):... lubię tematy w których ktoś pyta o wybór między Mitsubishi i Daikin gdzie pada stwierdzenie że z tych dwóch producentów najlepszy jest Samsung .

Napisalem ze "tez rozwazam Samsunga Premium" a nie padlo stwierdzenie ze z tych producentow NAJLEPSZY jest Samsung!

Jakbym to wiedzial to bym nie pytal o to na forum! Napisalem ze mnie ZAINTERESOWAL poniewaz papierowo wyglada zachecajaco...
Ok, nie widze sensu dalej przekonywania.
Czyli wg. Twojego zdania Samsung " chowa" sie do Daikina i Mitsubischi?

Myslalem ze forum jest po to by pytac rozmawiac...

Wracajac do nadproza, cos takiego wymyslilem, co o tym sadzicie?:
[Obrazek: eW1BbUlG.jpeg]
Jakiej grubosci i szerokosci musi byc bruzda pod instalacje?
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 09:25:19
Top użytkownik
Zrób przedściankę z KG
Ja polecam Mitsubishi bo je sprzedaję i znam Big Grin
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 09:35:58
Top użytkownik
Nie wiem po co pchasz się z klimatyzatorem nad drzwi balkonowe .
Według mnie to chcesz opędzić całe mieszkanie jednym klimatyzatorem .
Tak jak napisałem 5kW minimum . Filtry będą cały czas zasyfione .
Weź urządzenie które przeżyje wielokrotne rozbieranie na części pierwsze.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 09:42:04
Top użytkownik
Zasilanie masz już doprowadzone do agregatu 3x2,5 wystarczy C16 ?
Jak rozwiązałeś odprowadzenie skroplin z klimatyzacji ?
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-09, 09:53:37
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Nie wiem po co pchasz się z klimatyzatorem nad drzwi balkonowe .
Według mnie to chcesz opędzić całe mieszkanie jednym klimatyzatorem .
Tak jak napisałem 5kW minimum . Filtry będą cały czas zasyfione .
Weź urządzenie które przeżyje wielokrotne rozbieranie na części pierwsze.

Jak pisalem... Nad drzwiami:
- bo bedzie centralnie na srodku pomieszczenia (wzgledy estetyczne)
- jak dam go w lewo to centralnie bedzie mi dmuchal na kanape, a jak w prawo to centralnie na stol...
- bedac na srodku, schlodzi tez korytarz naprzeciwko, co da mile odczucie wchodzac do mieszkania....

Mam rozumiec ze montaz nad drzwiami powoduje notoryczne zasyfianie jednostki?
Jednostka zewnetrzna bedzie na kostce brukowej tarasu przechodzacego w moj ogrodek.. Skropliny grawitacyjnie chce rurka wypuscic na trawnik...

Zasilanie jest doprowadzone, ale nie wiem czy o odpowiednim przekroju. Instalator zdecyduje czy tak, jezeli nie to wykona istalacje pod klime...
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-09, 09:59:55
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Ja polecam Mitsubishi bo je sprzedaję i znam Big Grin

To moze ten Samsung nie jest taki zly? Wink
Mitsubischi mozna kupic w fajnych pieniadzach na ta chwile. Wybrane jednostki sa na wyprzedazy Zymetric jak widze..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-09, 10:01:16 przez Mirq.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 10:12:11
Top użytkownik
Zymetric przestał być dystrybutorem ponieważ w PL powstał oddział Mitsubishi LES (w wielkim skrócie :lol: ) i oni zajmują się dystrybucją urządzeń. W związku z tym to co oni mają jest już czymś co im zostało z przed minimum 2 lat i na ich gwarancji.

... dla mnie Samsung to przede wszystkim kanałówki .... Ścienne są przewidziane dla fanów ItaloDisco .
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2017-02-11, 08:55:47
Nowy użytkownik
Weź klimatyzator który Ci się podoba. Ja wolę samsunga bo jest prostszy w montażu no i ma obsługę przez WiFi, niby zbędny bajer a cieszy. Spokojnie montuj nad tymi drzwiami
  • Odpowiedz

Mirq

2017-02-11, 11:13:38
Nowy użytkownik
Ja juz mam taki metlik w glowie... Mam oferte od jednej firmy, mowie ze chce Mitsubischi lub Daikina a on mnie naklania do Greee U Crown..
Ze to niby dobre i jakies niby polaczone korzeniami z Daikinem....

Natomiast tez sie zaczynam zastanawiac czy dac jedna jednostke tylko tak jak planowalem w salonie, czy tez nie dac multisplita z mala jednostka w sypialni? Nie wiem czy to konieczne... Beda rolety zewnetrzne wiec teoretycznie nie powinno sie nagrzewac, mury to 44porotherm + ocieplenie wiec tez powinno dobrze izolowac.. Jak sadzicie?
  • Odpowiedz

mikulesza1988

2017-02-12, 18:43:17
Nowy użytkownik
Jak masz pieniądze i jest taka możliwość to dodaj jednostkę do sypialni(2kW). Klime to musisz sam wybrać my możemy tylko Ci sugerować że to dobre albo tamto. Daikin, mitsu czy samsung dobre firmy i z każdej będziesz zadowolony. Weź zaproś kilka firm z okolicy, powiedz im co chcesz i na czym. Oni wycenia, wybierzesz najkorzystniejszą ofertę i tyle temat zamknięty
  • Odpowiedz

irroda

2017-02-13, 08:07:34
Zaawansowany użytkownik
w nadprożu można trochę podkuć pod rurki, tylko nie wycinać zbrojenia, jeżeli to nowy budynek, można dać grubszy tynk na tej ścianie. Porównywanie Samsunga do Mitsubishi to jak Golf do Audi, osobiście wycofałem się z golfa, bo statystycznie do ilości montaży był najbardziej awaryjny. Jeżeli Cie stać to Mitsubishi jest dobrym wyborem, ale ja wybrałbym Fujitsu i jednostkę LUCA - w salonie ładnie wygląda bo jest smukła i ładniejsza od klasycznych, jest cicha - u mnie służy jako sprzęt do ogrzewania i jestem zadowolony. Jeżeli nie potrzebujesz 18 stopni latem (co jest zresztą niezdrowe, max różnica zewnątrz-wewnątrz to 5-6 stopni) , i wystarczy Ci zbicie temperatury o te właśnie kilka stopni to model 3,5 KW będzie wystarczający, jeżeli myślisz o konkretnym chłodzeniu całego mieszkania i w miarę szybkim rezultacie to 5 KW, natomiast trzeba to jeszczę zobaczyć i ocenić na miejscu, mieszkasz na parterze więc chłód z piwnicy działa na twoją korzyść, możliwe, że jednostka 3,5 KW która potrafi w szczycie zapotrzebowania podać 4 KW sprawdzi się bez problemu. A odnośnie wifi to bajer, co to za problem uruchomić klimę i poczekać 5 min na efekt ? pozatym są inne rozwiązania , które możesz sam zrobić w późniejszym czasie, jak stwierdzisz, ze wifi się przyda.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-13, 11:59:26
Top użytkownik
... jeśli już ten model to Generali czy Fuji jest tańsze od Fujitsu, a sprzęt dokładnie ten sam.
Nie warto przepłacać za inną naklejkę z nazwą nawet 1 zł.
  • Odpowiedz

awax

2017-02-13, 12:18:10
Top użytkownik
Fujitsu zamiast Mitsubishi ???? To chyba żart?
Przecież fuji i fujitsu to klasa porównywalna z większością chinoli.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-13, 12:18:57 przez awax.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-13, 13:16:56
Top użytkownik
awax napisał(a):Fujitsu zamiast Mitsubishi ???? To chyba żart?
Przecież fuji i fujitsu to klasa porównywalna z większością chinoli.
Polecałem Mitsubishi ktoś zaproponował Samsunga potem padła propozycja Fujitsu .
Ja podałem dla Fujitsu alternatywę Fuji i Generali pierwszy dostępny w sieci sprzedaży drugi w marketach sieci marketów .
Nadal polecam Mitsubishi jak w temacie jednostki ścienne MSZ-FH50 lub MSZ-MSZ-EF50(trzy kolory)
Osobiście Fujitsu i Samsunga bym nie kupił sobie do domu/mieszkania .
  • Odpowiedz

irroda

2017-02-16, 18:14:48
Zaawansowany użytkownik
Awax - Mitsubishi jest bardzo dobrym wyborem - zgadza się, nie przyrównuje Fujitsu do Mitsubishi,
ja wybrałem Fujitsu ponieważ wygląda smuklej na ścianie, i posiada pilot bezprzewodowy, w którym można ustawić tygodniowy cykl pracy. Grzeje ładnie, przy ustawionych 20 stopniach, w lokalu 20 m2, zużył 109 kwh przez 24 dni, zobaczymy ile pobierze przy dużych mrozach ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa